Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Гьоков: Плановете за справедлив преход повтарят сценария с ПВУ

Мнения

Георги Гьоков: Плановете за справедлив преход повтарят сценария с ПВУ

Георги Гьоков: Плановете за справедлив преход повтарят сценария с ПВУ - Tribune.bg
Снимка:

За Териториалните планове за справедлив преход/ТПСП/ във въглищните райони на страната и парите по Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/ Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, случващото се с ТПСП ще повлияе ли на бюджета за 2024 г.? Днес енергетици и миньори излязоха на протест

Разбира се, че ще повлияе на разпределението на парите в бюджета. Ще направим опит с една инициатива да задължим с решение на НС правителството да отложи решението си по ТПСП и да поиска от Брюксел отлагане на внасянето им с един месец. Ако може през този месец да се организират срещи с Инициативни комитети и синдикати, за да се приеме един Национален план за справедлив преход и на негова основа да се изгради Териториалния план.

Не мислите ли, че се повтаря историята с ПВУ?!

Тези ТПСП са продължение на ПВУ. Аз не знам трети или четвърти вариант на тези планове има вече.  Личното ми наблюдение е, че условията с всеки нов план стават по-лоши, и все по-комерсиални, и корупционни.

Защо толкова настояват да се вземе земята на мините и там да се строят перки при положение, че няма инвеститори за подобни паркове и в Европа?!

Риторичен въпрос. За да се усвоят едни пари, да не казвам – да се откраднат. Няколко фирми ще се облагодетелстват от това за сметка на около 30 000 енергетици и миньори, заети пряко и още два пъти по толкова заети косвено, с електропроизводството във въглищните централи.

Каква е ролята на парламента в този случай?

Има 2 или 3 решения на парламента по отношение на въглищните централи и странно защо правителството не ги изпълнява.

Нито предоговориха ПВУ, нито правят опити за това?!

Вчера на протеста в Раднево, който предшестваше днешните блокади на пътищата, присъствахме заедно с народни представители от Старозагорския избирателен район от ИТН и „Възраждане“. Набелязахме общи действия, но друг е въпросът какво решение ще вземе Народното събрание. По стар обичай в предпоследния ден МС решава какво да внася и какво не.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати