Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Гьоков пред Tribune: Не съм сигурен, че НС ще има воля да отложи либерализацията на пазара на електроенергия

Мнения

Георги Гьоков пред Tribune: Не съм сигурен, че НС ще има воля да отложи либерализацията на пазара на електроенергия

Георги Гьоков пред Tribune: Не съм сигурен, че НС ще има воля да отложи либерализацията на пазара на електроенергия - Tribune.bg
Снимка:

За приоритетите на "сглобката", за задачите пред служебния кабинет и предложението на БСП да се отложи с една година либерализирането на електроенергийния пазар у нас Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, Агенция "Митници" ли се оказа най-накрая основен приоритет на "сглобката"?

Битката е за овладяване на държавата, а не е за една митница. Цели се контрол на всички регулатори. Те се разбраха да продължат да управляват. Иначе сега изкочиха на повърхността минниците с проблемите, които не са отскоро, а са от дълги години, но са замитани. Сега изведнъж предизборно изплуват на повърхността. Аз все си мисля, че тези неща трябва да се следят през цялото време, защото корупцията не е само преди избори.Корупцията е перманентна в България.

Какво става с проверката на договора с "Боташ", с комплекса "Марица-Изток" ?

Ние сме последователни. Ние от БСП поискахме комисия за договора, който предишното служебно правителство сключи с турската компания "Боташ". Има приети няколко декларации от Народното събрание за "Марица-Изток" по предложение на БСП, само че не се изпълняват за съжаление. Аз съм задавал толкова въпроси на парламентарен контрол за комплекса, тъй като съм избран за народен представител от този район. Управляващите, обаче, нямат желание да кажат на хората там, които никак не са малко, че това съсипване на мините и ТЕЦ-овете, които работят там, ще се отрази на 2-3 области на страната. Ще се отрази и на цялата държава, на енергийната ни система и сигурност.

Какво ще стане и с либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители?

Ние от БСП излязохме с предложение да я отложим с една година, защото не сме готови. Аз не зная тези директиви на ЕС, които са в ущръб на България, в т.ч.  и тази, свързана с либерализацията на пазара на електроенергия, аз не зная защо не се борим против тях. Трябва да казваме, че ние не сме готови и това за България не е приложимо. При тези нива на доходи в страната една либерализация на пазара на ток, в която държавата хвърля битовият потребител на "кучетата", това няма как да се приеме нормално от хората. За съжаление, то преди нямаше голямо разбиране, а сега в предизборната обстановка партиите ще наблегнат на  популизма и вероятно ще подкрепят нашето предложение, но не съм сигурен, че парламентът ще има воля да отложи с година излизането на домакинствата на пазара на електроенергия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати