Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Гьоков пред Tribune: Ротацията в управлението няма да излезе на добър край

Мнения

Георги Гьоков пред Tribune: Ротацията в управлението няма да излезе на добър край

Георги Гьоков пред Tribune: Ротацията в управлението няма да излезе на добър край - Tribune.bg
Снимка:

За Бюджет 2024, промените в конституцията и ротацията в управлението Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, противоречията в управляващото мнозинство усещат ли се при приемането на Бюджет 2024?

Да, то не е спирало това разминаване в "сглобката" по основни въпроси. Вече е ясно, че с бюджета не се мисли за доходите на хората, а става въпрос за други неща - кой ще е представен в регулаторите, кой ще разпределя парите на Здравната каса.

На прицел ли са парите на НЗОК?

Да, защото за парите в Държавното обществено осигуряване е малко по-сложно, пенсиите са ясни и не може да се открадне кой знае какво.

Значи онези 8 млрд.лв. в бюджета на НЗОК ли става въпрос?

За онези 8 милиарда и нагоре. Може и да е клише, но те се харчат при нереформирана здравна система. Затова смятаме, че това си е живо загробване на тези пари. Та затова става въпрос, а иначе Бюджет 2024 трябва да успеем да го приемем заради функционирането на държавата. Не че не показахме тази година, че можем да я караме и без бюджет, но не е нормално. Затова рейтингъг на парламента става все по-нисък. Според социологическите проучвания е някъде около 8%, а ние с това ниско доверие искаме конституция да променяме. Не зная докъде ще стигне некоалицията в договорките и в разпределянето на територии за влияние, но на всички е ясно, че за това става въпрос.

А относно конституцията разговаряте ли с партиите от управляващото мнозинство?

Ние няма как да разговаряме за конституцията при тези пазарлъци. Дебатът не е сложен на масата и не е прозрачен, за да виждат хората за какво става въпрос. Когато се дискутират проблемите, които някой решава, че произтичат от текстове в конституцията, следва те да се обсъждат и с хора от гилдиите, които това засяга.

Имате предвид, че прокурорите не искат Висшият съдебен съвет да се разделя на две?

Да, като те може и да се съгласят на това разделяне, но трябва да бъдат убедени. Прокурорите призоваха да не се бърза с конституционните промени, защото в този вид са неприемливи. При това положение ние няма как да подкрепим тези конституционни промени, които освен това са "на всяка цена". Аз мисля, че те са повече, за да се натрие носа на президента, отколкото че са толкова необходими за управлението на държавата. Ясно е, че истинските мотиви за тези конституционни промени не са тези, които се обявяват.

Предстои още един Рубикон за некоалицията и това е ротацията, там как ще се случат нещата?

Ние казахме, че тази ротация не е полезна за управлението на държавата, още когато я създадоха. Така или иначе тя е факт. Аз допускам, че няма да излезе на добър край тази ротация. Единият казва - приемайте си срок за отпадане на дерогацията за руския петрол, когато ви дойде времето да управлявате. Другият му отговаря и така ще си прехвърлят топката един на друг.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети