Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Кръстев: Гръмките заглавия за съдебната реформа няма да решат проблемите

Мнения

Георги Кръстев: Гръмките заглавия за съдебната реформа няма да решат проблемите

Георги Кръстев: Гръмките заглавия за съдебната реформа няма да решат проблемите - Tribune.bg
Снимка:

По думите му при подобни зверски деяния трябва да има съответствия в съдебните решенията

Депутатът от ГЕРБ Георги Кръстев беше един от дошлите пред Съдебната палата в София, за да изкаже съпричастност към семейството и 18-годишното момичето от Стара Загора, което беше обезобразено и получи 400 шева вследствие на нанесените ѝ множеството жестоки порезни рани с макетен нож от приятелят ѝ Георги Георгиев. Пред Tribune той заяви какво трябва да се промени и как трябва да се подходи в подобен дебат.

Какво Ви провокира да дойдете на протеста и да окажете подкрепа към момичето и семейството ѝ?

Провокира ме зверството, което беше извършено върху нея. Както и последващото несправедливо решение на съда накара всички хора да излезем и да покажем своята съпричастност. Да не бъдем безучастни в подобни деяния. Аз съм влязъл в политиката, за да допринеса с каквото мога на нашето общество срещу такива зверски несправедливости и няма как да останем безучастни. Тук сме, за да окажем своята подкрепа.

Какъв би бил проносът на ГЕРБ в това да се промени законодателството и кое е най-спешно, за да не се стига до подобни случай?

На първо място трябва да сме наясно, че гръмките заглавия за съдебна реформа, без да се знае каква точно ще бъде тя, както и промените в Конституцията, няма да решат този проблем. Той не продава заглавия. Трябва да има професионален, технически, холистичен дебат, в който да се обърне внимание на детайлите. Не трябва да гледаме само НК и НПК, където в случая има нарушение и да направим такава промяна, така че съдът да има по-малка възможност да лавира при вземането на решения, за да не ставаме свидетели на подобни несправедливости. Границата, която има съдът да бъде максимално ниска и правилата да са такива, че при подобни зверски деяния да няма несъответствия в решенията.

Вие работите конкретно срещу убийствата по пътищата. Каква е връзката между тях и този случай?

Те имат общо помежду си. В петък гласувахме  долната граница на определени наказания да бъде вдигната, за да бъде лишен съдът от възможността да оставя на свобода хора, които са убили други на пътя вследствие на умишлено нарушаване на правата. И тук  трябва да направим същото. Трябва да завишим долната граница на наказанията, а не горната. Такива процесулани промени да бъдат направени в закона, че съдът да няма, както и в престъпленията на пътя, да оставя хора на свобода.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати