Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Марков: Може да влезем в Шенген още следващото лято, ако Борисов се върне на премиерския пост

Мнения

Георги Марков: Може да влезем в Шенген още следващото лято, ако Борисов се върне на премиерския пост

Георги Марков: Може да влезем в Шенген още следващото лято, ако Борисов се върне на премиерския пост - Tribune.bg
Снимка:

Ще ни подаде ли ръка Унгария за Шенген и възможно ли е приемането ни в Шенгенското пространство преди евроизборите през следващата година Tribune.bg разговаря с конституционалиста и бивш депутат от ГЕРБ Георги Марков.

Г-н Марков, след проведения снощи разговор между премиера Виктор Орбан и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще ни подаде ли ръка Унгария за Шенген?

Телефонната връзка между Орбан и Борисов не е спирала. Казвам го, защото присъствах на онзи 30 ноември 2016г., когато унгарският премиер Орбан награди с орден Бойко Борисов - с големия син кръст. Това стана след като Орбан кацна в Бургас и направи инспекция на границата ни с Турция. Това направиха и Дейвид Камерън, и Доналд Туск. Орбан и Борисов са свързани с приятелство. Разбира се, трябва да признаем, че се появи напрежение между Унгария и България относно газовата такса, когато Денков и негов министър казаха, че ще "наказват" Будапеща за използването на руски газ. След този разговор нещата са изчистени. Нещо повече, затова настоявам, че Бойко Борисов трябва да стане министър-председател на България час по-скоро. Едно е ясно, че Борисов в момента е единственият подготвен политик в България, който може да лобира.

От 1 юли Унгария ще застане начело на Европейския съвет и определи като първа точка приемането на Румъния в Шенген, а това е така заради два и половина милиона етническите унгарци, които живеят в Румъния. Ние може да бъдем включени в тази първа точка, защото Борисов знае как се пази границата. По негово време мигранти не се трепеха по нашите пътища и не убиваха наши полицаи, не се задушаваха деца и не пълнехме затворите в Унгария и Австрия с трафиканти на мигранти. След разговора с Бойко снощи, Орбан пусна пост: "Борисов е лидер, на когото винаги може да се разчита" и аз се обадих, за да предам на Борисов, че това беше водеща новина по унгарската телевизия.

Вие може би си спомняте, че на последните Европейски съвети, на които България беше отрязана за Шенген, единствено Виктор Орбан се спря пред българските телевизии. Той каза:"Незаслужено Ви отхвърлиха. Чакаме Ви". Това стои на дневен ред. България чака.

Ситуацията с мигрантите в Европа се променя. Пакистан изгони 1 млн. талибани. Задават се кервани от мигранти, сред които има заловени по Балканския маршрут добре обучени талибани. Премиери на Нидерландия и Австрия през лятото ще са Вилдерс и Кикл. Само Бойко може да лобира чрез Орбан с тях. Има си приказката и с Ердоган. Знаете, че на 18 декември Ердоган ще е на посещение в Будапеща.

Да разбирам ли, че Вие смятате, че страната ни има шанс за Шенген, но след 1 юли, когато са минали изборите за Европарламента и когато ще започне европредседателството на Унгария?

Няма как да стане това да бъдем приети в Шенген в първата половина на годината, защото между 6 и 9 юни цяла Европа ще е в евроизбори. Те няма да се като тези през 2019г. мили и сладки. Ще има голямо разместване на пластовете, защото страните имат голям проблем с миграцията, с ислямизацията, с африканизацията на Западна Европа. В много страни традиционните партии са на път да загубят тези избори. Имайте предвид, че например ПЕС не може да победи в нито една от страните, които дават между 50 и 100 на брой депутати в европарламента - Германия, Франция, Италия, Испания и Полша. В Германия във врата на управляващата коалиция диша "Алтернатива за Германия", т.е. ще бъде толкова голямо напрежението особено на фона на номинацията на Тръмп от Републиканската партия за президентските избори в САЩ, която плаши неолибералните политици из Европа, така че никой няма тези 6 месеца да се занимава с България.

Моята надежда е след евроизборите, когато Унгария приеме европредседателството и определя дневния ред, да постави въпроса за членството ни в Шенген. Имайте предвид голямата рутина на Орбан, който от 35 години е в политиката, 5 пъти премиер на Унгария и най-важното с отлични отношения в момента точно с проблемните за България страни - Австрия и Холандия. А Орбан обича България, в отлични отношения са с Бойко Борисов - доверие за доверие. Така че моята прогноза е, че ако си вземем обратно Бойко за премиер, защото той победи на изборите, ние може да чакаме още следващото лято присъединяване към Шенген.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Георги Марков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати