Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Марков пред Tribune: Днес България е със събути гащи

Мнения

Георги Марков пред Tribune: Днес България е със събути гащи

Георги Марков пред Tribune: Днес България е със събути гащи - Tribune.bg
Снимка:

Опитът за политическа разправа с Борисов беше най-голямата деградация на българската демокрация в тези 33 години преход, смята бившият конституционен съдия

Четвъртата изборна победа на Виктор Орбан и каква политика трябва да водиш, за да си на власт 12 години. „Феноменът” Орбан – както го нарича самият Георги Марков. Tribune.bg потърси бившия конституционеннния съдия, депутат в 44-тото Народно събрание, който от години живее в Унгария, за да разберем разковничето за убедителната победа на Орбан. Както и колко легитимна е властта щом в Унгария се избира парламент с 2/ 3  гласуващи, а в България толкова не гласуват.  Какво е мнението му за политиците у нас, арестите на опозицията и опита за прекратяване мандата на Гешев. 

Г-н Марков, свидетели сме на безапелационна победа на Виктор Орбан на парламентарните избори в Унгария. Какви са изводите след вота и с какво той пак привлече хората?

Първо да кажем данни от изборите, тъй като медиите в България не ги дават напълно точно. При 68% избирателна активност Виктор Орбан спечели четвърти пореден мандат с две трети. Той печели 135 депутатски места от общо 199 срещу 56 на обединената от Сорос шестпартийна опозиционна коалиция. Останалите мандати са за една малка дясна партия. Избирателната система в Унгария от 1990 година насам е винаги смесена. Това допринесе за политическата стабилност. Нито веднъж не е имало предсрочни избори. Затова в тази държава са заводите на Mercedes, Audi, BMV, Opel, Suzuki, Siemens, Airbus, Samsung и т.н. В конкретния случай, след приемането на новата Конституция през 2012 година, както Орбан обеща, беше намален броят на депутатите от 386 на 199. И сега от 106 мажоритарни мандата Орбан победи с 88 на 18 единния кандидат на опозицията, от 93 пропорционални места листата на Орбан победи с над 53% срещу 34% тази на опозицията, като трябва да отбележим, че в Унгария има национални партийни листи, няма многомандатни райони. Има една национална партийна листа на Орбан, тоест на управляващите и една на опозицията. Аз написах една книга „Феноменът Виктор Орбан“, която излезе и на унгарски под заглавието „Явлението Орбан“ и много се радвам, че послушах моя голям приятел и голям журналист Кеворк Кеворкян, който още през 2015 година ми казваше да я напиша, защото наистина се оказа, че Орбан е феномен. Няма в момента в Европа партия и партиен лидер, който да може на партийни листи да постигне победа над 50%. Нито има такъв, който на националния празник в 10-милионна държава може да излезе и да го слушат на живо 1 милион души. На какво най-много се дължи победата на Орбан? Естествено на успешната му икономическа, социална политика и политика в областта на сигурността. През 2015 година той пръв вдигна ограда на границата, спря ислямизацията и африканизацията в Унгария. Днес страната е сигурна, тук мигранти не изнасилват малолетни. Няма рязане на глави на свещеници, на учители и най-вече на полицаи, както например във Франция. Икономиката му беше изцяло отворена на Изток, той направи фурор миналата година в износа – 119 млрд. евро износ за Унгария и 7,1 % растеж. Социалната му политика за подпомагане на семейството няма равна в Европа – 6 години платен отпуск за майчинство, 33 000 евро при раждане на трето дете, стига да се осигуряваш и да си на възраст до 40 години, освобождаване от данъци до живот на майките, които имат четири деца. Само тази година, забележете, поради високия икономически растеж той даде бонус на всички унгарски семейства с деца до 18 години чрез връщане накуп платения от тях данък за 2020 година, освободи от данък всички работещи млади хора до 25 годишна възраст, въведе доживотна тринайста пенсия, замрази цената на бензина на 1,2 евро и т.н и т.н.

Унгарският лидер многократно влезе в сблъсъци с Брюксел през последните години по различни принципни въпроси, а с началото на войната противопоставянето му на ЕС е все по-ожесточено. Как бихте коментирали?

Последната седмица беше много важна за неговата политика спрямо Украйна. На провокационния въпрос на Зеленски – „За кого е Унгария, за Русия или за Украйна“, Орбан отговори много ясно „Унгария е за Унгария. Ние осъждаме войната, ние участваме солидарно във всички санкции на ЕС, с изключение на енергийните, защото противното значи „самоубийство“ на Унгария. Ние подпомогнахме вече 500 хиляди бежанци, които преминаха границата от Украйна към Унгария, към …, но това не е нашата война. Ние в нея няма да участваме под никаква форма, включително чрез пращане на оръжие или чрез допускане на други страни да изпращат оръжия на територията на Унгария“.

Една подробност, в деня на изборите имаше и Референдум, като 95% от унгарците гласуваха срещу джендър идеологията в училищата. Специално за Tribune, ще кажа, че Орбан и неговата победа надхвърлят рамките на малка Унгария. Той е без съмнение най- яркият консервативен лидер в Европа. И неслучайно само преди една година на един демографски форум в Унгария се появиха Ерик Земур френски крайнодесен политик и кандидат за президент), Марион Марешал (бел.ред. Марион Марешал-Льо Пе – бивш депутат в Националното събрание на Франция), Янез Янша (бел.ред. бивш министър-председател на Словения и бивш министър на отбраната) и Майкъл Пенс (вицепрезидент на САЩ в периода 2017 – 2021), а Доналд Тръмп свика именно в Будапеща на 25-26 май 2021 година за пръв път в световната история консервативен форум на петте континента, защото както казва Стив Банън „Орбан беше Тръмп преди Тръмп да бъде Тръмп“. Да не говорим, че той е единственият в момента управляващ в Европа, който има ярко антикомунистическо минало и още на 16 юни 1989 година призова съветските танкове да напуснат страната. Тази негова политика доведе и до тези резултати. Зад гърба си той има един велик народ, който пръв въстана срещу Комунизма през 1956 година и който пръв ’89-та година отвори границата с Австрия, за да избягат източногерманските туристи от Унгария. Днес Унгария скъса с империализма, неолиберализма и показа, че консерватизмът и християндемокрацията не са минало в Европа, а настояще и бъдеще!

Как войната преобърна дневния ред на Европа? Смятате ли, че преговорите за мир между Русия и Украйна ще доведат скоро до край на конфликта или са прах в очите?

Покрай изборите в Унгария, войната остана малко в страни в моя дневен ред. Мнението ми обаче е, че ако начело на Франция беше Саркози, а в Германия – Меркел - тази война никога нямаше да се случи. Вън от светлината на Русия в тази война няма невинни. И това най-добре го каза най-добрият познавач на темата Сергей Станишев. Той много добре познава региона, до 95-та година е съветски, след това руски гражданин, а от 10 години е в европейската политика. В тази война няма невинни! Всичко тръгна от Майдана през 2013-2014 година (През 2013 година  Киев беше много близо до подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, но властите се отказаха в последния момент, което доведе до протести на Майдана, насилие, политически промени, анексиране на Крим от Русия и тежки сблъсъци в Източна Украйна). За съжаление новата администрация на Байдън, която е много критикувана от моя любимец Тръмп, също допринесе за тази война.

Следите ли ситуацията в България, какво ви е мнението за коалицията у нас?

В България машините ни натрапиха, за най-голямо съжаление, така наречения Кирчо от Канада. Натрапиха ни го, за да свърши определена работа, а именно да клекнем на Македония. Българският парламент е изключително слабо представителен. Докато в Унгария две трети гласуваха за парламент, в България две трети не гласуваха. Оттук правителството е много малко легитимно, тъй като е излъчено от слабо легитимен парламент. България я очакват много тежки години.

В този ред на мисли как бихте коментирали арестите на бившия премиер Бойко Борисов, на Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов?

Опитът за политическа разправа с лидера на парламентарната опозиция Бойко Борисов чрез арестуването му беше най-голямата деградация на българската демокрация в тези 33 години преход, които отлично познавам. Не може 2022 година Бойко Рашков да е лице на промяната в България. Човекът, който 90-та година се опита да скрие, че Петър Младенов е казал „Най-добре танковете да дойдат“, а бил казал „Станко да дойде“, човекът, който малтретира Евгени Михайлов и ни нарече „копелета“, тези, които на 14 декември 89-та свалихме член. 1, и хвърли на земята вестник „Демокрация“. Деградация на българската демокрация, за което сме си виновни ние, защото Борисов и ГЕРБ оставиха на България една подредена балканска страна, не казвам европейска, защото не сме. То още като минеш Ниш с колата, идвайки към Пирот и България, се разбира, че не е същото, като започнеш да виждаш мръсните тоалетни, бездомните кучета и котки, и т.н. Но Борисов остави една подредена държава, държава, която беше поканена в чакалнята на Еврозоната, която имаше трети растеж в Европа след Полша и Унгария, която направи блестящо Европредседателство. А днес имаме една България със събути гащи, един абсолютен хаос и едни хора, които сто години да стоят и да управляват, няма да могат да се научат. Това или го можеш или не. Все едно мен да ме караш да търгувам с биопродукти.

Как гледате на опита за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор? Какво прозира зад това?

Прокуратурата е част от съдебната власт в България. Това е волята на Великото Народно събрание. Тази съдебна власт е независима и не е работа на изпълнителната да се меси в съдебната, тъй като това е грубо нарушаване на принципа на независимост на съдебната власт и на разделението на властите. Опитът да бъде сменен Гешев няма да успее, тъй като първо във Висшия съдебен съвет (ВСС) няма такова мнозинство и второ няма причини това да се случи. За мене Гешев ще надживее това правителство и този парламент! Идеята е да се сложи удобен прокурор на кръга „Капитал“, който от една страна да защитава „капиталци“, от друга страна да е бухалка спрямо политическия противник. Това обаче няма да им се получи! За най-голямо съжаление мога да кажа, че за тези 33 години българският преход тежко се провали! Ние изостанахме със светлинни години от Унгария, Чехия, Полша и Словакия!

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати