Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Захариев: ПП имат хейтъросексуално поведение. Казваш „мразя Бойко“ и вече си политически ситуиран… в розово

Мнения

Георги Захариев: ПП имат хейтъросексуално поведение. Казваш „мразя Бойко“ и вече си политически ситуиран… в розово

Георги Захариев: ПП имат хейтъросексуално поведение. Казваш мразя Бойко и вече си политически ситуиран… в розово - Tribune.bg

Интервю с лидера на ПП „Движение Гергьовден“ и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС в 23 МИР – София Георги Захариев

Катастрофата край Аксаково потопи предизборната кампания. Няколко часа по-късно има повече въпроси, отколкото отговори – включително с каква скорост е карала колата на НСО. Тежък момент и за семейството на жертвата, за когото веднага беше казано, че е отнел предимство и не е спазил знак „Стоп“. Какви са вашите първи впечатления от тази ситуация и реакциите по нея?

- Преди всичко трябва да бъдем смирени. Мир на праха на загиналия. Виновниците ще бъдат уточнени от компетентните органи и надявам се ще има правда. Въпросите, които изникват са няколко. Ако си спомняте още 2021 година Петков в качеството си на министър-председател заяви, че няма да ползва услугите на Национална служба по охрана и ще ходи пеша. За съжаление в точно този ден не е спазил това свое волеизявление. Разбирам, че няма как бързайки за предизборна агитация във Варна да отидеш пеша и е наложително да ползваш автомобил, но тук се появява друг въпрос. В качеството си на какъв точно, Петков използва точно тези услуги на НСО, след като той самият е кандидат за народен представител, а всяка една партия и народен представител са уведомени, че по време на кампанията нямат право да ползват колите на НСО. В крайна сметка няма особено значение това, защото един човешки живот беше погубен.

ПП „Движение Гергьовден“, на което съм горд председател, отдавна има адекватно предложение за  превенция срещу пътно- транспортните произшествия, така наречената Война по пътищата. То е с изменение на Закона за предучилищното и училищното образование, предвиждащо подробно изучаване на Закона за движение по пътищата в 10 и 11 клас и полагане на изпит за шофьорска правоспособност. Хубаво ще е и експертите от НСО да направят по един опреснителен курс.

Стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо шокира света, а той още се бори за живота си. Ако оставим настрана въпросите за охраната му и политическата ситуация в Словакия, какво говори този атентат срещу действащ премиер за състоянието на демокрацията в Европа?

- Тече процес на една крайна либерализация в Европа, която аз лично наричам либерастия. В България с доза хумор бих казал, че не обръщаме особено внимание на това, защото ние отдавна имаме Азис и с препратка към отминалата пародия на Евровизия, в сравнение с него, всякакви Кончити и Немо-та са само брадати вицове.

ПП „Движение Гергьовден“ е бутикова формация с ясна консервативна визия, стремяща се понякога с насмешка да описва актуални обществени теми. В този ред на мисли, за съжаление, когато някой  по-остро влиза в конфронтация с неолибералните сюжети и реторика, трябва да бъде по-внимателен, вече явно и кевларен (брониран).  Всичко това е породено от изключително агресивният популизъм, набиращ неимоверна скорост в ЕС. Именно популизмът е един сериозните рискове пред ЕС. Либералите влизат в люта битка с консерваторите и, за щастие на последните, тезите им все по-убедително издъхват  на терена на голямата политика. Битката им за права и либерализация се ограничава единствено в политически коректни названия на никому нечувани полове до сега.

Да не забравяме и че това се случва точно преди европейските избори, на които, според анализатори, може да има значителен националистически вот. Променя ли се Европа?

Европа трябва да се промени. Вреди особено основното мото на популистите и неолибералите „Бъди себе си“. Не човеко!

Събуди себе си,  не бъди себе си! Развий се!

Прочети, разгледай, пътувай, разговаряй, излез от клетката си! Събуди се! Образовай се!“

Голямото  предизвикателство пред ЕС е образованието и това да върне Грета Тунберг и съмишлениците ѝ в училище, където може би ще научи, че само едно изригване на един исландски или балийски вулкан, причинява щета на климата, колкото цялото индустриално развитие на човечеството. И това не е шега.

Фицо е недолюбван от местната прогресивно-либерална преса, противниците му често го винят в корупция, която не могат да докажат. Той самият вини медиите, че сеят омраза в обществото. Като цяло доста паралели могат да се направят с България. Защо според вас сценариите са така подобни?

- През последните няколко години по върховете на властта в България се появи и закотви един несполучлив и неосъществен генетичен материал в лицето на ПП. Партия, която съществува само в пряко отрицание на основния си политически опонент ГЕРБ, не е особено продуктивна и това е факт. Когато самото ти съществуване е основано на пряк антагонизъм на друга формация, нямаш реални ходове извън тази полемика. Хипотетично, ако си представим, че няма ГЕРБ, на сутринта самото съществуване на ПП ще изгуби смисъл, просто защото няма да има какво да отрекат. Колкото до стрелбата срещу Фицо, вярвах че отдавна са отминали времената, в които се стреля по висши държавници, защото това е опасна игра, имайки предвид как след такива покушения в миналото са започвали дори световни войни.

Омразата в обществото е едно заболяване, от което и ние не сме имунизирани. Разпространява се с плашещи темпове вече няколко години след „лятото на вдигнатия юмрук“. Ще се излекуваме ли като общество, според вас. Или има още горчиви хапчета, които трябва да изпием преди това?

- Омразата в обществото започва още от висшите етажи на властта. Една мимикрия, която се предава от горе надолу. Повечето български политици, и визирам предимно колегите от ПП, имат хейтъросексуално поведение. Няма никакво значение какви ги вършиш, имаш ли програма, какво ти е мнението за влизането в Шенген, ползваш ли неправомерно услугите на НСО, фалшифицираш ли документи. Достатъчно е да кажеш „мразя Бойко“ и вече си политически субект. Вече си политически ситуиран… в розово, до победителят от Евровизия.

Изостри се ситуацията в Северна Македония след изборите там. В момента Гърция е в епицентъра на спора, а ние сме по-скоро в изчаквателна позиция. Това ли е правилната стратегия според вас?

- РСМ изпада в една изключително неприятна екзистенциална криза и това е само защото политическият им елит продължава в 2024 година да се опитва да реши проблеми, които България реши още през 1890 година, малко след Освобождението. Проблемът с техния идентитет, език и национално устройство. Истината е че няма как да накараш някой, който те мрази, да те обича насила. В България казваме, че Македония ни е, като малък брат, аз по-скоро бих разглеждал Македония, като малката ни сестра. В крайна сметка брат си можеш да го ошамариш и да нагнетиш повече омраза, докато със сестрата, трябва да се действа по- внимателно и с повече любов и разбиране и с известна принуда да я накараш да се държи прилично. Все пак е момиченце. Ние от ПП „ Движение Гергьовден“ имаме намерение да предложим и силно да отстояваме една програма за развитие на отношенията ни с РСМ, базирана основно на култура, изкуство и шоу бизнес, проекти в киното, сериали и театър. Сигурен съм, че съседите ни ще се удивят, колко много си приличаме и няма какво толкова да се опитват да делят с нас. Тече  организация на срещи с известни общественици с българско самосъзнание от РСМ, като ще започнем с няколко събития с уважаемата г-жа Ели Секуловска.

В този ред на мисли културата и образованието помагат изключително много. Те са мощно оръжие и е чудесно да си припомним в навечерието на 24 май, Кирил и Методий, които не случайно са обявени за светци – покровители на Европа. Техният подвиг е уникален и единствен в световната история. Да разпростреш православието и писмеността ни на територия по-голяма от Европа, без да лееш кръв и завладяваш чужди земи с оръжие. Това е вълшебство.

Могат ли България и Гърция заедно да работят в сферата на дипломацията за усмиряване на претенциите на Скопие?

- Претенциите на РСМ излизат от общо нормалната рамка. Каквото повикало, такова се обадило. Започват отново полемиките с името на съседната ни държава.

Новият  президент на РСМ Силяновска, по време на клетвата си, в разрез с всички международни договори, пактове и дори с Конституцията, си  назоваваше вместо правилното Република Северна Македония казваше, Македония.

За това в името на добросъседските отношения и в шеговит тон, предлагам РСМ да приеме името Александрия или Велика Александрия. Така ще бъдат удовлетворени нейните претенции за историческо величие, а и в Египет едва ли ще организират бурни протести, имат си други проблеми в момента. Шегата настрана, ще припомня друго. За свободата на Македония са се пролели реки от българска кръв и руслото на тези реки никаква политическа стъкмистика и  никакво преброяване на българите в РСМ, не може да промени. Какво се получи след преброяването им? 3054 души се самоопределят, като българи. При положение, че над 120 хиляди са само издадените български паспорти, за които е нужно да се представи документ за български произход. Явно не са си били вкъщи просто по време на преброяването. През последните 70 и повече години, в обичаната от мен съседка тече едно явно промиване на мозъци и едно насаждане на един налудничав „кръвен патриотизъм“, а именно „нахапят те веднъж комарите на Охридското езеро и започваш да вярваш, че си лял кръв за Македония“.

Нужно е едно рязко втвърдяване на тона, което ще даде бързи и  позитивни резултати, но истината, е че това са дълбоки рани, които ще се лекуват дълго време.

Вучич прогнозира разширяване на ЕС с Украйна, Молдова, Грузия и Западните Балкани едновременно – не много ясно кога. От друга страна никоя от тези страни не е изпълнила критериите. Оптимистично мислене или наистина възможен компромис заради действията на Русия срещу украинците?

Има ясни критерии, които всеки член на Съюза трябва да  изпълни и да изпълнява преди и след, като бъдат приети. България сериозно изстрада този процес и смятам, че ЕС ще изисква изпълнение на всички критерии от евентуални нови кандидатури, независимо от геополитическата ситуация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати