Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Захариев: След „промяната“ вече не се гордея, че имам следкурсови квалификации от „Харвард”

Мнения

Георги Захариев: След „промяната“ вече не се гордея, че имам следкурсови квалификации от „Харвард”

Георги Захариев: След промяната вече не се гордея, че имам следкурсови квалификации от Харвард - Tribune.bg

Интервю с кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС в 23 МИР – София Георги Захариев

Г-н Захариев, какво искате хората да знаят за Вас? Кое е това което Ви определя? С две думи: кой е Георги Захариев?

- Определят ме данните в личната карта като цяло. Самооценката за мен е по-маловажна от оценката на околните. Роден в София, на 37 години съм. Завършил съм Италианския лицей в Горна баня, след това съм учил и живял в Италия. Гордея се, че завърших успешно Българско училище за политика „Димитър Паница“ - дипломирането ни беше в Страсбург в рамките на Световния икономически форум.

След промяната в България в последната една година вече не се гордея, че имам следкурсови квалификации чрез дистанционната програма на „Харвард“. Това е нещо, което вече избягвам да споменавам за себе си, тъй като напоследък не носи голяма придадена стойност. Дори напротив. 

Георги ЗахариевГеорги Захариев

Какви са Вашите мотиви отново да се впуснете в предизборната кампания, казвам отново тъй като през 2015 Вие станахте известен като кандидат за кмет и общински съветник в голям столичен район? Надградихте ли през тези години своите качества и какви са целите ви за бъдещето?

- Интересно е, че този рутинен въпрос се задава постоянно. Реално погледнато абсолютно всеки един гражданин на демократичната република е пряк участник в политиката и нейния политически живот. Дори и само с изконното си право на глас. Дали някой ще предпочете да даде вота си или не е - това е вече политическо решение. Не мога да кажа, че съм решил да влизам в политиката, тъй като аз така или иначе вече участвам в нея, както всеки един гражданин на Република България.

Този път разликата е, че искате хората да гласуват за Вас. Защо?

- Защото имам идеи и различни решения. Важно е да отбележа, че на първо място аз съм представител и организационен секретар на ПП  „Движение Гергьовден“. Ние сме по-скоро консервативен и устойчив политически клуб, представляващ ироничния, но разумен глас на свободните професии, на артистите, на писателите, на академичните среди. Неслучайно председател на „Гергьовден“ е известният академик доц. Драгомир Стефанов, който има изключителни идеи, свързани с образованието. Сигурен, че някой ден ще бъдат приложени от него в Министерство на образованието и науката с изключителен успех. Ние можем да бъдем полезни с диалогичността си и търсенето на нестандартни решения.

Тъй като Вие сам споменахте „Промяната“ в последна година и половина, според вас промени ли нещо наистина за българите - към добро или лошо?

- Много неща се промениха, за съжаление не мога да отлича добри такива. Управлението на „Продължаваме промяната“ с крайно леви партии като БСП разочарова много българи. Само за 6 месеца управление на социалистите, те успяха да направят цената на кашкавала 30 лв. и ни върнаха към чувството за Жанвиденовата зима от 97-ма година. Извинението за световната икономическа ситуация е нелепо, защото още миналата година август бяха предложени мерки в бюджета, които бяха умишлено отхвърляни до преди два месеца. Ефектът от тях се видя мигновено – визирам спада на цените на горивата и други стоки от първа необходимост. Взимаха се про-инфлационни мерки, а трябваше да бъде обратното.

Ще цитирам думите на известния политолог Слави Василев, който  казва: „ПП успя да убие и да разбие на пух и прах една идея в българското общество, че младите и образованите хора могат да постигнат някаква положителна промяна“. Смятам, че това е най-лошото, което причиниха с управлението си.  

За сравнение-ГЕРБ-СДС в последните години успяха да преодолеят множество сериозни кризи. След кризата при Жан Виденов, СДС успя извади страната от безизходицата, партия ГЕРБ успя да се справи с кризата през 2008 – 2009 година. Мина успешно и през кризата с бежанската вълна и през първата Ковид вълна. 

Вие също сте млад и образован човек. Означава ли това, че вие не може да допринесете за благото на страната?

– Разбира се, че мога. Това, което „младите и образовани“ хора от ПП не успяха да разберат, е че държавата не е механизъм, който зависи от 67 депутата. Това не е механизмът, който може да управлява успешно една държава. Познавам хора от всяка една партия, които имат огромен капацитет и мисля, че винаги можем да бъдем диалогични и да търсим консенсус по определени въпроси.  

Преди дни „Движение Гергьовден“ официално подписа споразумение за общо явяване на изборите с ГЕРБ-СДС. Според вас „промяната“ ли е Ваш основен опонент на тези избори, или победата е предизвестена?

- „Гергьовден“  и Любен Дилов-син като почетен председател на партията винаги сме се стремели да подкрепяме дясното и дясно-центристките партии. Такава в момента е коалицията ГЕРБ-СДС. 

Асен Василев сам каза, че ПП не са дясна партия…

- Неслучайно последните 5-6 години подкрепяме неформално ГЕРБ-СДС, като в последните парламенти имаме преки представители на „Гергьовден“ в техните листи. Любен Дилов беше и номиниран за министър в един от проектокабинетите на ГЕРБ-СДС.

Казахте, че сте част от консервативно движение. Според вас в България има ли все още ляво и дясно, или понятията се размиха с коалицията между ДБ и БСП?

- Това е нещо, което мен изключително много ме озадачава. Дясно-центрирани партии като ДБ (за каквито се представят пред хората, които гласуват за тях), особено в София, където са крайно десните избиратели, бяха подведени.

Любен Дилов-син преди няколко дни в едно интервю пред БТВ зададе пряк въпрос към представител на ДБ и го попита дали ще се коалират отново с БСП, като представителят на ДБ отговори позитивно. Дилов поздрави демократичните софийски избиратели за избора, който е направила тяхната партия и ги призова да отбележат този факт, за да не се получи това, което се случи последните месеци с участието на социалистите. Пак ще повторя, че кашкавалът стана 30 лева, а бензинът стигна почти 4 лева. Пенсиите се вдигнаха магически, още по – вълшебно инфлацията скочи двойно – така всъщност пенсионерът обедня. И хората го разбират вече, хаосът е пред очите им.

Виждаме във Вашите профили в социалните мрежи, че обичате да пътувате, особено в чужбина. Имате ли обаче любимо място за туризъм и почивка в България? Какво предвижда ГЕРБ-СДС в сферата на туризма?

Гмуркането е хоби за Георги ЗахариевГмуркането е хоби за Георги Захариев

- Аз съм водолаз, бил съм на много интересни и чудни места. Последно се гмурках на единственото място в света, където може да се гмуркаш свободно с най-опасната акула и то без клетка. За съжаление, нямаме тези условия в България, но имаме други неща, които можем да предложим. Черно море е, както знаете, най-ниско наситеното с кислород море, има страшно много отломки от кораби на сравнително плитка дълбочина, които могат да бъдат достигнати с водолазна екипировка. Точно неналичието на кислород във водата запазва тези потънали кораби в оригиналния им вид и е много интересно. Това според мен може сериозно да се развие в България. Неслучайно много учени и теолози търсят Светия Граал именно в Черно Море.

Щастлив съм, че ГЕРБ-СДС предостави възможността на Любен Дилов-син да помогне в изготвянето на програмата в сферата на култура и туризъм, където „Гергьовден“ можем да бъдем изключително полезни. Изготвени е програма в 24 стъпки в сектор култура и туризъм - те могат са бъдат видени в програмата на ГЕРБ-СДС. Има много интересни предложения, като едно от тях е създаване на клъстер Българско Черноморие. За мен е кауза създаването на бранд „България“ и подбранд към него към програмата за култура „България – място за завръщане“ с цел откриване на центрове за изучаване на български език в чужбина, откриване на големи катедри в чуждестранни университети по български език и литература.

Като споменахте „България-дестинация за завръщане“, това означава, че вие се обръщате към българите в чужбина и техните деца?

- Говорим за откриване на български културни центрове, които да запазват българския дух и да го възпитават в нашите граждани, които са в чужбина, но и чужденците, които се интересуват от българската култура. Затова може да се измисли някакъв вид стипендия за чуждестранни студенти в чуждестранни университети в катедри по български език, литература и история, които да се обвържат директно след завършване да работят с родни институции, музеи, галерии, културни институции една две или три години в зависимост от размера на стипендията.

Смятате ли, че има поле за развитие за млад и образован човек като Вас в България? Защо останахте тук, а не напуснахте страната, вероятно сте имали такива възможности?

- Имал съм такава възможност, но смятам че камъкът си тежи на мястото. Аз съм интернационален човек, обичам да пътувам, но нещото което винаги ми е правило впечатление като се върна в България е, че тук и въздухът помага.

Имате ли любима дестинация в чужбина? До колкото знам Йордания има сантиментална стойност за Вас.

- В Йордания предложих на съпругата си брак. Това е сантиментално място. 

Споменахте съпругата си, която е Мис България 2012 Габриела Василева. Вярно ли е, че вече има мода сред миските да се обвързват с политици, а не с футболисти...

- Не се вълнувам от любовните трепети на миските. Мога да говоря само за себе си.  Да си женен за Мис България, една модна икона и модел за подражание, не е лесна работа. Ще бъда кратък – съпругата ми е ореол над главата ми, сандалите на Хермес и крилете на Икар. Без ореол не можеш да застанеш до Господ, а без сандалите на Хермес не можеш да стигнеш до Зевс.

Сватбата с Габи ВасилеваСватбата с Габи Василева

И двамата сте активни в социалните мрежи. Смятате ли, че влизайки активно в политиката, можете да привлечете младите хора към вашите дейности, инициативи и каузи?

- Крайно време е инфлуенсърите да започнат на инфлуенстват важни и значими обществени теми, а не само да рекламират кремчета и чайчета за отслабване.

Вие бяхте част и от инициативата „Избери живота“. Има ли други подобни инициативи, които подкрепяте? С влизането си в парламента какво бихте застъпили като лична кауза?

- Това е лична кауза, която подкрепих, заедно с председателя на младежката ни организация Мартин Петков по покана на моя добър приятел Николай Алгафари. Като стана дума - пропуснах да кажа, че се радвам да видя толкова много млади лица в листите на ГЕРБ-СДС с реална възможност да имат влияние в бъдещата парламентарна група. Тук бих споменал и Николай Павлов, който беше зам.-министър на младежта по времето на министър Кралев. Това са хората, които инициираха каузата „Избери живота“. Те ме поканиха да участвам и аз я приемам много лично, смятам да продължа да работя заедно с тях по нея.

Вашата близка връзка, почти роднинска с Любен Дилов-син е публично известна. Той ли Ви убеди да се включите по-активно в политиката?

- Не ме е убедил той да участвам активно в политиката, по-скоро мотивацията ми дойде в последните две години. Заради потъпкването на Конституцията, заради тези абсурдни арести срещу опозицията, направени по абсолютно тоталитарен начин. Видно е, че Конституция е мръсна дума в „Продължаваме промяната“, точно колкото сешоар и гребен за партията на Слави Трифонов. Колкото е хип-хоп в песните на Хазарта - като второто и третото са в рамките на шегата. Но в никакъв случай не и за първото. Това, че основният закон в страната беше потъпкан, беше главното, което ме накара да се опитам да допринеса за реална промяна и ред в хаоса, който създадоха господата с „чуждестранната експертиза“.

През 2015 заявихте, че държите на обратната връзка с хората и ще бъдете на разположение по всяко време, това важи ли за ролята ви за кандидат-народен представител?

- Не само, че важи, но дори добавям личния си мобилен телефон в социалните мрежи, за да може всеки един гражданин, който иска да чуе едно нестандартно мнение, интересно и или дори иронично, да се свърже директно с мен.

Защо избрахте точно ГЕРБ. В София „Демократична България“ може би са по-атрактивни за различните, модерни столичани?

- Аз вече казах, че ДБ се доказаха като крайно недясна партия в коалиция със „Зелените“ и БСП. По-страшното е, че те отново са тръгнали да управляват с БСП. Опитът сочи, че когато се съберат Асен Василев и Румен Гечев, получаваме Жанвиденова есен. Ако не искате Жанвиденова зима, опичайте си акъла.

Обичате ли свинско със зеле?

- Да, обожавам, но с прясно, а не с кисело зеле. Мисля, че това, което е предложил на българите господин Василев е свинско с вкиснало зеле, а не просто свинско със зеле.

Изглежда ли за „промяната“ управлението на държавата като свинско със зеле? Цитирам скорошно изказване на Асен Василев.

- Точно с такива изказвания разбиха на пух и прах чудесното и реално убеждение идея на българина, че младият и образован човек ще направи някаква позитивна промяна. Аз бих задал риторичен въпрос: Смятате ли, че един млад и образован човек, правейки такива сравнения, може да направи някаква позитивна промяна? Аз ви казвам – не. Хората, които живеят по морето знаят, че и политиката като морето дава, но и много взима! Така че се помислете, преди да са ви взели всичко.

Какво бихте казали на столичани, когато четат това интервю и защо трябва да изберат преференция 123 в 23 МИР с бюлетина 24 за ГЕРБ-СДС?

- Има реален риск да изкараме една Жанвиденова зима с коалиция ДБ, БСП и ПП-затова хората трябва да изберат именно номер 24 в бюлетината. А що се отнася до моята преференция 123, не съм страстен фен на предизборните агитации. Бих оставил на хората сами да преценят какви млади и образовани хора искат да донесат промяната.

Екип Tribune.bg


Етикети ГЕРБ-СДС
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети