Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Почетният председател

Мнения

„Герои на новото време“: Почетният председател

Снимка:

Ахмед Доган е български политик, основател на Движението за права и свободи през 1990 г. и негов председател до 2013 г. Депутат в 7 Велико народно събрание и народен представител в 36-то, 37-мо, 38-мо, 39-то и 40 Народно събрание на България.

Ахмед Доган е роден 1954 година в село Пчеларово, област Добрич, но по-голяма част от ранното си детство живее в село Дръндар, област Варна. Израства в бедно селско семейство, а дядо му е ходжа в селото.

През 1981 година завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски”, след което е редовен аспирант в Института по философия към БАН. През 1985 година завършва и Академията за обществени науки и социално управление /АОНСУ/ на ЦК на БКП. Защитава дисертация през 1986г. и постъпва на работа като научен сътрудник в Института по философия.

Още по време на военната си служба през 1974 година Доган става агент на ДС, Управление III Военно контраразузнаване. Свален е от оперативен отчет през 1988 година.

Ахмед Доган се включва в организиране на съпротивата срещу т. нар. „Възродителен процес” и лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. През 1989 година е осъден от Варненския окръжен съд на 10 години лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Амнистиран е след отмяната на чл. 233 от Наказателния кодекс в края на същата година. На 4 януари 1990 година Ахмед Доган става учредител и председател на Движението за права и свободи /ДПС/.

Лидерът на ДПС е избиран за депутат във всички Народни събрания между 1990 и 2013 г. Определян е като „незаобиколим държавник”, но системно не посещава парламентарните заседания. По този повод Доган обяснява, че използва това време за по-полезни дейности.

През 2004 г. политикът е награден от президента Георги Първанов с орден „Стара планина” I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“. Три месеца по-късно обявява, че връща ордена, след като Първанов награждава със същия орден и главния прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков.  Впоследствие Георги Първанов изменя собствения си указ и награждава Васил Мръчков с орден „Кирил и Методий”.

„Обръчът от фирми“

При провеждане на предизборната си кампания през 2005г.  политикът признава в предаването на Слави Трифонов, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез „обръч от фирми“.

Впоследствие в свое интервю бившият министър-председател Иван Костов обвинява Ахмед Доган в обвързаност с компания „Мултигруп”, нарича го „наследник на част от наследството на тази организация“ и го обвинява за един от „основните фактори за корумпирането на българската политическа система“.

В навечерието на парламентарните избори през 2009г., като лидер на политическа сила, участвала коалиционно във властта от 2001-до 2009 година,  Ахмед Доган участва в митинг в село Кочан и разяснява на симпатизантите си, че той разпределя „порциите на финансирането в държавата“.

„Цанков камък”

По време на управлението на Тройната коалиция / 2005-2009г./ Ахмед Доган е консултирал четири мегапроекта на правителството на Сергей Станишев – хидровъзел „Цанков камък” , „Доспат“, каскада „Горна Арда“ и язовир „Тунджа“. Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги. По силата на този документ лидерът на ДПС става „мениджър на проучванията“ за „Цанков камък“ и останалите три хидроенергийни обекта. Според договора Ахмед Доган е трябвало да получи 1 950 000 лева. Година по-късно – през февруари 2009 г., той взема 1 500 000 лева, възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на „Минстрой холдинг“, и им заплаща 50 хил. лева.

Относно консултантския договор на Ахмед Доган доклад на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика сочи, че с протокол № 32 от 30 юли 2010 год. е образуван процес пред Върховния административен съд. Комисията твърди, че лидерът на ДПС е нарушил закона, защото не е декларирал, че е сключил 4 консултантски договора. От Ахмед Доган се изисква да представи документ, удостоверяващ познания в минното дело, хидрологията и строителството, както и 4-те си анализа. Комисията пледира в хода на съдебното дело за конфликт на интереси и присъждане в полза на държавата равностойността на материалната облага – 1 995 830 лева, наред с предвидените административни санкции. Прокурорът счита искането за основателно. Процесуалният представител на „ответника“ иска докладът да бъде „отменен“. Оспорва, че четирите разработки на Ахмед Доган са свързани с държавния проект хидровъзел „Цанков камък“, че хонорарът е колосален за дейността и че на Доган липсват знания, тъй като „става въпрос за идеен проект за потенциален инвеститор“.

Със свое решение петчленният касационен състав окончателно се произнася, че в хода на делото не е доказан фактическият състав на конфликта на интереси. Според магистратите речта от с. Кочан е политическо говорене и не е надлежно доказана. Съдебният състав счита, че евентуална невярна декларация и търговия с влияние от страна на Ахмед Доган се преследват като престъпления, но не по този ред.

Нападението

Противниците на Доган не успяват да го дискредитират в публичното пространство, но на 19 януари 2013 г. по време на VIII национална конференция на ДПС в НДК е извършено нападение срещу Ахмед Доган. Докато той изнася доклада си, 25-годишният Октай Енимехмедов се качва на подиума и опитва да стреля с газов пистолет в главата му, но пистолетът засича. Доган се опитва да избута оръжието от ръката на нападателя, но не успява, след което пада на земята. При последвалата намеса на охраната и делегати на конференцията нападателят е повален на земята, като делегатите правят опит за саморазправа. След няколкочасово прекъсване на конференцията, речта на Доган е дочетена от Филиз Хюсменова. В нея Ахмед Доган обявява, че се оттегля от лидерския пост в ДПС и предлага за свой приемник депутата Лютви Местан.

Според бившия директор на НСС ген. Атанас Атанасов този опит за покушение прилича по-скоро на театър, тъй като оръжието е газов пистолет, зареден със сигнало-звукови патрони. Други коментари на политици за събитието варират от „нападение срещу демокрацията“ и „терористичен акт“ до „инсценировка“ и „провокация“.

След оттеглянето си от активна политическа дейност Ахмед Доган е домакин в края на всяка година на среща на елита на ДПС. Традиционно почетният председател на Движението изнася новогодишна реч, в която реди пъзелът в държавата за следващата година и дава оценка на управлението на страната. През август 2018 г. Ахмед Доган доказва отново своя бизнес нюх и закупува 70% от ТЕЦ „Варна“..  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема