Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Най-дълго управлявалият демократичен премиер

Мнения

„Герои на новото време“: Най-дълго управлявалият демократичен премиер

Снимка:

Бойко Борисов е най-дълго управлявалият България демократичен премиер. През месец май 2019 година се навършиха 2 507 дни, в които той е начело на изпълнителната власт.

По този начин Бойко Борисов надмина Стефан Стамболов, който е бил начело на българската държава 2 464 дни – от 20 август 1887 г. до 19 май 1894 г.

Бойко Борисов е роден на 13 юни 1959 година в Банкя.  Баща му - Методи Борисов е служител на Софийско градско управление – МВР до 1987 година. Бил е началник на Втори сектор в столичната противопожарна охрана. Баща му е  бил член на БКП, но е изключен. Майка му Венета Борисова е била начална учителка в Банкя. Сестра му Красимира работи като лекар-педиатър.

През 1977 год. Борисов кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет Държавна сигурност, но въпреки добрия си успех e пренасочен и приет във факултет Противопожарна охрана. Причината за това е, че в досието му е било изрично посочено миналото на дядо му, който е бил обявен за враг на народната власт” и разстрелян. Така мечтата на младия Борисов за служба в МВР остава неосъществима (засега).

Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 год. Активен състезател по карате. Бил е треньор на националния отбор по карате.

През 1982 година се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността Противопожарна техника и безопасност с чин лейтенант. Същата година става командир на взвод, а впоследствие и командир на рота.

В периода 1985-1990 година е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема „Психофизическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен „кандидат на науките”.

През 1990 год. напуска системата на МВР.

През 1991 година основава фирма „ИПОН-1” ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната. Именно неговата фирма е предпочетена от Тодор Живков (след падането му от власт като лидер на БКП) и от Симеон Сакскобурготски (докато е министър-председател).

На 1 септември 2001 година е назначен за главен секретар на МВР от президента, а със заповед на вътрешния министър му е присъдено звание „полковник” от МВР. През 2002 година е удостоен със звание генерал-майор, а на 25 юни 2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

През 2005 година на изборите за Народно събрание е в листите на НДСВ като водач за два района и има възможността да влезе в парламента, но се отказва от депутатското място в полза на работата си в МВР, което по-късно напуска заради конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков (от БСП тогава, днес лидер на АБВ).

През 2005 година става кмет на Столична община.

През 2006 година е учредена партия ГЕРБ.

През 2007 година е преизбран за кмет на София.

На парламентарните избори през 2009 година ГЕРБ става първа политическа сила. От юли 2009 до февруари 2013 година Борисов е министър-председател на България. Той подава оставката на кабинета през зимата на 2013 година.

От януари 2010 година досега Борисов е председател на партия ГЕРБ.

От май 2013 до 24 юли 2014 година е народен представител от ГЕРБ. На изборите през 2013 година ГЕРБ е първа политическа сила, но остава в опозиция.

На изборите през есента на 2014 година ГЕРБ отново е първа политическа сила, като създава коалиция с Реформаторския блок с подкрепата и на Патриотичния фронт. От ноември 2014 до януари 2017 година Борисов е министър-председател на България. Подава оставката и на второто правителство през ноември 2016 година, непосредствено след президентските избори.

На предсрочните парламентарни избори през пролетта за 2017 година ГЕРБ успява да спечели най-много депутатски места и има 95 избраници в 44-ото НС. ГЕРБ води преговори с Обединените патриоти за управление, които приключват с подписване на коалиционно споразумение в края на април 2017 година, като преди това са набелязани управленските приоритети за четиригодишния мандат.

Ако изпълни третия си мандат до край, Бойко Борисов ще бъде най-дълго управлявалият министър-председател в историята на България. Засега рекордът се държи от бившия комунистически премиер Станко Тодоров, който е заемал поста 10 години, или 3630 дни.

През 2020 година Борисов задмина и Тодор Живков по дълголетие на поста премиер.  

Борисов вече е вторият най-дълго управлявал премиер, изпреварва Тодор Живков


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема