Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: От сини времена към червен лидер

Мнения

„Герои на новото време“: От сини времена към червен лидер

Снимка:

Корнелия Нинова е първата жена председател на БСП. Преди това обаче тя има дълга политическа кариера, която невинаги е била свързвана с „Позитано“ 20.

Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София. А след това и юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“.

Преди да навлезе в политиката, тя работи именно в сферата на правосъдието. През 1995 г. е в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба.  В периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК.

Навлизане в политиката и сините времена на Нинова

На 28 години Нинова става изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Назначена е и като председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. Това се случва по времето на правителството на Иван Костов. Тя отговаря и за приватизацията на „Техноимпекс“ АД. Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова. Заема длъжността директор между  1997 и 2005 г.

Пътят в БСП

Става член на социалистическата партия през 2003 г. От септември 2005 г. до март 2007 г. е зам.- министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика в правителството на Сергей Станишев. Междувременно става председател на Управителния съвет на „Международен панаир“ -Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“ АД.

Аферата „Топлофикация“ - София

Май месец 2007 г. наяве излизат големи злоупотреби в „Топлофикация“ – София. Именно Министерството на икономиката и енергетиката отговаря за дружеството. Започва разследването срещу директора на топлофикацията - Валентин Димитров (Вальо Топлото). Следствието се води от Татяна Шарланджиева, която е приятелка на Нинова. Появяват се СРС-та, според които Нинова е въздействала на Шарланджиева, за да пази от разследването консултантската фирма „Фронтиер“ на Красимир Георгиев. Той е свързан с тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров. Така се стига и до уволнението на Нинова от министерството.

Въпреки скандала, Нинова остава част от червените редици. Избрана е във Висшия съвет на БСП и става негов говорител. През 2009 година става и депутат. От тогава е народен представител във вече четири парламента.

Лидер на БСП

Официално Корнелия Нинова застава начело на БСП на 8 май 2016 г. Избрана е с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков. Оглавявайки столетницата, Нинова стартира и мащабна реформа. Следваната от нея политика обаче води и до сериозно разцепление на БСП. Появява се вътрешна опозиция на „Позитано“ 20. Голяма част от решенията на лидерката биват оспорвани от нейни съпартийци.  

 


Коментари (2)

джедай Тая прилича на Дарт Вейдър. Евалла на фотографа. Казал е това, което авторът на статията не е посмял.
12.11.2019 13:04 / Отговор
марков тъпата шафрантия окепази БСП.
26.04.2021 11:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема