Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Христина Христова: Не са оповестени системни мерки, а инфлацията за стоките от първа необходимост е 28%

Мнения

Христина Христова: Не са оповестени системни мерки, а инфлацията за стоките от първа необходимост е 28%

Христина Христова: Не са оповестени системни мерки, а инфлацията за стоките от първа необходимост е 28% - Tribune.bg
Снимка:

Как инфлацията променя икономическите перспективи пред страната, Tribune.bg разговаря с бившия министър на труда и социалните грижи Христина Христова.

Г-жо Христова, инфлацията тръгна нагоре не само у нас, а и в ЕС. Как това ще повлияе на икономическото развитие?

Действително вече инфлацията е двуцифрено число. Вече излезе и пролетната прогноза на Министерството на финансите. Там е посочена инфлация от 10.4%, като очакваният икономически ръст е само 2.2%. Това трябва да ни тревожи. И в ЕС отбелязват, че е достигнат 30-40 годишен връх на инфлацията.

Адекватни ли са мерките на правителството?

Относно мерките, това, което трябва да се направи, е да се омекоти натиска върху семействата с ниски доходи. От друга страна, тъй като тази подкрепа действа проинфлационно, трябва да има баланс на мерките. Трябва да се подкрепят хората, а от друга страна, да се подкрепи индустрията. Виждате увеличението на цената на природния газ - от април КЕВР го увеличи с 25.3%, а преди това имаше още едно увеличение с 25%, което прави близо 50%. При разговорите с работодателите се разбира, че мерките, които е предприело правителството за компенсиране на увеличението на цената на електроенергията, не са достатъчни, защото има дни с изключително висока борсова цена. Говорим за инфлация от 10.4% като прогноза на самото Министерство на финансите. Финансови експерти, обаче, твърдят, че инфлацията за малката потребителска кошница, т.е. стоките от първа необходимост – олио, захар, брашно, ориз, хляб, вече е стигнала към 28%. Инфлацията е много сложна като ефект. Аз се опасявам, че не са оповестени засега системни мерки. Държавата може да действа от една страна чрез социалните си програми върху най-уязвимите групи. От друга страна, за пенсиите от юли индексацията ще е 6.1%, но то вече е изядено от инфлацията. Минималната работна заплата има значение за най-нискодоходните работници, нейното увеличение е 9.2%, значи от сравняването на числата виждаме, че и тук инфлацията е изяла това увеличение. В тази трудна и сериозна ситуация аз очаквам с актуализацията на бюджета, която предстои, да чуем за системни и балансирани мерки за подкрепа на хората от една страна, а от друга – за подкрепа на бизнеса и индустрията.

В някои страни намалиха ДДС за горивата, дали у нас тази мярка би проработила?

Това предложение за намаляване на ДДС винаги събужда дебати, защото не е сигурно, че като се намали ДДС за горивата, това ще повлияе за намаляване на крайната цена. Но много европейски държави предприеха мерки, като някои намалиха ДДС-то за някои хранителни стоки, други – за горивата, а някои подпомогнаха с месечни помощи най-ниско доходните групи за закупуване на храна, за плащане на сметки за електроенергия. Различни са вариантите, няма най-сигурна рецепта в тази ситуация на инфлация. Очаквам бързи мерки, също така и балансирани, за да не бъдат те с проинфлационен характер.


Топ новини

виж още
Актуална тема