Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Гаджев за служебното правителство: Пратили са искане за обвързваща оферта с цени и дати за нови F-16

Мнения

Гаджев за служебното правителство: Пратили са искане за обвързваща оферта с цени и дати за нови F-16

Снимка:

Официално нищо не е излязло, но разбираме, че тайно се ремонтират лагери и се подготвят нови терени за настаняване на бежанци. Информацията е, че всички работещи в момента центрове за прием на мигранти са запълнени над 100% от своя капацитет и съответно трябва да подготвят нови, и те подготвят нови, но никой не казва къде. Това заяви пред Tribune.bg депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев по повод декларацията срещу служебното правителство на Румен Радев, с която от ГЕРБ-СДС излязоха днес.

По думите му също така се работи в посока старите площадки, които бяха закрити, да бъдат възстановени.

„Ако искат да има спокойствие, трябва да се каже – „така и така ще правим тук, ще правим там, защото има натиск“, но те до онзи ден казваха, че няма натиск. После направиха….и рязко се появи“, посочи той.

„Нали трите стълба в мотото им са – прозрачност, професионализъм и почтеност, да бъдат тогава по-прозрачни“, призова Гаджев.

От декларацията, с която от ГЕРБ-СДС излязоха днес, стана ясно още, че служебното правителство на Радев развива потайно и процедурата по придобиването на още осем бойни самолети F-16.

„Те преговорите не са прекъсвали, те просто продължават да ги водят. Преговорите си вървяха и през 2020, и през 2021 по време на правителството на ГЕРБ. Сега са доведени до една по-заключителна фаза. Не е вярно, че не водят преговори както съобщиха вчера от Министерство на отбраната. Напротив водили са си преговори и са пратили искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка на нови F-16“, подчерта народният представител от ГЕРБ-СДС.

По думите му това е станало пределно ясно днес от отговора на министъра на отбраната на неговия въпрос.

„Да, тя офертата не е обвързваща, защото обвързващо е единствено и само, когато влезе за ратификация. Преди това във всеки един момент преговори за търговска сделка могат да се приключат преди да се подпише. Тогава няма обвързване. Но в момента, в който са изпратили искането за обвързваща оферта, на базата на това искане американците връщат проектодоговор, където пише „предлагаме ви тези бройки за тези години доставка, съпътстващите техника и въоръжение на такава цена“. Това е проектодоговор, на базата на който съвсем резонно внасят до Народното събрание проект за инвестиционен разход, който парламентът трябва да одобри или неодобри. И е хубаво това да се случи в тази последователност, защото ако го одобри, тогава ще има точни цени. Ако го внесат сега, ще има индикативни цени, тоест те могат да растат или намаляват, а тогава ще бъде вече обвързващата оферта с точните цени. След като парламентът одобри, следващото правителство може спокойно да подпише договор за доставка, което пък вече трябва да мине през ратификация, защото такъв е законът“, обясни Христо Гаджев каква е законовата процедура.

Според него притеснителното в случая е, че служебното правителство провежда процедурата в пълен мрак.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още