Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Христо Гаджев пред Tribune: Ще направим всичко възможно да има работещо правителство

Мнения

Христо Гаджев пред Tribune: Ще направим всичко възможно да има работещо правителство

Христо Гаджев пред Tribune: Ще направим всичко възможно да има работещо правителство - Tribune.bg
Снимка:

Интервю на Tribune с народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев за внесеното от най-голямата парламентарна група проекторешение за военна помощ за Украйна и предстоящите консултации с президента за съставяне на правителство

Г-н Гаджев, ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента в понеделник проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна, кои са основните моменти в него, какво предлагате?

Основните моменти са свързани с това, което фактически говорим през последните шест месеца. България има как да предостави помощ на Украйна. Не е вярно това, което нашите опоненти твърдяха през май, когато приемахме неадекватното решение, предложено от „Продължаваме промяната“. Основната ни цел е чрез подпомагането на Украйна да решим и една част от въпросите, които са свързани с модернизацията на българската армия, така, както го направиха останалите страни от източния фланг на НАТО. Подобни примери за предоставяне на старо съветско оръжие на Украйна, в замяна на което се получава дори моментно оперативно разполагане на съюзнически сили в страни от източния фланг на НАТО, има в Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Всички страни, които използваха този механизъм, успяха да постигнат по-добри резултати за собствената си отбрана, не само да подпомогнат Украйна. Както сме го казали още в Декларацията на Народното събрание, която предложихме през февруари тази година, в деня, когато започна войната – всяка една страна има правото да се защити и е съвсем нормално демократичните държави да подпомогнат жертва на агресия.

Президентът Румен Радев обаче коментира, че военнотехническата подкрепа за Украйна увеличава риска от въвличането на България във войната, как гледате на неговите опасения?

Оставям го без коментар. Държавите, които предоставят оръжие и подпомагат Украйна, влезли ли са във война? Ами не, не са! И то като се започне от САЩ, през Великобритания и се стигне до почти всички членки на Европейския съюз. Дори Гърция и Северна Македония подпомагат! Някоя от тях да е във война? Нито една! Така че, очевидно, този аргумент не е резонен.

Кои са парламентарно представените партии, от които очаквате подкрепа за вашето проекторешение?

От всички парламентарни групи, които през последните вече осем месеца са заявявали подкрепа за подобни решения. Надявам се да се събере голямо мнозинство в тази посока. Каним всички, които на думи се изкарват големи поддръжници и на Украйна, и на европейските ценности, сега да покажат дали могат да ги претворят и в дела! Нека да видим! Има внесено подобно предложение и от „Демократична България“. Те имаха такова и в предния парламент, държа да го отбележа. Да видим оттук нататък каква ще бъде подкрепата от останалите парламентарни групи. „Възраждане“ и БСП са категорично против. Нека видим другите парламентарни групи като ДПС, „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ каква позиция ще заемат. Ние предлагаме балансирано решение, което хем ще подобри способностите на България за отбрана, хем ще изпълним и нашия чисто човешки ангажимент да подпомогнем жертвата на агресия.

ГЕРБ-СДС ще предложи ли отново изслушване на украинския президент Володимир Зеленски пред българския парламент? Стои ли още това на дневен ред?

Ние предложихме изслушването на Зеленски да се състои при откриването на 48-ото Народно събрание, което беше отхвърлено с аргумента този въпрос да се обсъди на председателски съвет. Очаквам, че предложението ще бъде разгледано на следващите председателски съвети. 

Държавният глава кани утре първата политическа сила – ГЕРБ -СДС в президентството за консултации за съставяне на кабинет. Ще се увенчаят ли те с успех според Вас? Какви цели си поставяте?

За нас консултациите са важни, защото наистина ще направим всичко възможно да има работещо правителство. В крайна сметка обстоятелствата са такива, че нито една партия не може да състави правителство самостоятелно, трябва коалиция. Ние обаче искаме това да бъде коалиция на базата на ясни критерии, ясни ценности и ясна програма, защото както се разбра днес от изслушването на служебния финансов министър страната е в катастрофално финансово състояние. Самият факт, че за следващата година трябва да се изтегли дълг над 15 млрд. лева, за да се плати сметката на „прекрасното“ управление на Асен Василев, показва, че ако не се вземат спешни мерки, които да могат да обединят повечето хора в тази зала, няма да е добре за държавата. Да се надяваме на отговорно отношение от всички парламентарни групи, от всички политически представители и от другите институции. Ние ще отидем на консултациите при президента, за да обсъдим не само възможностите за съставяне на правителство, но и възможностите как да възстановим стабилността на икономиката и на финансите на държавата.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати