Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ексклузивно в Tribune.bg: Гаджев поправи Кирил Петков – не сме партньори с НАТО, а част от него

Мнения

Ексклузивно в Tribune.bg: Гаджев поправи Кирил Петков – не сме партньори с НАТО, а част от него

Ексклузивно в Tribune.bg: Гаджев поправи Кирил Петков – не сме партньори с НАТО, а част от него - Tribune.bg
Снимка:

Логично е държавата да излиза с една позиция, а не с три, очевидно е, че нашето правителство не знае какво прави и не е единно, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

Интервю с народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев за действията на правителството на фона на тревожната ситуация, в която България се намира като член на НАТО, имайки предвид растящото напрежение между Русия и Запада във връзка с Украйна. Възможно ли е мирно разрешаване на конфликта и каква трябва да бъде позицията на българската държава при така стеклите се обстоятелства

Г-н Гаджев, как бихте коментирали поведението на правителството на фона на нарастващото напрежение между НАТО и Русия, чуваме от думите на премиера Кирил Петков, че днес цялостната обстановка ще се анализира по време на Съвета по сигурността към Министерски съвет, той казва, че не „дрънчи“ на война, а корабите в Черно море и самолетите, които идват насам, не са някаква извънредна ситуация.

„Пак се захващаме с основната дума, която това правителство вкара в речника си, а именно „анализираме“. Те тепърва ще анализират ситуацията. Струпването на войски по украинската граница не е от вчера, то започна от 17 декември, ако не и по-рано и продължава вече цял месец. Ескалацията на напрежението също не е от вчера. Добре, че повдигнахме темата, че да се сетят да се съберат и да започнат да анализират ситуацията. Хубаво е че на премиера не му „дрънчи“ на оръжие и не усеща, че наближава война и се надявам да е така, защото никой не иска война. Единственото решение, което може да се намери, трайно решение, това е мирно разрешаване на конфликта и деескалация на напрежението. Само че, както казах и преди, не ние струпваме войска и въоръжение по границите на чужда държава. Ако питате украинците, напрежението си е съвсем реално и усещането им, че предстои въоръжен конфликт, е съвсем реално.

Затова е логично НАТО да усили своята отбрана. Само че, ние разбираме за всичко това отвън – от прессъобщения на страницата на НАТО, от чужди медии, от чужди военни министри между другото. За разполагането в Черно море на испански кораби и самолети примерно се разбра от съобщение на испанския министър на отбраната към техния парламент. Защо нашето правителство не информира парламента е добър въпрос, на който засега нямаме отговор и затова настояхме за извънредно заседание, за да може все пак правителството да информира парламента какво прави. Самият факт, че правителството излиза с три позиции – една на Министерски съвет, една на Министерството на външните работи и една на Министерството на отбраната, говори за това, че тези министерства не си говорят помежду си. Логично е държавата да излиза с една позиция, а не с три.

Очевидно е, че нашето правителство не знае какво прави и не е единно, тъй като през последните няколко дни чуваме редовно от представители на управляващото мнозинство, че позицията, която министър-председателят е изказал е лично негова позиция, но не и позиция на кабинета. Ако министър-председател не може да изрази позиция на правителството, нека поне формулират такава и да кажат каква точно е тя. Защото към ден днешен ние нямаме такава.

Кирил Петков заяви още, че всички решения ще се взимат от Съвета по сигурността, това значи ли, че изключва президента Радев от този процес?

По Конституция правомощията в сферата на сигурността, външната политика и отбраната са на Министерски съвет. Съветът по сигурността е създаден със закон от 43-ото Народно събрание по предложение на ГЕРБ, аз всъщност съм един от вносителите на този законопроект, и самият съвет подпомага дейността на министър-председателя и на Министерски съвет в сферата на сигурността и по отношение капацитета за взимане на решения. Там са представителите на службите. В него могат да участват и представители на парламента, както и представители на президента, тоест самата президентска институция не е изключена от процеса на взимане на решения, напротив тя участва. И все пак да не забравяме основната роля на Съвета по сигурността, той е консултативен орган. Решенията се вземат от Министерски съвет, няма как Съветът по сигурността да изземва функциите на Министерски съвет. Участниците в него могат дадат предложения, могат да изготвят проекти, но Министерски съвет е този, който ги приема.

Според министър-председателя темата НАТО се ползва за политически пиар, визирайки изявлението на ГЕРБ от вчера, как бихте коментирали?

Аз питам това лично мнение ли е или позиция на правителството, защото не стана ясно дали въобще правителството има позиция по темата. Дали се използва за политически пиар – категорично не, защото ситуацията е изключително тревожна и наистина държавата има нужда от ясна политика и ясни ангажименти, какво точно ни предстои. Ние сме склонни да подкрепим правителството, стига то да ни запознае с това всъщност, какво иска да прави. В сферата на външната политика и на сигурността трябва да се търси консенсус между различните политически сили. Това, че правителството буквално „спеше“ от декември до днес включително, и още нямат някаква позиция и не знаят какво да правят, не е проблем на опозицията, а на правителството.

Друго, което прави впечатление е, че премиерът непрекъснато казва, че сме партньори на НАТО, а ние всъщност сме съюзници, как гледате на това?

Партньори са държави, които не са членки на Алианса, партньор е Украйна например, партньори са Австрия, Финландия и Швеция. Ние сме съюзници, ние участваме във всички решения. Те не ни се налагат от Брюксел или от някъде другаде наготово. Не, напротив, ние участваме в процеса на взимане на дадено решение от самото начало. Преди да стане решение на НАТО или на Евроатлантическия съвет, всяко решение се съгласува с България. Ние не сме някаква външна страна, която комуникира отделно, а сме част от този Алианс и имаме своите ангажименти в него, и участваме наравно с всички останали страни-членки. Това нещо премиерът трябва да го разбере.

Вие самият, как смятате, че ще се развие конфликтът между Русия и Украйна, до къде ще стигне намесата на НАТО в тези отношения, изобщо как би могла да се разреши ситуацията?

Смятам, че поредица български правителства са изразявали позицията за неделимостта на Украйна. Единственото правилно решение е деескалация на конфликта и преодоляването му на масата на преговорите. За съжаление това не зависи само от нас, за тази работа трябва съгласие от всички страни. Но, когато някой се приготвя за въоръжение и струпва войски по границите, е логично ние като част от НАТО, като съюз да вземем мерки по отношение на собствената си отбрана. Хубаво е обаче за тези мерки да бъдат информирани и народните представители, и българското общество. Как ще се разреши ситуацията? Единственият смислен начин за разрешаване на кризата е на масата на преговорите, но трябва и двете страни да са готови за деескалация. В момента, като гледам изискванията, които се представят от руската страна, не виждам те да са готови на деескалация на конфликта, за съжаление. Ситуацията е много сериозна. Вчера между другото участвах в една конференция, на която имаше представители на Украйна и мога да кажа, че при тях положението е такова, че определено „мирише“ на война. Само да отбележа, че от началото на годината има може би пет загинали украински военнослужещи. Това не става в мирно време.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати