Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Христо Проданов: ДПС най-вероятно ще подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС и ще се разцепят

Мнения

Христо Проданов: ДПС най-вероятно ще подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС и ще се разцепят

Христо Проданов: ДПС най-вероятно ще подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС и ще се разцепят - Tribune.bg
Снимка:

Ще се реализира ли кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС, има ли мнозинство в парламента, което да го подкрепи и каква е причината за процеса по "отлюспване" и делене в повечето парламентарни групи Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП Христо Проданов.

Г-н Проданов, "дръпна ли ръчната спирачка" за реализиране на кабинет с първия мандат почетният председател на ДПС? Разбрахме от депутата Рамадан Аталай, че Ахмед Доган не иска правителство без коалиционно споразумение!

Делян Пеевски в момента ръководи парламентарната група на ДПС, така че най-вероятно ще подкрепят правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, и ще се разцепят.

Верни на Пеевски или Доган?

Като цяло, това, което става в ДПС, не е добре. Това се случи и при нас след оставката на Корнелия Нинова, но процесите в нашата партия ще протекат нормално.

Кое провокира това делене в парламентарните групи с изключение на Възраждане?

Това е резултат от делението в българското общество. Вижте, че държавата и обществото не са разделени само в политиката. Те са разделени в църквата, във Футболния съюз също. Има едно правило, че едно разделено общество никога не може да просперира. Трябва да има помирение, трябва да има разговори, за да може обществото да тръгне напред и да просперира.

Този кабинет, който е за няколко месеца според Борисов и има три задачи - актуализация на бюджета, ПВУ и еврозоната, ще може ли да свърши нещо до пролетта на следващата година?

По нищо Бойко Борисов не се различава от Слави Трифонов, когато последният спечели изборите. Спомняте си, той съобщи от фейсбука на неговото предаване един списък с министри, които беше измислил. Борисов направи същото онзи ден. Забележете и двамата са с 67-68 народни представители. Ние казахме още преди изборите, че на България ѝ е необходимо единение в политическия смисъл на думата, т.е. експертно, надпартийно правителство с определени задачи и по-дълъг срок. Това, което направи Борисов, беше точно обратното на това, за което ние призававахме.

Компетенциите на тези министри ще свършат ли работа?

Освен компетентност, както казах, трябва да има и много други фактори. Трябва да е налице преди всичко обединяващият фактор, защото компетентни хора за всяка област в България все още има, слава Богу! Те трябва да имат и политическа подкрепа в допълнение. Когато ти разделяш политически обществото, не можеш да очакваш добри резултати на този кабинет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати