Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Христо Проданов: Мотивите на управляващите да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна са фалшиви

Мнения

Христо Проданов: Мотивите на управляващите да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна са фалшиви

Христо Проданов: Мотивите на управляващите да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна са фалшиви - Tribune.bg
Снимка:

За протеста на зърнопроизводителите и за Бюджет-2024 Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП и бивш министър на туризма Христо Проданов.

Г-н Проданов, очевидно има голямо напрежение около протеста на зърнопроизводителите?

Естествено, че има напрежение. Всичките мотиви на управляващите, за да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, бяха абсолютно фалшиви. И за ДДС-то, и за цената на хляба, и на основните продукти.

Как това зърно ще преминава през България, каква е логистиката да мине през Румъния?

Те освобождават коридори за страните, в които няма такава забрана. Очевидно е, че през Черно море няма как да преминат. С камиони през Румъния ще ги карат.

А ние какво правим? Ще охраняваме ли това зърно? Чие е, защото Монсанто работи и в Украйна, и в България – как ще се доказва производител?

То това е един от проблемите, защото това зърно, което не отговаря на европейските стандарти и не се пръска с торове и препарати, е нелоялна конкуренция. Защото знаем, че нашите зърнопроизводители плащат три пъти повече за препарати, отколкото украинците.

Тази енергия на протеста ще удари ли „сглобката”? Има прогноза, че ако протестите продължат един месец, правителството ще падне?

Вижте, тя „сглобката” трябва да бъде удряна по много фронтове. Спомняте си какви бяха основните мотиви, за да бъде формирано правителство – Шенген, еврозоната, План за възстановяване и устойчивост/ПВУ/, конституционна и съдебна реформа. Какво направиха! Първото бе да сменят главния прокурор с по-удобен. „Барселонагейт” приключи.  Делян Пеевски е водещ политик и законотворец в парламента. Дадоха всичките комисии на ДПС. За Украйна приеха да даваме оръжие, бронетранспортьори, свалиха забраната за украинското зърно и така. Ние вкарахме законопроект да освободим младите хора до 26 години от данък труд. Нямаше един от управляващите в зала да се изкаже против, иначе, когато става дума за Украйна са тук и се борят!

И селището на НАТО в Ямбол, но с какви пари?

Вероятно с бюджетни пари от България, независимо че казват, че ще са НАТО-вски пари. Тези хора, които ни управляват, са опасни. Ще ни вкарат във война.

А някой мисли ли за бюджета за 2024 г.?

Ами гласуваха си ваканция преди местните избори. По закон до 30 октомври МС е длъжен да вкара държавния бюджет в парламента. Ние ще почиваме до 8-9 ноември, т.е. няма да бъде спазен този срок. След това ще почне да се разглежда бюджета, а като мине на първо и второ четене в зала ще дойде Нова година - нито съдебна реформа, нито ПВУ, нито конституция, нищо. Всичко – пълна мъгла.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати