Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Христов пред Tribune: БСП имат опита, желанието и навика да „развързват кесията“ и следват кризи

Мнения

Христов пред Tribune: БСП имат опита, желанието и навика да „развързват кесията“ и следват кризи

Христов пред Tribune: БСП имат опита, желанието и навика да развързват кесията и следват кризи - Tribune.bg
Снимка:

СДС преизбра Румен Христов за свой председател с огромно мнозинство. Доктор по „Аграрна икономика“, преподавател по маркетинг и агромаркетинг, както и бивш министър на земеделието – включително непосредствено след „Виденовата зима“, Христов с ексклузивно интервю за Tribune.bg за състоянието на страната и проблемите с цените на основни стоки.

Какво си казахте днес с вашите съмишленици за посоката, в която се движи СДС?

Посоката ни не е променяна през всичките тези години. Тя е същата, където е и мястото на България – в цивилизования свят и семейството на Европейския съюз. Това е нещо, за което СДС се бори, и въз основа на това, което направихме, ние сме членове на НАТО и ЕС. Ние не можем да изменим на тази посока, направили сме нашия цивилизационен избор и трябва да го следваме неотменно – без никакви съмнения, колебания и увъртания.

В декларация на партията ви беше отделено сериозно внимание на Украйна. Как се оценявате позиционирането на България по тази тема?

Първо – ние категорично смятаме, че там се води война. Украйна беше нападната по един вероломен начин. Второ – аз лично смятам, че България трябва да има по-категорична позиция като член на НАТО. Смятаме, че разполагането на войски на НАТО с цел защита на външната граница на Алианса, каквато се явява България, е нещо важно. Важно е и за сигурността на България и няма защо да има колебания в тази посока от страна на българското правителство.

Конференцията ви, по ирония на съдбата, се състоя на фона на сцени от една забравена епоха – опашки за олио, починал възрастен господин. Как гледате на това?

Така се случи в моя живот, че предишната зърнена криза след управлението на БСП се беше паднала на мен. Притеснявам се от всичко това, което се случва, но имам вече едно опасение. Че когато БСП управлява, винаги след това има кризи. Трябва да бъдем много внимателни, защото те имат опита, желанието и навика да „развързват кесията“, след което нещата, които се случват за страната, не са добри. Разбира се, че хората имат някакви основания да се притесняват. Но трябва да вземем пример от Украйна, там се води война, там няма доставки на хранителни продукти, но аз такива опашки като при нас не съм видял никъде в репортажите. Това, че ще си купиш една бутилка олио повече, не знам какво печелиш и защо е налице тази истерия в българските граждани и българския народ. Учудвам се.

За или против сте повече държавна намеса в ценообразуването?

Категорично против. Ние сме пазарна икономика. Ако говорим за централно ценообразуване, трябва да върнем Комитета за цените с последен председател Димитър Гривеков, помня го много добре. Държавата може да интервенира, търсейки различни начини, помагайки на бизнеса. Ние многократно се опитвахме да включим в дневния ред на парламента предложението ни за компенсиране на небитовите потребители, като същевременно настояваме и бизнесът да бъде компенсиран без таван на електроенергията, защото тази безбожно скъпа електроенергия предвид на ситуацията, а тя е военна, се отразява на всички стоки, които се купуват от българските граждани и се помпа по този начин инфлацията.

А има ли други полезни ходове. Вие самият имате експертиза точно в аграрната икономика? Какво се случва с цените на стоките – олио, брашно, хляб?

Първо трябва да се направи един много точен зърнен баланс, аз не знам такъв има ли и дали отговаря на истината. Трябва да се направи много точна проверка – дори предложих на министъра, към групите, които проверяват наличностите на зърна в Държавния резерв и на другите места, където ще бъде изкупвано зърно, да бъдат включени представители на ДАНС и МВР, за да сме сигурни, че това, което е декларирано, наистина го има. След направата на баланса, държавата, със средствата, които остават като свръхпечалба от енергийните дружества (доколкото разбрахме това е идеята на управляващите), да задели част от тези средства и да закупи зърно до следващата реколта през 2023 г., като това зърно може да бъде обновено след прибирането на тазгодишната реколта. Това важи както за хлебната пшеницата, така и за фуражната, царевицата и слънчогледа.

Правилно ли ви разбирам, че имате опасения, че декларираните количества в резерва може да не отговарят на наличните?

Ами опитът, който имам при предишната криза, ме кара да бъда скептичен, или притеснен, или да ми се иска да бъде проверено допълнително това, което се декларира. Защото твърдението, че България разполага с 1,5 млн. тона слънчоглед, за мен категорично не отговаря на истината. Доста по-малки са наличните количества слънчоглед. Да, в момента има голямо търсене на зърно – пшеница, царевица, слънчоглед, и нашите търговци биха реализирали големи печалби. Затова на чисто пазарен принцип държавата трябва да изкупи необходимите количества за хлебния и фуражния баланс. Тогава няма да има никакъв проблем да продължи износа. Пък и той и сега няма нужда да бъде спиран по този начин – със спиране на камионите на границата. Просто трябва много бързо държавата да се организира и количествата, от които има нужда, да бъдат закупени. После нещата ще си дойдат на мястото. Пазарната икономика си е пазарна икономика и тя трябва да остане да действа и за в бъдеще. Да, високи са цените, но това е цената на войната в Украйна.

Стабилна ли изглежда Четворната коалиция и очаквате ли избори тази година?

Аз смятам, че България няма да спечели от едни предсрочни избори, но това не зависи от опозицията. Това зависи от Четворната коалиция, която не ми изглежда стабилна. Нямаме нужда от скорошни предсрочни избори, защото нямаме гаранция, че следващият парламент няма отново да бъде фрагментиран, да се стигне до несъставяне на правителство и нов служебен кабинет без парламент и без редовно правителство. Това не е добрият вариант за България. Затова и ние от време на време, когато става дума за важни неща, национално отговорни, когато става въпрос за евроатлантическата ориентация и сигурността на България, сме готови да подкрепим управлението, когато става дума за националните интереси, за общите интереси, за интересите на страната ни. Лош вариант е да се отиде на предсрочни избори, но ако те не се разберат помежду си, може да се наложи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати