Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Илия Кузманов пред Tribune: Поредният нелеп случай говори за много сериозен проблем в МВР

Мнения

Илия Кузманов пред Tribune: Поредният нелеп случай говори за много сериозен проблем в МВР

Илия Кузманов пред Tribune: Поредният нелеп случай говори за много сериозен проблем в МВР - Tribune.bg
Снимка:

За поредния инцидент с пострадал полицай и преследване на бежанци, за оставките в МВР и поемането на политическа отговорност от управляващите Tribune.bg разговаря с Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/.

Г-н Кузманов, можеше ли да се избегне този кошмар, вашият колега още е в медикаментозна кома след инцидента край Казичене?

Поредният нелеп случай, който обаче има своите основания и своята предистория. Дали конкретният случай е можел да се избегне - дотолкова, доколкото има елемент на случайност, не мога да го кажа, но 4 загинали колеги и един в много тежко състояние за 80 дена определено говори за много сериозен системен проблем в МВР. Това е истината.

Коментира се подготовката на полицаите, че имат по два пълнителя патрони за година и т.н.?!

Това го коментираме от 12 години. Трябва да почнем да коментираме чуваемост от политиците и професионалното ръководство на МВР, защото тия неща вече ги знае всеки българин. Колкото и да ги коментираме, докато не го чуят хората, от които зависи това, няма никакъв смисъл да си го говорим ние с вас.

Как оценявате жеста с оставката на главния секретар на МВР? Ще последват ли оставки и на по-високо ниво?

Не е във функциите на СФСМВР да коментира това. Предполагам, че този път ние ще имаме много отчетлива реакция. По принцип избягваме искането на оставки, доколкото това е политически акт, но трябва някой да поеме отговорност вече. Безотговорносттта по отношение на проблема, който обсъждаме, вече е очевидна и това има цена. Не мога да кажа, че сегашното ръководство е виновно за всичките тези 12 години, в които нищо не се прави, но то имаше възможност поне да започне да прави нещо смислено по предотвратяването на тези събития. Ние не намираме такова нещо, което да е почнало да се върши смислено към този момент. Най-вероятно ще го изразим и като позиция на синдиката.

И ще излезете с конкретни предложения?

Ще свикаме Федеративен съвет на СФСМВР на 3 и 4 декември, след което ще мога да говоря по-подробно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати