Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Имунолог: Имунизацията срещу морбили е жизненоважна!

Мнения

Имунолог: Имунизацията срещу морбили е жизненоважна!

Снимка:

На хартия 98% от населението е ваксинирано, реално някой някъде някого мами

Проф. д-р Мария Николова, завеждащ отдел „Имунология“ на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с интервю за Tribune.bg.

Какви са рисковете и какви биха били усложненията при децата, които не са имунизирани за морбили?

- Детският организъм в ранна възраст е най-чувствителен. Най-чувствителен е причинителят. Заболяванията са на първо място от страна на респираторната система с тежки пневмонии, но може да се стигне и до възпаление на мозъка – енцефалит. Сравнително редки, но не са изключени тези усложнения. Просто имунната система на тази възраст не е достигнала своето пълно развитие. Затова не трябва да разчитаме на силитe на собствената имунна система и идеята, че е по-добре да се прекара заболяването, за да се добие имунитет. В случая превенцията, т.е. профилактичното имунизиране е жизненоважно!

Каква е актуалната ситуация в страната, има ли нови случаи?

- Увеличават се случаите, макар че все още не са добили епидемичен характер.

Защо заразно заболяване, което се е смятало почти за изчезнало, изведнъж се появява. Какъв е пътят да се предотврати всичко това?

- Преди няколко години имахме дори програма за елиминиране на морбили. Морбилито изглеждаше като вариолата, която обявихме за ерадикирана в края на 70-те години. За съжаление се оказа, че не е така. Какъв е проблемът. Че просто средствата, които са налични, ваксината за превенция, не се прилагат така както трябва да се прилагат. Голям процент от детското население остава неимунизирано.

Защо не се ваксинират децата?

- За съжаление младите и интелигентни хора, които четат прекалено много, но поради това, че не са специалисти в областта, интерпретират погрешно и високомерно научните факти, които ние се опитваме да им внушим на прост език. От друга страна са хората, които са с ниско интелектуално ниво и които поради немърливост или материални съображения не посещават детски лекар. Това разбира се е най-вече ромското население, където имаме много голяма част непокрита от гледна точка на имунизациите.

Какъв е пътят за справяне с този проблем?

- Тук е много важно съдействието на личните лекари, защото те са пряко отговорни за осъществяването на имунизациите и те носят дори моралната отговорност за това да отчетат правилно броя на имунизираните. Всяка година се отчита 98% най-малко имунизационно покритие, обаче когато възникне една такава епидемия ние масово изследваме населението и се оказва, че изобщо не е така. Много далече от 98% сме, т.е. някой някъде някого мами. Ние мамим себе си по този начин!

Интервю на Андреа Драганова  

 


Коментари (1)

Роси Така е само си говорят, да създават суматоха
19.02.2019 10:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема