Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ирена Тодорова: Времето за непопулярните решения е в началото на мандата

Мнения

Ирена Тодорова: Времето за непопулярните решения е в началото на мандата

Мораториумът на цената на тока, от икономическа гледна точка, изглежда е лоша мярка, от политическа е печелене на време, категоричен е политологът

Гл. ас. д-р Ирена Тодорова, политолог и преподавател в НБУ, в интервю за Tribune.bg

Г-жо Тодорова, как бихте коментирали кредита на доверие в новата власт на фона на кризите в енергетиката и здравеопазването? Ще оправдаят ли големите очаквания на обществото управляващите, наблюдавайки първите им стъпки, които изобщо не са стабилни?

Рано е да се прогнозира, но безспорно всичко зависи от успешнто овладяване на социалната и здравната криза. Сигналите, които излъчва правителството не са категорични. Комуникацията по редица важни въпроси стои колебливо, първите разделителни линии в управляващата коалиция започват да личат. Примери на този етап могат да бъдат от една страна – външнополитическите теми, отношението към НАТО и разполгането на натовски бази и позицията ни спрямо Северна Македония, от друга откровените противоречия по ковид мерките и въвеждането на зеления сертификат като задължителен за вход в сградата на Народното събрание.

Обикновено непопулярните мерки се правят, когато правителството се ползва с най-високо доверие, а именно в началото на неговия мандат. Настоящият кабинет обаче отлага трудните въпроси във времето, като неизбежното повишаване на цената на тока, като взима според мен, спорни решения – мораториумът например. Липсата на категоричност в политиката, често води до разколебаване на доверието, изпълнителната власт трябва да е готова да управлява и в условия на гражданско недоволство, уви това ще се случи при всички положения.

Цените на тока и природния газ без съмнение съсипват бизнеса, какви мерки трябва да предприемат управляващите, за да овладеят ситуацията?

Те вече ги предприеха. Друг е въпросът, че бизнесът не излежда удовлетворен от компенсиращите мерки. Компенсирането на част от разходите, провокирани от поскъпването на тока и природния газ е добра стъпка, но е краткосрочна. Ситуацията е динамична, необходим е сериозен анализ. Възможно е пролетта цените да паднат и ситуацията да се успокои. Трябва да се търсят дългосрочни решения през „зелената сделка“ и плана за възстановяване.

Как бихте коментирали мораториума на цените за потребителите? Експертите прогнозират до месеци този ход, който беше предприет, да се върне като бумеранг и цените да скочат драстично.

Мораториумът, от икономическа гледна точка, изглежда е лоша мярка, от политическа е печелене на време. Очевидно има напрежение между новата власт и КЕВР. Премиерът категорично заяви, че няма доверие на КЕВР и още по-малко вярва, че поскъпването на газа с 30% се движи от естествения ритъм на пазара. Явно седи усешането за изкуствено създадена криза, която да предизвика събития подобни на тези от 2013 година, при които под натиска на „улицата“ падна първият кабинет на Борисов. Каквато и да е причината обаче за това непопулярно решение, щетите от него ще бъдат големи, както за гражданите, така и за управляващите.

Навлизаме в новата вълна на ковид пандемията, за съжаление тръгваме от много висока стартова бройка заболели, математикът проф. Николай Витанов прогнозира нещо страшно да се случи другия вторник в това отношение, какво смятате по този въпрос, трябва ли да се пристъпи към по-сериозни мерки?

Вече повече от половин година сме свидетели на спорна политика по този въпрос. Единственият начин да овладеем ситуацията е масовата ваксинация. Пълни ограничения за неваксинираните и стриктен контрол при спазване на мерките. Макрон, каза, че ще направи всичко възможно да „вгорчи живота“ на неваксинираните, нещо подобно трябва да се случи и тук. Не можем повече да се движим по инерция, пък каквото стане. Умират ужасно много хора, заради липсата на категорична позиция по управление на тази зловеща пандемия.

На фона на това управляващите се радват на относителен медиен комфорт, всички тези проблеми в държавата дори не са първи новини в централните емисии. Къде е будната гражданска и журналистическа съвест?

Това сме го виждали при всички правителства. Отдавна сме допуснали задължителните баланси между властите да бъдат нарушени, включително и тези с четвъртата власт, с други думи зависимостите са твърде големи – и „будната гражданска съвест“ и тази на журналистите изглежда е в изчаквателна позиция.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема