Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Искра Михайлова: „Възраждане“ иска съвместно изслушване на министрите Пеканов и Христов по ПВУ

Мнения

Искра Михайлова: „Възраждане“ иска съвместно изслушване на министрите Пеканов и Христов по ПВУ

Искра Михайлова: Възраждане иска съвместно изслушване на министрите Пеканов и Христов по ПВУ - Tribune.bg
Снимка:

Нашето искане за изслушването им е за следващия петък, съобщи депутатът

48-то Народно събрание/НС/ възложи на правителството на Република България да предоговори условията по Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/, предприети ли са конкретни стъпки по въпроса от изпълнителната власт Tribune.bg разговаря с депутата от партия "Възраждане" и бивш общински съветник в Стара Загора Искра Михайлова.

Вицепремиерът Атанас Пеканов не се яви в парламента на изслушване по повод ПВУ, знаете ли дали са предприети стъпки за предоговарянето на плана в частта "Енергетика"?

Не, за съжаление. За пореден път съдбата на ПВУ е забулена в мистерия. Такава беше ситуацията и при внасянето му от последното редовно правителство на Кирил Петков и Асен Василев - без обществено обсъждане. В момента това, което би трябвало да тече в изпълнение на решението на Народното събрание, става по абсолютно същия начин. Няма никаква публичност, а само се чуват изказвания на двамата служебни министри по темата, но няма нито един документ. Съответно текат слухове из кулоарите на НС, из министерствата, в енергийните дружества, но всичко това е неофициално. Това бе причината за искането за изслушване на вицепремиера Пеканов по темата, но той е отказал да присъства заради командировка, доколкото разбрахме.

В тази връзка и тъй като ни прави впечатление, че в публичното пространство двамата министри Атанас Пеканов и Росен Христов си прехвърлят топката един на друг и не става ясно кой носи отговорност за това предоговаряне, а в решението на парламента пише, че това е Министерският съвет, ние от "Възраждане" решихме, че е най-добре да извикаме и двамата в Народното събрание. Внесли сме искане. Целта ни е и двамата да отговарят в парламента, за да не се получи така, че единият да каже нещо, което другият да отрече. Застраховаме се в този смисъл. Освен това дадохме малко по-дълъг срок, за да няма за пореден път оправдание от единия или другия министър, че нямат време да се освободят в този ден, за да дойдат на изслушване. Нашето искане за изслушването им е за следващия петък. В тази една седмица те имат възможност да се подготвят по темата и да присъстват.

Може ли ПВУ да остане в този вид поради евентуално бездействие от страна на изпълнителната власт?

ПВУ няма да остане в този вид. Дори този текст, касаещ работата на въглищните централи да не бъде променен, например, защото ЕК не разреши това, ПВУ няма как да бъде изпълнен. Това е невъзможно и това няма да стане. Въпросът е дали ние ще успеем да го предоговорим или после ще плащаме някакви санкции затова, че не сме го изпълнили.

Колко са засегнатите работни места от ПВУ в този му вид?

Пряко засегнатите в комплекса "Марица-Изток" в Стара Загора са 27 000 души. Косвено - това са 80 000 души. Това е социално-икономическа катастрофа за нашия регион. За страната проблемът също е много голям, защото се разработват амбициозни планове за фотоволтаични централи, а няма достатъчно регулиращи мощности. Държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2" в момента е такава регулираща мощност. В момента това е стратегически важно. Преди разговорите за ползи и вреди става дума за сигурност на електроенергийната ни система. От тази сигурност не можем да се лишим. Има и друго съображение във връзка с изграждането на ВЕИ у нас, а именно как ще се справи електропреносната мрежа. Тя трябва да бъде разширявана и това са сериозни инвестиции. Така че въпросите са много. Ние отваряме отново тази тема, която бе основна за нас в 48-то Народно събрание. Няма как да не бъде и в 49-тия парламент, защото това касае джоба на всеки българин. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати