Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Искрен Веселинов: Бюджет 2020 е доста по-амбициозен от тазгодишния

Мнения

На Трибуната – Искрен Веселинов: Бюджет 2020 е доста по-амбициозен от тазгодишния

На Трибуната – Искрен Веселинов: Бюджет 2020 е доста по-амбициозен от тазгодишния - Tribune.bg
Снимка:

Преминава се към бюджет на нормалните доходи, удовлетворени са от „Обединени патриоти“

Основните оценки на бюджета за следващата година са, че той е реалистичен и не е напрегнат за изпълнение?

Да, но е доста по-амбициозен от тазгодишния, защото имаме заложен ръст на приходите, който е над процент. Така че в това отношение ще има доста по-сериозен обем пари, който държавата да преразпределя. Удовлетворително е, че те са насочени основно в сферата на доходите, която е била винаги приоритетна за „Обединени патриоти“. Знаете, че това е може би най-трудно осъществимата промяна в държавната политика, а именно преходът от бюджетите на постните пици към бюджетите на нормалните доходи. В това отношение ние изразяваме удовлетворение от посоката, но смятаме, че може да има и по-амбициозни цели в тази посока.

Текат тепърва заседанията на парламентарните комисии, където ще изказваме своите становища, но според нас два са основните аспекти, в които трябва да се помисли дали няма резерви и да се подкрепят. Единият е борбата с пенсионерската бедност, пенсионерите с минимални пенсии. И вторият – мерките за овладяване на демографския срив. Така че в тази посока ще имаме предложения.

Не се увеличават парите за майките...

Проблемът на майките с деца не е единственият аспект на демографския срив. Дебело искам да подчертая, че държавата има нужда от комплексни мерки за справяне с демографията, а не от някакви символични индексирания на определени заместващи доходи, които доказано в исторически план по никакъв начин не влияят на раждаемостта.

Хората се съпоставят и с това, което се прави в други европейски страни – осигурява се сериозно еднократно плащане за дете, ранно пенсиониране за майките с три и повече деца, както и възможност да си купиш кола със сериозна отстъпка за многодетно семейство?

Тава казвам. Стига сме се фиксирали върху майчинските. Дайте да погледнем комплексно върху проблема и да имаме комплексен подход като заделяме всяка година в бюджета финансов ресурс за един такъв комплексен подход.

Облекчени кредити?

Всичко тези мерки. Да седнем, да ги изговорим тези мерки, да се приемат консенсусно от политическите сили и да се върви към устойчиви политики. Защото най-вредното за такива политики е да се сменят на две-три години. Настояваме, обаче, първите мерки за тези политики да бъдат фиксирани в бюджета за следващата година.

А има ли разбиране у вашия партньор в управлението да се направи тази стъпка?

Диалогът тепърва започва. Когато има резултати, ще ви уведомим.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети