Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Иван Анчев: Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби

Мнения

Иван Анчев: Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби

Иван Анчев: Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби - Tribune.bg
Снимка:

Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби, коментира за faktor.bg Иван Анчев, доктор по национална сигурност и дългогодишен задграничен представител на МВР в САЩ, Канада и Мексико. По думите му темата за покойния Ангел Христов, беглец от правосъдието повдига един много по-важен въпрос – за трагичното състояние, в което се намират българските правоохранителни и специални служби.

"Не може държава член на НАТО (от 19 години) и на ЕС (от 16 години), усилено убеждаваща и уверяваща партньорите си, че е 101 % готова за Шенген, да намира починал в дома си в България (!) издирван по света от Интерпол с червена бюлетина (най-високата степен, обяснявам за незапознатите). Не може. Недопустимо е!", отбелязва дипломатът. Той пресмята, че поне пет оперативни служби и техните регионални звена имат отношение и трябваше да са установили, че Христов е в България. 

"В ГД „Национална полиция“ е сектор „Издирване“, чиято основна функционалност е свързана с обявени за издирване лица. За да изпълняват своите задачи в сектор „Издирване“ – ГДНП имат на разположение целият ресурс и инструментариум на МВР,  в т.ч. използване на СРС, залагане на лица за наблюдение при влизане/излизане от страната и още куп други оперативни способи – няма да навлизам в детайли. В ОДМВР – Кюстендил, към сектор „Криминална полиция“ има също издирвачи, които осъществяват оперативна дейност и изпълняват задачи на територията на съответната област. Според статистическите данни на територията на Кюстендилска област живеят 136 хил. души. Колкото хора живеят в един квартал на Ню Йорк, Истанбул или Мексико сити, ако ще мерим със световен аршин. В Дупница, живеят още по-малко: 40 хил. души (по данни от 2016 г.)", напомня Анчев. Той недоумява и какво правят служителите в РУП – Дупница, където също има сектор „Криминална полиция“.

"Колко души трябва да избягат от България (последният пример е с Петьо Еврото, напуснал страната барабар с детето си), за да кажем ясно и на висок глас, че „Царят е гол!“. Гранична полиция тежко боледува", констатира Иван Анчев. Той определя като върховно доказателство за безсилието на държавата работата на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, която "явно е проспала завръщането на важно оперативно – интересно лице".

"Липсата на каквато и да било реакция от страна на ГДБОП – МВР по случая е ясен знак, че от някогашната високоефективна ЦСБОП/НСБОП са останали само отломки. И за това си има причина. Защото добре известно е, че всички „стари бопаджии“ бяха изгонени, за да бъдат заменени с млади (и послушни?) момчета, идващи от районните управления в София и страната. Младостта не е порок, но липсата на опит и професионализъм е проблем. Сериозен проблем. Особено, когато става въпрос за толкова важна дейност като борбата с организираната престъпност", смята експертът. Той трудно си спомня и кога за последно у нас е оповестена успешна реализация срещу организирана престъпна група (ОПГ).

"Последните успешни оперативни реализации, с влезли в сила осъдителни присъди, бяха „Наглите“ и „Килърите“ по времето на Цветанов и Борис Велчев. Всичко след това вече е стъкмистика, за да успеят да докарат до трима души, та да се получи ОПГ", констатира Анчев. За него отговорност по случая на Ангел Христов носи и ДАНС.

"Държавна агенция „Национална сигурност“ и нейната Териториална дирекция „Национална сигурност“ в Кюстендил. Къде гледат? Какво обезпечават? Какво защитават? На кого служат (ако въобще служат)? Братът Галев ял и пил с аверите, докато не се спомине от инфаркт (каквато е официалната версия). Ами ако не беше братът Галев, а опасен международен терорист, оръжеен търговец или наркотрафикант?", възмущава се експертът по национална сигурност. Той посочва, че откриването на Ангел Христов в България, макар и мъртъв, е тотален провал на българските служби в тяхната съвкупност.

"Това ще тежи като тежка сянка върху тях в следващите години. Или поне до тогава, докато не убедят обществото, че са наистина ефективни, действащи превантивно и заслужаващи уважението на гражданите. Защото е много лесно да се четат политически по същество изявления от шефовете на служби от трибуната на Народното събрание. С целия политически наратив и свързана с това конкретна информация за лица, явяващи се политически опоненти на Боса. Кой е Босът е ясно – този, който вече две години кадрува в същите тези служби, назначавайки на ключови места верни нему ръководители, които обаче, вместо да провеждат целенасочена агентурно-оперативна и оперативно-издирвателна дейност, са заети с политическо окопаване и кадруване по признака „лош, ама наш“. А останалите, които не са от наш‘те се ослушват и нищоправят, за да не бъдат застигнати от преждевременно пенсиониране или преназначаване от София в жандармерията в Търговище или в РУП – Тутракан", подчертава Анчев. За него политизацията на службите през последните години е 
най-голямата беда, която може да се случи на хората работещи в нея, защото има стотици добри служители в тези служби, но те не работят, защото липсва лидерство и ясен вектор за работа в посока на националния интерес. По този въпрос експертът цитира позицията на  директора на ФБР Джеймс Коуми, който подкрепя абсолютна деполитизация и се ангажира да служи само на закона - "ако някой се опита да посегне на моята аполитичност, ще направя огромен скандал, който ще стане обществено достояние". 

За Анчев липсата на информация за присъствието на Ангел Христов в България говори за още два проблема - липсата на действащ и ефективен агентурен апарат и липсата на каквото и да било доверие на обикновените хора в службите за сигурност и правоохрана.

"Защото всички знаем какъв град е Дупница – от онези задрямали провинциални градове, в които всички се познават. И всички знаят всичко, за добро или лошо. И няма как да не се е знаело, че въпросното лице, вече си е в Ресилово, наслаждавайки се на българския въздух, на роднини и приятели. Днес един човек от Дупница ми каза, че от година и половина се знаело, че Геле си е в Дупница. Дали е така, или не – не мога да твърдя. Ами, ако е вярно?", възмущава се експертът по национална сигурност Иван Анчев.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати