Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Иван Белишки пред Tribune.bg: Репресивният апарат работи с пълна сила, позволиха си да посегнат и на семейството ми

Мнения

Иван Белишки пред Tribune.bg: Репресивният апарат работи с пълна сила, позволиха си да посегнат и на семейството ми

Снимка:

Смятам да сезирам европейските институции, в частност Европейския съд за правата на човека, тъй като този случай не е прецедент, заяви синът на кмета на Панагюрище

Иван Белишки, който е син на кмета на Панагюрище – Никола Белишки, подаде сигнал до Tribune.bg за това, че той, семейството му и негови приятели са подложени на системен тормоз през последните дни от структурите на МВР и ДАНС. Те са обвинени в купуване на гласове и сплашване на хора да гласуват за определена партия, без да има никакви доказателства за това. Белишки е категоричен, че службите за сигурност се използват като политическа бухалка. Според него репресивният апарат на Румен Радев и Бойко Рашков работи с пълна сила, не без активното участие на ГДНП, СДВР и ДАНС, които по думите му най-безцеремонно изпълняват политически поръчки и потъпкват правата на гражданите. Ето какво разкри той за нашата медия:

„Всичко започна на 6 юли тази седмица. Около обяд с мой познат бяхме извикани в Районно управление „Панагюрище“ и там бяха служители на ДАНС от Пазарджик. Имаше някакъв анонимен сигнал, който гласеше, че сме купували гласове за определена партия и че сме плашили хора да гласуват за същата партия“, разказа за Tribune.bg Иван Белишки.

По думите му той и приятелят му не са се занимавали с подобни неща и тези твърдения са абсолютно безпочвени.

„Другото, което е, двамата имаме доста различни политически виждания, а и трето, само по себе си звучи нелепо да тормозим, да заплашваме някой, за да гласува за определена партия, тъй като никой не би го направил, ако бъде тормозен или заплашван“, посочи Белишки.

Първоначално той и приятелят му са си помислили, че става въпрос за грешка и дотам нещата са приключили.

„Но уви не бяха. Вчера пристигна от София Александър Веселинов от ГД Национална полиция. По телефона служителят се държа изключително грубо. Освен това на адрес бях посещаван четири пъти, като в единия от случаите, когато ме нямаше на адреса, полицаите бяха накарали съпругата ми да им даде нейния телефон, за да може да им вдигна по този начин“, обясни той.

Нещата обаче не свършват и до тук. В 19 часа той, съпругата му, негови познати и кандидат-депутат са привикани в районното, тъй като отново е пуснат сигнал за сплашване и купуване на гласове.

„Принципно не смятах да се оплаквам и да правя каквото и да е до момента, в който не започнаха да замесват и жена ми в тази история“, подчерта Белишки.

„Позволиха си да посегнат и на семейството ми и тук чашата преля“, изрази недоволството си той..

По думите му всички тези сигнали са анонимни, като по закон те не би трябвало да се разглеждат.( б.р. Иван Белишки в момента следва право).

„Законът за МВР мисля, че даваше една възможност съдържанието на тези сигнали да бъде разгледано и да се проверят“, посочи той.

„Това е една тенденция срещу мен и семейството ми, която се наблюдава преди всички избори, обикновено 3-4 дни преди това. Сигналите се изпращат по електронна поща“, разкри още Иван Белишки.

Оказва се, че има и друго нещо, което го е смутило в поведението на органите на реда.

„Някои от служителите предлагаха да се направи среща, която да бъде извън рамките на Районното управление. Моят приятел Мартин също беше канен на такава среща. Вчера следобед служителят Александър Веселинов ми се обади и започна да ми обяснява, че не знам с кого разговарям, започна да ми говори на приятел. Аз тогава му заявих, че нямам спомен като деца да сме си играли на една площадка и го помолих да не ме нарича приятел, защото не сме такива. Особеното в тези предложения за срещи е, че сме щели да приключим за десет минути. Аз директно ги отклоних. Не казвам, че на тях може да се случи нещо, но според мен не е редно и не мисля, че нещата трябва да стават по този начин, тъй като това напомня Сталинската репресия през 1937 година. Абсолютно по същия начин се извеждат хора от домовете им, пристига се, правят се обиски, нищо не се намира, но хората са задържани за 24 часа без да се повдигат обвинения, без нито едно доказателство. ЗМВР позволява такова задържане, но все пак е недопустимо, тъй като е тенденциозно и насочено към политически лица и свързани към тях“, категоричен бе Белишки.

Той уточни, че никога не е бил член на партия.

„Бил съм симпатизант винаги в дясно и това не се харесва на някои хора“, уверен е той.

Според него в момента държавата буквално е на автопилот и след изборите надали ще се сформира правителство.

„За мен това е една репресия, едно потъпкване на човешките права и на европейските ценности“, възмущава се Иван Белишки.

На въпрос по какъв начин ще си търси правата, той отговори така:

„Смятам да сезирам европейските институции, в частност Европейския съд за правата на човека, тъй като този случай не е прецедент. Тук има една системност, особено последния път – пет пъти в рамките на деня позвънявания през 15 минути от различни служители от различни дирекции. Става въпрос за СДВР, Криминална полиция, ГД Национална полиция, структурите, които са на областната дирекция на МВР. Това е недопустимо. И най-интересното е, че всички хора, които са привиквани казват – „Нямаме нищо общо с това, нито имаме информация за нещо такова“, но не, те настояват – „Викали са ви от ДАНС, но ще ви викаме и ние“. А най-наглото е да ме карат да се разхождам до София, все едно е разходка до парка, за да давам показания“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още