Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Иван Божилов: Район „Илинден“ ще има нова спортна зала и подземни паркинги

Мнения

Иван Божилов: Район „Илинден“ ще има нова спортна зала и подземни паркинги

Иван Божилов: Район Илинден ще има нова спортна зала и подземни паркинги - Tribune.bg
Снимка:

Ще ремонтираме основно ул. „Кукуш“, съобщи новият-стар кмет на район „Илинден“ Иван Божилов

Интервю на Tribune.bg с кмета на столичния район "Илинден" Иван Божилов

Г-н Божилов, сядате отново на кметския стол на район „Илинден“, трудна ли беше битката, как оценявате изминалата кампания?

Битката бе трудна, както за мен, така и за цяла София. В същото време обаче, когато има какво да покажеш, кампанията не е толкова трудна, защото резултатите от работата ти са видими. В район „Илинден“ това бе показателно. Освен това онлайн кампанията, каквато водих аз в социалните мрежи, е много динамична. Там се реагира всяка минута, питат – отговаряш, показваш и така всеки ден, всеки час. Но резултатите от кампанията ни показаха, че това е правилният модел – позитивна кампания, видими резултати, бързи отговори и директен диалог с гражданите.

Хората отново Ви се доверяват, какво означава това за Вас?

За мен това означава, че като кмет на район „Илинден“ съм успял да работя добре с гражданите, да спечеля доверието им, да изпълня исканията им и затова те отново ми се довериха. Освен това съм човек, който препочита личния контакт – обикалям района си всеки ден, срещам се с хората и знам проблемите им от първо лице. Така въпросите винаги се решават по-лесно.

Кое е първото нещо, с което ще се заемете през този мандат и което не търпи отлагане?

Един от първите въпроси, по който вече работим, е въвеждане на еднопосочно движение в ж.к. „Света Троица“. Там е необходимо движението да се облекчи и това смятаме, че ще даде бърз резултат. Освен това продължаваме с ремонта на една от най-големите детски градини в района – 51 ДГ „Щурче“. В момента времето е благосклонно и за кастрене на опасни дървета, както и за довършване на ремонти на тротоари. Задачите са много, но с моя екип вече имаме изградени принципи на работа и така нещата се случват доста по-бързо.

Кои са приоритетите и целите Ви през следващите четири години?

Приоритетите ми ги съставят гражданите на район „Илинден“. Всеки ден провеждам срещи с тях и така очертаваме важните проекти, за които трябва да се борим. Един от големите проекти за този мандат е изграждането на спортна зала в района на „Илинден“, която щ бъде в публично-частно партньорство с братята Кубрат и Тервел Пулеви. В района ни няма голяма спротна зала и този проект очакваме да доведе много младежи в залата, където да спортуват, защото това за мен е изключително важно. Друг голям проект е изграждането на подземни паркинги. Има още много проекти, които обаче аз ще обсъдя първо с гражданите на района и след това ще съобщя.

Останаха ли недовършени проекти от предишния мандат, кои са те и смятате ли, че ще успеете да ги завършите през този?

Да, разбира се. Едно от големите неща, които останаха за този мандат, е ремонтът на ул. „Кукуш“. Това ще осъществим в идните четири години.

Какво постигнахте по време на миналия мандат, с какво се гордеете?

Гордея се с всеки един реализиран проект в нашия район. Но не мога да не отбележа пълното обновяване на сградите на всички общински училища и детски градини в „Илинден“, и най-вече реновирането на изоставената сграда на 43 ОУ „Христо Смирненски“. Това бе грандиозен проект и един от най-трудните за реализиране. Става дума за обществено значима сграда на 110 години. Сега, след ремонта тя ще придобие статут на паметник на културата. Ремонтните дейности на старата сграда на 43. ОУ „К. Величков“, по-известна като „бившето Военно окръжие“, приключиха по план. Реконструкцията на сградата започна официално по проект с подписването на договора от 28.06.2018 г., с който се осигури финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане, ремонт и реконструкция на общо 26 училища и детски градини, разположени на територията на Столична община. Сградата на бившето военно окръжие не е в списъка на паметниците на културата, но тя е интересна от архитектурна гледна точка и има изключително важна историческа стойност за район „Илинден“, тъй като е построена преди 110 години с дарения от първите преселници на територията на района – македонските българи - бежанци от опожарените територии след Илинденско-Преображенското въстание през далечната 1903 г., чиято най-съкровена цел е била да създадат свое училище. Така са положени основите на днешното 43. ОУ „Христо Смирненски”, което някога се е казвало „Трайчо Китанчев“. По време на реконструкцията, която приключи с началото на учебната година, сградата бе възстановена максимално в автентичния си вид, с акцент енергийна ефективност, и след това бе предоставена отново на 43. ОУ - като нов корпус за обучение на ученици от I до IV клас с 6 класни стаи, 2 художествени ателиета, учителска стая, библиотека, сервизни помещения и нова столова за хранене за 72 деца.

Накратко мога да кажа, че за последните четири години, освен училищата и детските градини, сме направили още: Обновление на тротоарите на няколко големи вътрешноквартални улици, подмяна на повече от 75 бр. пейки с облегалки на детски площадки и по желание на гражданите пред входовете, пълно реновиране на 26 детски площадки, 7 фитнеса на открито, както и 7 напълно нови спортни игрища – футболни и баскетболни. Поставихме чисто нови бетонни тенис маси, като само за последните 3 месеца са монтирани 6 броя. По програмата Зелена София сме помогнали за реализирането на рекордните за райони 22 проекта само за тази година. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати