Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Иван Сотиров пред Tribune: Президентът не е кукловодът, а сводничи на различни олигарси

Мнения

Иван Сотиров пред Tribune: Президентът не е кукловодът, а сводничи на различни олигарси

Иван Сотиров пред Tribune: Президентът не е кукловодът, а сводничи на различни олигарси - Tribune.bg
Снимка:

Конституционният съд /КС/ постанови, че указът на президента, с който назначава служебен кабинет на 10 май е противоконституционен в частта за министър Кирил Петков, който към тази дата е имал и българско, и канадско гражданство. Коментар по темата ексклузивно за Tribune.bg от бившия депутат от СДС Иван Сотиров.

С какво си обяснявате липсата на извинение?

Липсва извинение от държавния глава и от министъра, засегнат с този казус. Поведението е абсурдно. Най-малкото, което дължат, е извинение. Още повече, че те демонстрираха през цялото време, че са наясно с проблема. Конституцията е категорична по въпроса. Не беше нужно дори да се чака решението на КС. Всеки човек, който има елементарна грамотност, може да прочете. Текстът е ясен и категоричен. Това е системен проблем и показва много ниска демократична култура, защото в никоя демократична държава от европейската общност, към която принадлежим, такова нещо не може да се случи. Щеше да има мощна обществена реакция, да не говорим, че никой политик на Запад не би си позволил да шикалкави и да се опитва да критикува конституцията.

Тук не само че липсва извинение, не само че липсва поемане на отговорност от лицата, които са виновни за погазването на основния закон в държавата, но виждаме от тяхна страна опит да се атакува КС, което е безпрецедентно. Президентът, който беше в конфликт на интереси, искаше от КС да прекрати делото, което показваше и неговата институционална неграмотност. От друга страна след произнасянето на КС Кирил Петков направи недопустим коментар. Това, че на някой не му харесва конституцията, която беше създадена конюктурно в зората на прехода, за да не може голяма част от българската емиграция, от хората които бяха прогонени от комунистите, да участват в политическия живот, и на мен не ми харесва този факт, но така или иначе това е закон и дори да е суров, законът е закон и трябва да се спазва.

За съжаление се връщаме към едни времена, когато законът беше врата в полето и само глупавият минаваше оттам? Това ще има ли последствия?

Да, това е посткомунистически рефлекс, защото онези 45 години и не само българинът има един проблем – ние нямаме отношение към институциите и чувство за държавност, което да е култивирано сред народа. Исторически от Освобождението българският народ няма доверие на политиците и институциите, той е в една перманентна война с тях, но това като цяло ни се връща със страшна сила като общество.

Учудващо е как човек като Кирил Петков с претенции да раздава индулгенции за почтеност сега търси само оправдания?

С тяхната Харвардска претенция е изненада. След като учиш във висше учебно заведение на страна, където конституцията е свещена и където е пример за демокрация основният закон да се спазва, ти да идваш оттам и да правиш обратното, все едно че идваш от комунистическа съветска република - това е тяхното отношение към закона. След 1944 г. също се погазваше Търновската конституция и комунистите прилагаха нещата по целесъобразност, и смятаха че всяко нарушение на конституцията е оправдано по целесъобразност, защото трябва да се търси възмездие спрямо враговете. Това е едно деветосептемврийско поведение. Аз виждам, че много хора, които имат претенции да са демократи, ръкопляскат на това поведение. Проблемът е, че тези лица имат почва, за да виреят. Те виреят, защото в България това се допуска. Всичко, с което ние се сблъскваме, не само тези нови проекти на олигархията и старите проекти, всичко това се случваше, защото то се адмирира и обществото го приема.

Вашата прогноза за това ще успее ли президентът да разбие политическата система у нас?

Политическата система е разбита от доста време. Радев само допълнително катализира процеса. Той очевидно се опитва да мародерства, да се възползва от срива на политическите партии, от ниския авторитет на парламента, за да узурпира конституционно повече власт, от тази която му се полага. Той е рожба на този олигархичен модел и самият той се изобличи в момента, в който каза, че държавата е пленена, завладяна от олигархията и т.н. Така той самият призна, че е функция на олигархията, защото няма как да бъде избран за президент в една контролирана от олигархията държава, където се контролират лостовете за комуникация и медиите. Да не говорим, че той все пак беше издигнат от БСП и ДПС, двете партии, които в най-голяма степен се свързват с олигархичния преход вече 30 години.  Освен това в Инициативния му комитет са 27 агенти на ДС по признание на властите. Точно Държавна сигурност бе една от основните опори на този олигархичен модел.

Ще върне ли Кирил Петков заплатите и командировъчните?

Ще има съдебни процедури, сигурно някои хора ще се възползват от решението на КС да атакуват определени актове на Кирил Петков, но това са неща от компетенциите на съда. Тук по-важен е този морално-политически проблем. Би било приемливо, ако този човек бе казал – „Вижте, аз не съм юрист. Вярвал съм, че с подписването на това заявление за освобождаване от канадско гражданство съм решил въпроса. Съжалявам“. Щеше да прозвучи по-нормално. Това арогантно поведение ти да превръщаш своята грешка в ПР операция - да се превърнеш в герой и да те рекламират като герой, да превръщаш в подвиг това, че си нарушил конституцията, като обясняваш, че се бориш срещу една несправедливост. Има една арогантност, една наглост, която аз не мога да възприема.

Това е един опит тук да бъдем третирани като аборигени. Какво означава, че ти си направил жертва с лишаването си от канадско гражданство? Първо, той говори абсурдни неща, че си губил пенсиите. Как ще си загубиш пенсиите, след като си се осигурявал в западна държава. Няма случай, при който да си се осигурявал и да бъдеш лишен, защото си се отказал от гражданство. Може би, той няма да има някои придобивки, например, да ползва социален дом и т.н., но той ще си ползва всички социални придобивки за периода, в който е работил. Това е поредната лъжа на този човек. Тук не става въпрос само за нарушение на конституцията от този човек, а за системно разпространение на лъжи.

Второ, какво означава, че той със загубата на канадско гражданство нямал да може свободно да пътува по света и да работи, където иска?! Ние сме граждани на ЕС, той е свободен да пътува и работи, където иска по света. Това са неща, които демонстрират некомпетентност, опит да се правиш на герой. Нещо повече в нашата история има хиляди примери на млади българи, които през Балканската война, през Първата световна война са идвали от САЩ с кораби да мрат за България. Нито са имали претенциите да бъдат лидери, да бъдат министри или президенти. Този човек е благоволил да стане министър на България като губи гражданството си в Канада! Значи в неговото съзнание ти да бъдеш редови гражданин, по-скоро поданик на кралица Елизабет ІІ е много повече от това да бъдеш министър в България. Това би трябвало да бъде прието от всеки един български гражданин като лична обида. Лично за мен това е обида. Лошото е, че има хора, които ръкопляскат на това. Ще се види на изборите! Притеснителното е, че докато преди олигархията правеше такива проекти през пет години, десет години, сега започнаха всяка година да ни сервират нов проект. Това показва, че обществото ни е толкова объркано и претръпнало, че можеш да му пробуташ всичко.

Да създаваш политически партии няколко седмици преди изборите как става това?! Как се финансира такава кампания! Имаме един политически проект, който ползва чужда регистрация. Те не са регистрирали партия, нямат устав, който да определя механизмите за номиниране, подреждане на листи. Ако говорим за демокрация и имаме претенциите, трябва да сме вътрешно демократични. Не че другите партии в България са пример за демократичност, но тук вече се минава в следващо ниво. Тук нещата се правят по напълно арогантен начин – сядат двама души, подреждат на коляно едни листи с хора, които са си харесали по определен начин. Един или два дни, след като са вече в кампания, публикуват политическа програма. Все пак логиката да се участва с политически партии в изборите и самият закон за политическите партии предвижда да имаш устав и чрез него да декларираш, както и с програмата си, че ти си демократична партия. Ти, ползвайки регистрацията на някаква партия под наем, заобикаляш всички тези изисквания. Да, това формално не е нарушение на закона, но е погазване на принципите му. Мисля, че занапред трябва да се парира и такава възможност.

Бившият началник на кабинета на държавния глава Калоян Методиев съобщи, че на министрите от второто служебно правителство е обещано, че ще работят до март 2022? Как така?

Президентът не е кукловодът. Той се използва като платформа и сводничи на различни олигарси, за да си реализират ходове чрез служебното правителство, включително и да формират новия проект. Не мисля, че Радев е идеолог на този нов проект. Той просто е използван от различни олигархични структури, които са се обединили сега да променят модела.

Както навремето разбиха двуполюсния модел?

Двуполюсният модел също бе измишльотина на задкулисието и на олигархията, защото ако кажат двупартиен модел или друг многопартиен модел, хората ще се запитат ами какъв е проблемът. Навсякъде демокрацията се дели на управляващи и опозиция. От разбиването на двуполюсния модел, което в зората на демокрацията олигархията искаше да наложи, последва неясното политическо позициониране, за да се стигне до това – няма ляво, няма дясно, няма ценности и принципи, а всичко е един бизнес. В най-голяма степен това е същността на този нов проект „Продължаваме промяната“ /ПП/. Те бягат от всякакъв коментар по геополитическите въпроси, защото предизборно не говорим само за икономика, има ценности и въпроси, по които всяка политическа партия трябва да заеме позиция. А те бягат от всички тези неща.

Единственото обещание, като изключим популистките заявки на всички партии как ще се борят с корупцията и ще премахнат регулациите за бизнеса, нещо което го слушаме десетилетия, ние виждаме при ПП една откровено левичарска заявка, в т.ч. и в програмата, държавата да премине към планиране и разпределение на ресурсите в по-голяма степен, отколкото при предишните управления. ГЕРБ също се опитаха да върнат държавата, където могат, а сега тези нови месии предлагат да засилят това. Искат едно мега министерство, държавно планиране, ББР да я доразвият и да дават на няколко стотин фирми необезпечени кредити чрез тази банка. Но, като се бориш с корупцията, оттегли държавата от икономиката. Корупцията е там, където държавата се намесва в икономиката и министрите по субективни причини решават на кой бранш какво да дадат.

В перспектива те ще увеличат бюджетния дефицит, държавния дълг, защото все още Валутният борд ни пази. Но при влизане на страната в Еврозоната, когато отпадне Бордът, ще бъдат развързани ръцете на всички крадливи елити – да харчат, на зелено да теглят пари, а после поколенията да плащат. И така след 1-2 години, точно след такива левичарски анонси - ние ще харчим вашите пари по-добре, България ще затъне в дългове. „Ще даваме необезпечени кредити, вервайте ни, няма да ви подведем, няма да ви излъжем!“ – това сме го слушали десетилетия. Най-лошото е, че не си правим изводите и ще се намерят наивници, които ще се пробват и в този проект. Вярно, че хората са отчаяни. А олигархията с тези нови проекти това търси – да надгражда този олигархичен модел, за да може да пуска залъгалки на протестиращите и недоволни граждани, да им създава илюзии, за да не се взриви системата, защото виждаме, че недоверието в обществото е голямо! Затова трябва да се продуцират нови герои!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати