Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ивайло Мирчев: Предлагаме със съгласието на по-малко съседи да се изграждат зарядни станции за електромобили

Мнения

Ивайло Мирчев: Предлагаме със съгласието на по-малко съседи да се изграждат зарядни станции за електромобили

Ивайло Мирчев: Предлагаме със съгласието на по-малко съседи да се изграждат зарядни станции за електромобили - Tribune.bg
Снимка:

 Tribune.bg разговаря с народния представител от „Демократична България” Ивайло Мирчев за промените в Закона за етажната собственост, за стимулите за изграждане на зарядни станции и покупката на електромобили

Г-н Мирчев, каква е целта на предлаганите промени в Закона за етажната собственост?!

Предложенията ни са свързани с изграждането на зарядни станции за автомобили. В момента, ако имате електромобил или хибрид, за да си сложите зарядна станция в блока, трябва да имате съгласието на 100% от живущите, но знаем, че това много рядко се постига на практика.

100% от съседите трябва да са съгласни и за видеонаблюдение в кооперацията?

Да, точно така. Поради тази причина предлагаме промяна в Закона за етажната собственост, която изисква съгласието на много по-малко хора, за да може изграждането на зарядни станции да се случва. Това ще увеличи възможностите за зареждане на автомобилите, защото най-големият проблем за собствениците им в момента е, че няма станции. Идеята е, че при по-голям брой зарядни станции ще се купуват повече електромобили и ще дишаме по-чист въздух. В нашия случай предлагаме облекчение на начина, по който се регистрират такива станции. Това е нещо, което вече се случва в цял свят и просто трябва да го направим в България. За съжаление у нас законодателството е много по-тромаво. Поправката е малка, но е много важна за всички собственици на електромобили или хибриди. Нещо важно, тяхната цена пада и колкото по-популярни стават, нуждата от зарядни станции расте.

Кой и как ще стопанисва тези станции?

Този, който ги инсталира или етажната собственост. Те може да са вързани към общия електромер или към електромера на конкретен живущ в кооперацията.  Това е второстепенна тема. Тя се решава вътрешно. Обикновено този, който има електромобил, той си слага и зарядната станция към неговия електромер. Важното тук е той да може да сложи такава. В момента съседите не дават. Има случаи от 10-тия етаж се пуска кабел пред блока, което е несериозно. Да не говорим, че това е опасно. Затова предлагаме тази промяна – да се улесни достъпността и да се прави безопасно.

Къде ще се инсталират станциите - в мазетата или общите части на блока?

Те могат да бъдат прилепени към сградата. Могат да бъдат в градинка. Има различни форми. Въпросът е да има възможност те да бъдат законно изградени. В момента с малки изключения всички са незаконни. 

А в други страни как се случва това?

В рамките на ЕС България е с най-малко зарядни станции на брой електромобили на глава от населението. Това е и основният ни аргумент да внесем промените, за да може да расте броя на тези автомобили. У нас, за съжаление, няма бонуси за такива автомобили, затова поне да има зарядни станции, с които да помогнем на собствениците им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати