Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ивайло Мирчев пред Tribune: Действията на служебния кабинет са по-скоро в интерес на „Лукойл”

Мнения

Ивайло Мирчев пред Tribune: Действията на служебния кабинет са по-скоро в интерес на „Лукойл”

Ивайло Мирчев пред Tribune: Действията на служебния кабинет са по-скоро в интерес на Лукойл - Tribune.bg
Снимка:
Фейсбук

За енергийната сигурност на страната, производството на горива от „Лукойл”, техните цени и безпокойството на служебното правителство, че ако парламентът забрани износа, рафинерията в Бургас ще спре – по всички тези теми от Tribune.bg разговаряме с депутата от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

Г-н Мирчев, италианското правителство пое управлението на рафинерията на „Лукойл” на о-в Сицилия, а у нас служебното правителство ни обяснява как дизелът не стига и трябва да съдействаме на рафинерията в Бургас? Коя е правилната позиция?

Правилната позиция е да си защитим интереса, така както го правят в Италия и Германия. В Германия вече три рафинерии на „Роснефт” са поети на оперативен контрол. Ако помните миналата година, когато „Газпром” започна да прави номера и да не пълни хранилищата с газ, Германия веднага ги пое на оперативен контрол, напълни ги. Тук става дума за енергийната сигурност на страната. Вместо министрите ни да се появяват на пресконференции заедно с представители на една частна компания, която заплашва, че ще затвори, просто ние трябва да направим всички стъпки много бързо и така, че „Лукойл” хем да не затваря, хем да е полезна на вътрешния пазар и цените да паднат. Единственият начин да стане това е да се поеме оперативен контрол на рафинерията.

Реални ли са заплахите за по-високи цени на дизела? Може ли пазарът у нас през зимата да се изправи пред недостиг на това гориво?

Вече сме изправени пред този проблем, защото в цяла Европа има дефицит на дизелово гориво. Има, обаче, много лесно решение - страната има дерогация и може спокойно да преработва руски петрол, а дизеловото гориво да остава тук и да не се изнася вече по желание на правителството. Иначе „Лукойл” ще иска да изнася всичко за големи печалби. Правителството следва да защитава българския национален интерес, а не представителите му да се появяват на пресконференции и да обясняват, че ако не се съобразяваме с „Лукойл”, рафинерията трябва да затваря.

Има ли вариант част от преработените продукти от суровия петрол в бургаската рафинерия, които не се потребяват у нас, да се изнасят навън?

Това е една от възможностите. Има такива продукти, които не са нужни в България, да им дадат разрешение за износ в други страни. Но да се говори за спиране, е абсолютно несериозно.

Ние имаме и експерти, които могат да поемат управлението на рафинерията?

Това е дискусионна тема - дали трябва да се назначават определени експерти или просто сегашният мениджмънт да се съобразява с изискванията на страната ни, но не това е важното. Нямаме съмнение, че разполагаме със специалисти и че рафинерията се ръководи от специалисти.

Очаквате ли, че служебното правителство ще реши въпроса и ще осигури достатъчно горива от рафинерията на „Лукойл” за вътрешния пазар?

Очаквам ние в НС да си свършим работата. Това, което направи служебният кабинет до момента - отстъпките по отношение на петролния терминал в „Росенец” и по отношение на съдействие на самата „Лукойл” - не сме обнадеждени. Всъщност кабинетът „Донев” има доброто желание да действа в интерес на страната, но действията му до момента са по-скоро в интерес на „Лукойл”, и това ни натежава.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати