Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ивайло Вълчев: Не е ясно дали след изборите "сглобката" ще скърца, или няма да се разглоби

Мнения

Ивайло Вълчев: Не е ясно дали след изборите "сглобката" ще скърца, или няма да се разглоби

Ивайло Вълчев: Не е ясно дали след изборите сглобката ще скърца, или няма да се разглоби - Tribune.bg
Снимка:

ПП/ДБ действат реактивно. Чакат проблемът да „назрее като цирей”, а после панически хукват да го решават, за да покажат дейност

За протестите и съдбата на правителството Tribune.bg разговаря с народния представител от ИТН Ивайло Вълчев.

Г-н Вълчев, Ваш колега показа от трибуната на парламента нашето избеляло и разкъсано знаме. Защо?

Това е знаме от протестиращите енергетици. Според хората, които бяха на площада, то показва на какво прилича България в момента. Видяхме едно знаме, което би трябвало да е бяло, зелено, червено, но цветовете му са се слели.

В розово, май?

Не е розово, там е работата. За съжаление, като реалност това не е добре, защото показва, че е прекъсната връзката между такива важни браншове и хората, които трябва да решават техните проблеми.

Някои анализатори се усъмниха, че има заиграване с протестиращите?

Да, винаги е имало такива съмнения. Но е факт, че не политици търсеха земеделци и енергетици. Факт е, че те идват. Те поканиха при тях да слезе този, който има какво да им каже и „има очи” да говори с тях.

Длъжници ли сте им, защото нищо не е предоговорено по Плана за възстановяване и устойчивост?

Длъжници са тези, в които е изпълнителната власт, то затова работи правителството в крайна сметка.

Справя ли се правителството с кризите, защото има достатъчно държавен апарат, но той като че ли не се използва?

Ние не сме най-големите фенове на това правителство, но няма да дам оценка в черно и бяло. Правителството, обаче, вместо да действа предварително, така че да не се стига до такива протести, то действа, както колегите от ПП/ДБ - реактивно. Те чакат проблемът да се появи, да „назрее като цирей”, а после панически хукват да го решават, за да покажат дейност и да запишат някакви точки пред тези, които имат проблеми. За мен едно правителство работи добре, когато работата му е незабележима.

Колко живот давате на кабинета?

Прогнозата ми за „сглобката” не е категорична, защото виждаме недоволство от самите партньори в нея за начина, по който се работи. От друга страна виждаме, че тях ги устройва положението. Има бързане и вкарване на закони не на килограм, а със самосвал ги изсипват в зала. Законопроектите са пълни дори с чисто юридически безумия, да не говорим като смисъл какво са. Това показва, че може би си нямат чак такова доверие. Според нас, бързат преди местните избори да свършат максимум работа, докато поне формално още са заедно, защото не се знае след това дали тази „сглобка” не просто ще скърца, или няма да се разглоби.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати