Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ивайло Вълчев: С поправките в Конституцията сме като Алиса в страната на чудесата, все се чудим

Мнения

Ивайло Вълчев: С поправките в Конституцията сме като Алиса в страната на чудесата, все се чудим

Ивайло Вълчев: С поправките в Конституцията сме като Алиса в страната на чудесата, все се чудим - Tribune.bg
Снимка:

За поправките в конституцията, както и ще успее ли служебното правителство да организира и проведе честни избори Tribune.bg разговаря с народния представител от ИТН Ивайло Вълчев. 

Г-н Вълчев,  какво още може да се обърка до изборите?
 
Не сме видяли още всичко, което може да се обърка, защото не сме минали по всички стъпки на новонаписаната конституция. Не говорим за объркване, просто си я разказваме такава, каквато е. В момента, днес е сряда, би трябвало служебният министър-председател и президентът да представят състава на служебния кабинет пред парламентарно представените партии и да проведат консултации, а какви са те - не е описано в конституцията. Дали ще бъде запознаване със състава на кабинета или ще се искат мнения на партиите, не е ясно. Защото ако се искат мнения, това би забавило процеса още повече. Това е едно от нещата,  които не са разписани в Конституцията. След това ни чака "веселия" момент, когато в предизборна обстановка ще бъдем с действащ парламент, а 3/4 от депутатите ще бъдат и кандидати за следващото Народно събрание /НС/. Тогава ще трябва да излезем в отпуск или ще работим в шизофренична дуалистичност - хем си кандидат, хем си на работа. Това ще създаде проблем на медийното отразяване, защото в кампания медиите внимават кого и как отразяват. Но пък когато си действащ народен представител,  който си прави предизборната кампания от трибуната на НС, какво правим тогава?! И това са част от многото неща, които не ми се иска да предвиждам.
 
Като това кой ще носи отговорност за  този кабинет!
 
Да, защото формално ще има действащо НС, което може да вика на отчет, но какво от това?! Конституцията бе сменена, за да няма президентът такова влияние върху състава и работата на служебния кабинет, но в момента той няма и такава отговорност. Стигаме до това служебното правителство да отговаря само пред себе си и да прави, каквото си иска. Ние силно се надяваме, че поне ще работи за задачата, за която е призвано - да проведе едни честни и свободни избори. 
 
А днес синдикатите ще протестират пред НС, на път сме да затрие въглищата си енергетика с предложението с 30% да се увеличи цената на въглищата? Кой ще носи отговорност за тази икономическа политика?
 
Ето това е, че в момента синдикатите ще застанат пред НС и ще протестират за нещо, в което служебното правителство не е замесено. То пък вместо да мисли за бързо и отговорно провеждане на изборите, сега ще трябва да отговаря на такива заложени бомби и служебният кабинет ще има 2 варианта - да ги оснави настрана, защото така е правилно, а другият вариант ще бъде да се хвърли да взема стратегически решения, които не се знае с каква политическа подкрепа ще се ползват, ще изискват ли работа в зала от депутатите. Всяка хипотеза поражда само въпроси и твърде малко отговори.
 
Разглоби ли се "сглобката "?
 
Както се разглоби, така и не се разглобява, защото на определени нива "сглобката " си функционира. Виждаме обещания преди изборните резултати как след изборите разговорите ще продължат и т.н. Определени решения в зала и вчера при спасяването на служебното правителство се взимат във взаимодействие и разбирателство, така че за мен е странно каква кампания ще водят двете страни в "сглобката " - хем ще обясняват, че другите са им виновни, хем да запазят добрия тон, така че да продължат заедно и след изборите. След поправките в Конституцията сме като "Алиса в страната на чудесата",  все се чудим.

Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати