Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Изследване: Ваксината на Астра Зенека е по-ефективна от Пфайзер срещу тежко протичане на COVID-19

Мнения

Изследване: Ваксината на Астра Зенека е по-ефективна от Пфайзер срещу тежко протичане на COVID-19

Снимка:

Това е поредното изследване, което доказва огромната ефективност на ваксините дори само след първа доза

28-34 дни след първата доза ваксината на Астра Зенека е 94% ефективна срещу хоспитализация. 28-34 дни след първата доза ваксината на Пфайзер е 85% ефективна срещу хоспитализация. Това показва мащабно изследване, което сравняна ефекта от Астра Зенека и Пфайзер след една доза, публикувано във Фейсбук от Петър Велков. Той е  математик, преподавател в „Увекинд“ и експерт по управление на кризи. Велков активно следи статистиките за COVID-19 в България и други държави, както и последните научни публикации по темата.

Според това проучване Астра е по-ефективна от Пфайзер (при само 1 доза) при предотвратяване на хоспитализации (съответно и на тежко протичане). Това не е голяма изненада с оглед, че и данните от клиничните проучвания на двете ваксини показват -  при Пфайзер има ефективност от 90% срещу тежко протичане, а Астра 100% (малко известен факт за предимствата на Астра).

Ето и резултатите от изследването, които е извел Петър Велков:                                                                    

„Учени от Университета в Единбург и Здравната агенция на Шотландия анализират данните от ваксинирани хора с Пфайзер и с Астра Зенека в страната.

При 80+ годишните средната ефективност от прилагане и на двата вида ваксини в тази кохорта е 81% срещу хоспитализации, като най-висока е тя след 28+ дни.

В изследването по-голяма част от участниците над 80 години са били ваксинирани именно с Астра Зенека, а най-много с Пфайзер са тези под 65 години.

Изследването е направено на база данни сред цялото население от 5,4 млн. души, от които 1,14 милиона ваксинирани в Шотландия в периода 8 декември и 15 февруари. Подлежи да премине peer-review. Учените са сравнявали хора, които са получили ваксината с подходяща група хора, които не са.

Според това проучване Астра е по-ефективна от Пфайзер (при само 1 доза) при предотвратяване на хоспитализации (съответно и на тежко протичане). Това не е голяма изненада с оглед, че и данните от клиничните проучвания на двете ваксини показват -  при Пфайзер има ефективност от 90% срещу тежко протичане, а Астра 100% (малко известен факт за предимствата на Астра).

Това е поредното изследване, което доказва огромната ефективност на ваксините дори само след първа доза (разбира се, достатъчно време след нейното поставяне), а и със сигурност втората доза трябва да бъде сложена (поне при непреболедувалите, а за тях Израел ще слага само 1), за да имаш още по-добър и най-вече по-стабилен във времето имунитет (поне според наличните данни към момента).

П.П. Интересно е, че ровейки се в суровите данни, според това изследване забелязах, че след 34-тия ден средният процент на ефективността срещу хоспитализация при Астра Зенека започва да пада и стига до 68%. При Пфайзер нямаме данни за ефективността от 1 доза от 35 ден нататък в това изследване. Това изследване трябва да се вземе предвид при определянето на това кога да се дава втората доза при Астра Зенека с оглед и другите изследвания, че след около 3 месеца при добавяне обаче на втората доза, ефективността е най-добра (както и при анализа на оценка на рисковете в периода между 2-те дози). Т.е. тук границата е много тънка - реално евентуално след 4-тата седмица ефективността на ваксината срещу хоспитализация (поне според данните от тук) започва леко да намалява, НО според други проучвания, ако в този момент сложиш втора доза, то сумарната ефективност (след 2-те дози) ще е по-ниска от тази, ако изчакаш още 4-5 седмици. Т.е. дългосрочният ефект от забавянето ще е по-силен, но има значение това върху риска между 4-та и 10-та седмица.                                                                                                                   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема