Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как анонимни политици правят кариера на гърба на Иван Гешев?

Мнения

Как анонимни политици правят кариера на гърба на Иван Гешев?

Как анонимни политици правят кариера на гърба на Иван Гешев? - Tribune.bg
Снимка:

„До 10 дни ще има рокади по високите нива на МВР“, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. „Цели структури са били пълнени и създавани по начин, по който да не изпълняват функциите си, а да служат на други цели“, обясни намеренията си министърът пред БНТ. Бил идентифицирал проблема и щял да сменя лоши началници с добри – засега на три столични РПУ.

Пропусна само да каже, че той ще прави това, което трябва да се свърши и в прокуратурата, като се започне с главния прокурор Иван Гешев. Това би било естествено продължение на неговия продължаващ вече месеци кръстоносен поход срещу главния прокурор и държавното обвинение. Почти няма ден, в който Демерджиев да не се появи в някоя от големите телевизии, за да се оплаче как прокуратурата „саботира“ работата на МВР, как умишлено „подвежда“ полицията с цел да я очерни. А Гешев – как бунел ромите от „Факултета“ за протести и безредици.

Дали в случая, както казват хората, крушката си има опашка? Дали поемайки щафетата на пореден знаменосец в политическата операция срещу личността на главния прокурор и демонстрирайки решимост за мащабни действия от служебен министър, не е заявка за титулярния пост? Съдейки по активността, постът със сигурност е силно желан. Какъв по-добър начин от анти-Гешев пропагандата, за да покаже на „здравите сили“, че мисли правилно политически, верен на началството и годен поне за нов мандат като служебен министър. Пък и ситуацията е окуражаваща, нали се натрапва опорката, че обвинител №1 би бил разменната монета в разговорите за съставяне правителство. Мътела се сделка - кабинет с широко участие срещу отстраняване на главния прокурор. Хитро, нали?

Но да оставим инсинуациите и да се върнем в реалността. Според министър Демерджиев, в МВР всичко си е ОК - стига да бъдат изчистени тъмните зрънца. Мантра били твърденията, че са зачестили случаите със служители на МВР, които карат пияни и дрогирани, трошат чужди коли, чадъросват рецидивисти, прикриват нарушения на колеги. Зачестили били „не те, а  случаите, в които служители на МВР са заловили техни колеги, които правят нещо нередно“.

Да де, ама едва след като безобразията им не са останали скрити от камери и свидетели. Залавянето им трябвало да продължи с всекидневни наркотестове и дрегер докато свят светува под надзора на нови началници. Дай Боже, мерките на Демерджиев да проработят. Всички стискаме палци за успеха им. Но те едва ли ще изтръгнат с корените същинските проблеми във ведомството. Онези, трупаните с години, за които служебният министър няма вина, но е нелепо той да не ги забелязва или да ги неглижира.

Ако погледнем нещата от обратната им страна, ще си зададем няколко риторични въпроса. Например, виновни ли са полицаите, че получават ниски възнаграждения за работата си в корупционни условия, че пият и се дрогират, защото са контролиращите и тях никой не контролира, че има хора „промъкнали“ се в системата с ясната цел да правят пачки и „да си живеят живота“?

Виновни ли са полицаите, които загинаха наскоро, защото не са обучени как се преследва и спира автобус с лек автомобил и къде да застанат при проверка на натоварен пътен участък (неща, които могат да се научат от You Tube и от филмите)? Как се работи по превенцията в МВР, нали е сред основните функции на ведомството? За превенция май чуваме само когато полицаи учат хлапетата от детски градини и училища как се пресича улица.

Само с чистене на редиците и непрестанни началнически рокади, каквито продължават вече 2 години, е съмнително да се постигне траен ефект. Нито пък ако МВР продължи да е „на нож“ с прокуратурата, с която по закон трябва да работят като скачени съдове. Очевидно са нужни реформи – и съдебна, и на МВР, и на целия сектор „Сигурност“.

Политическите тези с внушения и пропагандни инсинуации, вместо с факти, са вредни, дори равностойни на харакири. Да вземем за пример протеста на ромите от квартал „Факултета“ заради сбиването, след което почина таксиметров шофьор. Трябваше ли Демерджиев да се изказва неподготвен, че Гешев отишъл в махалата непоканен, за да си прави пиар и с това лично предизвикал мощни нощни протести по столични булеварди.

„Аз поканих господин Гешев заради високата чувствителност на събитията“ – заяви пред „Свободна Европа“ Яков Джераси, президент на Фондация „България“. „Помолих главния прокурор да се срещне с някои от лидерите на квартал „Факултета“. Направих го като превантивна мярка и се оказах прав“, каза той.

Ами сега? Гешев бил отишъл не да буни, а да усмирява.

Ами твърденията, че прокуратурата направила мръсно на МВР, като отказала да задържи заподозрените в подкуп и други служебни нарушения полицаи след катастрофата на столичното Околовръстно шосе. Може би наблюдаващият прокурор е искал да прикрие вината на въпросните полицаи?

Преди повече от 2 години, след нелепата смърт на Милен Цветков, прокуратурата опита да наложи темата за зачестяващите тежки катастрофи на пътя, предизвикани от дрога и алкохол. Предложи радикални законови промени, които да окажат превантивен ефект. Тогава никой не ги чу, или се направи, че не ги чува. И колко жертви за тези повече от 2 години можеха да се спасят, ако бе прието колите на пияните и дрогираните да се отнемат – независимо дали са „Панамери“ или „Голф двойки“? Или ако тестването на шофьорите на пътя бе станало задължително, а наказанията на шофьорите се изпълняваха неотменимо като в Германия, Швеция и къде ли още не в Европа. Едва ли щеше да има рецидивисти на пътя или поне не толкова.

Колкото и да повтаряше предложенията на прокуратурата „лошият“ Гешев, той не заслужи нечие внимание, защото е „лош“. Някой да е чул оттогава вътрешен министър или виден политик да инициира поне обсъждане на мерки за спиране на войната по пътищата? Или да е подкрепил от кумова срама някоя от идеите за въвеждане на ред и законност по улици и шосета? Да, политиците очевидно са заети с по-важни дела - чегъртане, чистене, отстояване на партийни, лобистки и лични интереси.

Повечето медии пък до скоро само регистрираха катастрофите и жертвите им - от страх да не обидят някой утрешен управник или защото са либерални. Докато днес трагедиите по пътищата са топ тема на всяка от тях, а съветите как да бъдат пресечени ни заливат ежечасно.

Емблематично потвърждение за сбърканата роля, която имат някои медии и политици по темата за войната по пътищата, даде в четвъртък онлайн изданието „Медиапул“. В публикация се сочи, че обвинител №1 лобирал за съдействие по проблемите на пътната безопасност и пред неправителствена организация. Иде реч за Българската браншова организация „Пътна безопасност“, която организирала през годината две конференции по темата.

В първата, през юни, участвал президентът Румен Радев, а в септемврийската – Иван Гешев. В дискусиите и в интервю за You Tube канала „Визия 0“ главният прокурор коментирал факта, че нито една от отговорните институции у нас не показвала интерес към пътната безопасност, освен когато се случи тежка катастрофа с жертви. Гешев призовал държавата да бъде „стимулирана“ чрез натиск от неправителствените организации да решава неотложните проблеми. И всичко това с иронизиращото подмятане относно интересите в спорта на авторката на интервюто. Това е „свободната“ журналистика – няма значение, че говориш за спасяването на човешки животи, щом си „лош“, трябва да бъдеш омаскарен.

Дотам сме я докарали като държава и общество, че анонимни политици правят кариера на база противопоставяне на институциите, а медии се захранват като атакуват опонентите на спонсорите си, част от които се оказват с проблеми с правосъдието. Всичко това във времена на политическо безвремие и егоистични домогвания, в които прокуратурата някак съумя да запази своята същност и достойно да се превърне в един от малкото останали стожери на законността. При това докато устоява на непрестанните опити да бъде унищожена и превърната в своеобразно политическо НКВД от времето на Берия, каквито изглежда за максималистичните цели Христо Иванов и Кирил Петков за тяхната „съдебна реформа“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати