Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как Христо Иванов изпадна в изолация?

Мнения

Как Христо Иванов изпадна в изолация?

Как Христо Иванов изпадна в изолация? - Tribune.bg
Снимка:

Дори Румен Радев и Корнелия Нинова заговориха с думите на главния прокурор за спешни мерки срещу престъпността и войната по пътищата

В сряда съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов сияеше от радост след поредицата от провали при избора на председател на 48-ми парламент. Иванов смяташе, че ще обере овациите заради идеята му за ротационен председател на Народното събрание, а вероятно и защото използваше блокажа, за да преповтаря втръсналата на всички теза за „дълбока реформа“ на прокуратурата. Добре известно е, че за някогашния провалил се правосъден министър дълбочината на реформата му стига едва до смяната на настоящия главен прокурор с удобен магистрат, името на когото Христо Иванов вероятно ще научи на задната седалка в джипа на поредния олигарх привикал го на инструктаж зад парламента. Краят на дългия ден със сигурност донесе двойно разочарование за политика. Освен, че планът му за ротация на първия сред депутатите се провали, оказа се, че Иванов се намира и в политическа изолация по отношение на дълбочинната му „реформа“.

Блокажът на парламента, остави на заден план посланията, които президентът и лидерите на формациите в Народното събрание направиха в началото на тържественото заседание. А в тях определено имаше знаци. Особено, когато стана ясно, че президентът Румен Радев напълно се солидаризира със заявената ден по-рано от главния прокурор Иван Гешев спешна нужда от конкретни политически действия срещу растящата престъпност, част от която е и войната по пътищата.

Във вторник главният прокурор изпрати писма до 240-те народни представители, а по-късно направи и нарочно изявление, с които призова за „активен диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата“. Гешев предупреди, че задълбочаващите се кризи в социален и икономически план, изправят страната пред риск от провал в борбата срещу престъпността и настоя за „незабавни законодателни реформи и мерки за овладяването й“. С уточнението, че трябва да се чуе и позицията на магистратите, обвинител №1 се обяви и за „комплексна правна реформа“.

В сряда пред парламента Румен Радев повтори в голяма степен опасенията на главния прокурор, изразявани многократно в последните седмици. Също като Гешев, президентът предупреди, че бедността, високите цени, ниските доходи и социалната криза „неизбежно влече и ръст на престъпността“ и призова за „решителни“ и „незабавни“ мерки. Държавният глава обърна специално внимание и на друга тема, която от дълго време застъпва и обвинител №1 – противодействието на войната по пътищата. Румен Радев акцентира върху нуждата от „наистина сериозни мерки“ срещу зачестилото „грубо погазване на закона по пътищата от пияни и дрогирани шофьори, които продължават да отнемат живота на невинни хора“ и „ширещата се безнаказаност“.

Като част от мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, държавният глава настоя и за утвърждаването на „върховенството на правото, борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор“. Така Радев за пореден път се обяви за цялостен преглед на законодателната уредба, свързана с правосъдието, но не и за конкретни персонални промени, каквито намерения заявяват политици като Христо Иванов.

Така се оказва, че, колкото и да звучи парадоксално с оглед напрежението между тях преди две години, днес позициите на Радев и Гешев почти напълно съвпадат. Това има разбира се своето логично обяснение. И двамата разсъждават държавнически и търсят стратегически решения. Не е изненада, че не малка част от посланията на главния прокурор от вторник, намериха място в речите и на голяма част от представителите на ГЕРБ, Продължаваме промяната и БСП. Десислава Атанасова от най-голямата политическа сила заложи на нуждата от широк диалог за реформа на правосъдието, теза, която се застъпва и от обвинител №1. Дори може да се открие сходство между призива на Гешев за общи действия на всички власти, с декларираното от Кирил Петков желание за обединение на базата на „принципни решения“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова, също подобно на президента, говори за нуждата от законодателни решения, свързани с налагането на тежки и ефективни наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, нещо, за което Гешев настоя още преди повече от две години.

На целия този фон призивите на Христо Иванов за персоналната смяна по върховете на съдебната система звучат несъстоятелно. За мнозинството от политиците вече е ясно, че в правосъдието са нужни работещи решения и най-вече реални действия, а тези, които продължават да поставят ултиматуми, рискуват дори да не разберат колко малка е границата между самонадеяността и изолацията. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати