Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как Иван Гешев даде урок по върховенство на правото и други европейски ценности на Кирил Петков от града на героите Фалконе и Борсалино

Мнения

Как Иван Гешев даде урок по върховенство на правото и други европейски ценности на Кирил Петков от града на героите Фалконе и Борсалино

Как Иван Гешев даде урок по върховенство на правото и други европейски ценности на Кирил Петков от града на героите Фалконе и Борсалино - Tribune.bg
Снимка:

Докато Четворната коалиция, начело с премиера Кирил Петков, атакува ожесточено българската прокуратура и главния прокурор, мултиплицирайки поредица от манипулативни твърдения, Иван Гешев без особени усилия разби поредната опорка срещу себе си. Че не бил добре приет сред европейските ни партньори. Tочните думи на премиера Кирил Петков отпреди малко повече от месец бяха: „Главният прокурор Иван Гешев е абсолютно компрометиран вече, даже на ниво Европейски съюз“.

От няколко съобщение на прокуратурата тези дни разбрахме, че Гешев е на форум на… Европейските прокурори. Интересна е темата на дискусията - независимостта на прокурорите, като гарант за правата на гражданите в държавите членки. Излиза, че не Гешев, а друг не е много в час. Докато в Европа дискутират независимостта на магистратите, у нас търсим начин как „да приключим“ с обвинител №1.

На Кирил Петков може Гешев да не му харесва, но в Палермо, българският главен прокурор е заедно с ръководителите на прокуратурите от Германия, Полша, Австрия, Чехия, Румъния, Словения, Словакия, Дания и т.н. Интересен детайл от събитието е, че то се организира по инициатива на Министерство на външните работи и Министерство на правосъдието на Италия, където явно към прокурорите се дължи нужното уважение. Защото у нас, поне две министерства – това на Бойко Рашков и това на Надежда Йорданова, вече цяла година пилеят ресурс за да проверяват, разследват, ровичкат и пропагандират – колко Иван Гешев бил „абсолютно компрометиран“ вече, даже и на ниво Европейски съюз“. Да, ама не е…

Разбрахме, че за Кирил Петков българската държава не значи нищо. Тогава няма какво уважение към разделението на властите и независимостта на съдебната власт може да очакваме от премиер, който за година време погази многократно Конституция и закони. Петков се впечатлява от авторитети от чужбина, нали искаше и главен прокурор да си внесем, вероятно с пратка по куриерската фирма на своя компрометиран министър, че „промяната“ вече ликвидира „Български пощи“. На форума в Италия, в който обвинител №1 участва, президентът на Венецианската комисия Клер Бази Малори изрично е подчертала, че в рамките на Европейския съюз са провеждани множество реформи в правосъдието, които се осъществени без достатъчен анализ на потребностите на системата и обществото, а прокурорите и съдиите са едни от жертвите на тези процеси, като в тази връзка националните институции следва да вземат мерки в тази насока. Единствените мерки, които премиерът Петков, заедно с колегите си Рашков и Йорданова, обаче взимат, е да усилват с клевети, лъжи и манипулации недоверието на гражданите в институциите. Да продължим с чуждестранните авторитети, които е добре, ако може Петков да чува по-често. Защото и главният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич също е дала добър урок по върховенство на правото на българския премиер Кирил Петков. Висшият европейски представител е заявила, че властите във всяка държава членка са длъжни да осигурят необходимите предпоставки за гарантиране на независимостта, автономността и опазването от атаки на магистратите. Мария Пейчинович Бурич сигурно щеше да бъде още по-категорична в думите си, ако знаеше, че цяла година, сбирщина от партии не спират да атакуват българската прокуратура, с една единствена цел – да я овладеят като си сложат техен главен прокурор. Още в първите изяви на Кирил Петков като премиер това бе изречено от него: „работата ни е да сложимЕ хора в прокуратурата“. 

Не е трудно да си представим каква би била реакцията на главния прокурор към Касационния съд на Италия Джовани Салви или на държавния секретар на Министерство на външните работи на Италия и председател на Комитета на министрите към Съвета на Европа Бенедето Дела Ведова, ако бяха чули думите на българския премиер или тези на българския правосъден министър Надежда Йорданова, която каза, че е активирала „целия държавен арсенал срещу Гешев“. Трудно ще е обаче да си представим, че главните прокурори на държави като Германия, Дания, Чехия или Белгия и т.н., които са споделяли визията си за независимостта на прокурорите по време на форума, биха могли да споделят подобен горчив опит като този на българския главен прокурор, по чийто адрес не просто се изсипват купища лъжи от най-високо ниво в държавата, а ежедневно е обект на натиск и шантаж, ако продължи да упорства и не напусне доброволно поста си.

Преди два месеца Кирил Петков по позорен начин употреби посещение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за чиста политическа пропаганда, но и за разправа с предшественика си, сега лидер на опозицията. На форума в Италия е участвала и Кьовеши, която може и да не си спомня кой е Кирил Петков, но добре помни времената, в които политическата власт в Румъния я преследваше, точно както „промяната“ днес преследва Гешев в България. От думите на румънката управляващите у нас могат много да се поучат, вместо да повтарят като латерна колко важна и спешна била нуждата от „отчетност“ и „контрол“ върху главния прокурор, т.е. да поставят под политическа зависимост прокуратурата. Ето какво обаче им казва Кьовеши, според която е нужно „осигуряване на баланс, при който отчетността не следва да бъде превръщана в средство за неправомерно влияние върху личното убеждение и независимостта на даден магистрат“. 

От България всичко казано на форума на Европейските прокурори в Палермо звучи дотолкова странно, че ако всички тези представители на европейски институции и прокуратури, бяха казали тези неща у нас, то Кирил Петков и Христо Иванов със сигурност щяха да ги обявят за бранители на статуквото и Гешев. Така се получава, че докато у нас с опорките си политиците се опитват да градят паралелна реалност, за да превземат и последните останали независими институции, в Европа правят точно обратното. За истинския европеец защитата на магистратите и тяхното право да са независими от управляващите са същината на върховенството на правото. И има нещо много символно в това, че тези европейски ценности се чуват от града на героите на Италия – магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, ликвидирани в битката от мафията, защото не са се поддали на страха и изкушението да бъдат следващите корумпирани. В този смисъл, Гешев даде добър урок на Петков, който с бързи темпове записва името си като най-компрометирания и най-слабия български премиер на Прехода. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати