Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как руското разузнаване и „демократични” български политици се оказаха заедно в хибридната война срещу главния прокурор Иван Гешев

Мнения

Как руското разузнаване и „демократични” български политици се оказаха заедно в хибридната война срещу главния прокурор Иван Гешев

Как руското разузнаване и демократични български политици се оказаха заедно в хибридната война срещу главния прокурор Иван Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Близо три години изминаха откакто българските власти предприеха първите действия по противодействие на зловредното влияние на агентите на руското разузнаване на наша територия. През 2019 г. прокуратурата за първи път обяви разследване, което доведе до изгонването на ползващи прикритието на дипломати руски разузнавачи. След встъпването в длъжност на Иван Гешев като главен прокурор, тези разследвания решително се увеличиха.

Вече повече от месец, откак руската армия нахлу в суверенна Украйна, в българската политика противниците на Путин и руските служби значително нараснаха. Някак си стана модерно да си „путинофоб“. Особено активни в тази роля са представителите на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Всъщност от всички днешни политици, единствено лидерът на „Демократи за силна България“ Атанас Атанасов може да има самочувствие, че пряко е участвал в действия срещу руските служби, макар и преди повече от 20 години. Тогава по искане на ръководената от Атанасов Национална служба „Сигурност“ България наложи забрана за влизане на бизнесмена Майкъл Чорни и още няколко руснаци.

По ирония на съдбата към днешна дата публичната личност, която най-активно се е противопоставила на руското разузнаване, се оказва една от основните мишени на политика Атанасов - обвинител №1 Иван Гешев.  Оказва се, че политическите атаки, идващи от представители на „Демократична България“, а в последната половин година и от „Продължаваме промяната“, странно съвпадат с интереса на руското външно разузнаване, което има много „да си връща“ на Гешев – все пак ръководената от него прокуратура проведе разследвания, довели до изгонването от България на десет разузнавачи на ГРУ.

Ето и няколко факта:

На 2 март 2022 година - в деня, в който правосъдният министър Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет предложението си за предсрочно освобождаване на главния прокурор, по искане на Иван Гешев българското външно министерство обяви двама руски дипломати разузнавачи за „персона нон грата“.

Някак встрани остана, че Гешев има проблем с руските служби от повече от 7 години, откакто в Белград се укрива беглецът от правосъдието Цветан Василев - основният подсъдим по делото за фалита на КТБ, по което наблюдаващ прокурор  бе именно Иван Гешев.

Няма никакво съмнение, че Василев избра да се установи именно в Сърбия, защото към днешна дата това е единствената европейска страна, която продължава да има трайно близки отношения с руското държавно ръководство. Позабравена към днешна дата е публичната връзка на Цветан Василев с кремълския олигарх Константин Малофеев, който от 2019 година заедно с руския генерал Леонид Решетников, получи 10-годишна забрана за влизане на територията на България отново по разследване, ръководено от Гешев, но вече в качеството му на заместник-главен прокурор. Забраната на Малофеев и Решетников бе наложена, след като ръководено от прокуратурата разследване установи техни връзки с обвиняемия за шпионаж в полза на Русия лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Малинов никога не е криел своята близост до фалиралия фараон Цветан Василев, който седем години не спира да координира атаките срещу върха на българската прокуратура и персонално срещу Иван Гешев.

От две години Василев има могъщ съучастник в лицето на укриващия се в Дубай олигарх Васил Божков – Черепа. От прихванат разговор на Божков с журналиста Огнян Стефанов стана ясно, че за него Цветан Василев бил прекалено „академичен“ в атаките си срещу главния прокурор, като му липсвала острота. За сметка на това Божков още през 2020 г. споделяше, че за да си разрешат проблемите с правосъдието, с Цветан Василев трябва да направят от обвинител №1  „фигурант“.

Едва ли е случайност, че освобождаването на Васил Божков от предварителния арест в Обединените арабски емирства странно съвпадна с визитата там на първия човек на външното разузнаване на Русия – ген. Сергей Наришкин. Докато той е в ОАЕ, лица с руски паспорти провеждат среща с Божков в ареста. Впоследствие българинът е освободен, за да бъде включен година по-късно в санкционния списък на САЩ по глобалния закон „Магнитски“ на базата на разследванията на прокуратурата. Последното прави особено озадачаваща една тайна мисия в Дубай, проведена в началото на март 2022 г., на съветник по националната сигурност на премиера Кирил Петков. До момента от Министерския съвет не са опровергали публикации, според които Черепа е имал среща с пратеник на министър-председателя. Но е факт, че две седмици след тази среща, под диктовката на Кирил Петков, ръководеното от близкия до Божков Бойко Рашков МВР предприе незаконосъобразните арести на лидера на опозицията Бойко Борисов и близките му сътрудници Влади Горанов и Севдалина Арнаудова. Действията на изпълнителната власт, макар и напълно незаконни, сякаш имаха две други прикрити цели – от една страна да представят отново Васил Божков в ролята на жертва, а от друга – МВР да даде на прокуратура изначално компрометирано разследване, за да има аргумент за политическа атака срещу обвинител №1.

Повече от странно изглежда как политици като Кирил Петков, Христо Иванов и Надежда Йорданова, които много държат да представят себе си като прозападно настроени политици, в действителност обслужват хибридната война и пропаганда на Кремъл, която в малка България от години включва като своя неизменна мишена и личността на Иван Гешев. Видно е, че българското правителство проявява слабост и дори не може да изиска от руския посланик Митрофанова да се прибере в Москва заради поредицата ѝ недипломатични и дори недопустимо агресивни коментари. За сметка на това, вече близо три години главният прокурор демонстрира чрез дела, че няма никакви задръжки да защити националния интерес, особено когато това се отнася до противодействие на зловредното влияние на руската резидентура в страна членка на НАТО и ЕС, каквато все пак е България.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети