Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Какво означава тегленето на заем от МВФ?

Мнения

Какво означава тегленето на заем от МВФ?

Какво означава тегленето на заем от МВФ? - Tribune.bg
Снимка:

Източник: financialtribune.bg

Министерство на финансите излезе с тревожен доклад за фискалното състояние на страната ни. Според данните на експертите във ведомството, ако продължим да изпълняваме Бюджет 2022 пред България тегне заплахата да прибегне до тегленето на заем от Международния валутен фонд.

„Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема“, посочва в доклада си Велкова.

Страната ни не е теглила заем от МВФ от близо 20 години насам. Дори при финансовата криза през 2010 година това беше избегнато.

Нито една държава, която има работещ финансов механизъм не би искала да стига до това. Защо? Краткият отговор е, че това са най-скъпите кредити. И не скъпи като стойност, а скъпи като условия по получаването им. Причината е, че за получаване на такава помощ страните са длъжни да приемат условията свързани с редица политики, които трябва да се променят. Реално МВФ не изисква обезпечение, но налага правителствата да въведат редица реформи в политиката си. Освен това, ако посочените промени не се изпълняват стриктно от държавите финансирането се прекратява.

На практика, всяка държава искала финансиране от МВФ реално се разделя с политическата си автономия, за да получи финансова инжекция. Много често при такива практики се стига до гражданско недоволство. Съвсем пресен пример от изминалите години е съседна Гърция, която се наложи да поиска финансова помощ. В замяна от МВФ наложиха строги мерки за икономии. Сред част от тях беше намаляване на работещите в държаните институции и приемането на пенсионна реформа. Именно те изкараха хиляди жители на страната на протести.

Според някои анализатори условията на МВФ се приемат като извиване на ръцете за приемането на законодателни промени, които правителствата, ако не са финансово пристиснати до стената никога не биха приели. Експертите са на мнение, че промените налагани от Международния валутен фонд не само са неизгодни, но и водят до сериозно обедняване на държавите прибегнали до тях.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети