Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Андролова за сравнението на Петков с Мики Маус: Не защото е мишка – анимационен герой, който забавлява

Мнения

Андролова за сравнението на Петков с Мики Маус: Не защото е мишка – анимационен герой, който забавлява

Андролова за сравнението на Петков с Мики Маус: Не защото е мишка – анимационен герой, който забавлява - Tribune.bg
Снимка:

И гърците се стреснаха от нашия диалог с РСМ, Атина поиска Преспанското споразумение да се спазва, подчертава Андролова

Излязоха ли от мъртва точка преговорите с РСМ, подготвен ли е премиерът Кирил Петков да ги води и има ли разнобой по въпроса между него и президента, на тези въпроси Tribune.bg потърси отговор от политическия наблюдател Калина Андролова. В свой пост журналистката дори отбеляза, че северомакедонците са успели да направят премиера на Мики Маус.

Защо сравнявате Кирил Петков точно с този герой на Дисни?

Нямам предвид, че Мики Маус е мишка. А, че е емблематичен анимационен герой, който забавлява. Отначало Мики е симпатичен измамник, но постепенно образът му става добронамерен, винаги иска да направи нещо добро, но съответно попада в абсурдни и комични ситуации, които страшно разсмиват зрителите. Премиерът Кирил Петков е лице на нашата държава и на никого не му е приятно да вижда, че чуждите ръководители го унижават и му се присмиват. Защото точно това прави властта в Скопие в момента, но нашият премиер няма рецептори за дипломатическите знаци, за да разбере нюансите в общуването. Те се отнасят с него снизходително. Доволни са, че е неопитен и дружелюбен, готов на всичко.

Ако е вярно, че никой не може да те унижи, ако не му позволиш, означава ли това, че Петков сам е приел тази роля заради своята „неопитност“ или „съветниците“ му имат по-голяма заслуга?

Първо, за да станеш премиер, би следвало да имаш поне малък политически опит. Примерно да си бил партиен член, или да си бил по-дълго време в изпълнителната власт, или пък да си бил депутат и т.н. Най-често премиери стават лидерите на партии, когато спечелят властта. Кирил Петков беше буквално „назначен“ отникъде на поста премиер след много кратко пребиваване като министър. Това го прави изключително неподготвен в политиката и административната култура. Второ, международните отношения изискват познания, те не са договаряне в стил търговска сделка. Защото държавата не е стока, тя е политически институт за организация на обществото. А обществото диша, то има историческа памет, има мнение, отношение, има бавна променливост, поколенческа. Я, опитайте на някой китаец да му кажете, че Тайван е нещо различно от Китай. Ще ви обяви за враг веднага. Искам да подчертая, че когато общуваш в международните отношения, трябва да имаш подготовка. Не можеш да знаеш всичко, но можеш да знаеш толкова, че да си избереш правилните съветници. И трябва да знаеш минимум толкова, че да разбираш какво те съветват. Това, което виждаме при Кирил Петков, е един компот от бързане, незнание на историята и ситуацията, готовност на всякакви отстъпки, съветници, явно ангажирани с бързането, а не с националния интерес, и липса на умение да се отстояват поставените условия. Това северномакедонците го усещат и започват да търсят все повече отстъпки от нас.

Излязоха ли от мъртвата точка преговорите със Скопие и какви козове дадохме на северомакедонците, за да ни се подиграват?

Не може да се говори за излизане от мъртвата точка. Ситуацията рязко се влоши. Преди това имаше някаква търпимост и северномакедонците не бяха толкова агресивни, бяха по-респектирани. А в момента станаха много по-груби, почти не минава ден без да има провокация срещу България. Те посегнаха на всички договорки, които имахме с тях, че даже искат да махнат и историческата комисия. Да, този човек, който уж случайно го казва, е историк. Но той е посочен от правителството, за да бъде включен в комисията. Той на практика говори (тоест сондира, подхвърля) от името на тези, които са го избрали в тази комисия. След посещението на Кирил Петков имаме още по-крайна форма на македонизма. Хората от Скопие не търпят абсолютно никакви възражения, налагат едностранно своята позиция и въобще не се съобразяват с нас. Окуражени са от факта, че от българска страна има разнобой. Ние сме един разграден двор. Премиерът мисли едно, президентът – съвсем друго.

Докъде може да загрубее поведението на РСМ и само с вицове за нашето правителство ли ще се разминем?

Още отсега президентът Пендаровски безцеремонно приема представители на ОМО Илинден-Пирин, които да се жалват за правата си. Което по същество означава, че когато Северна Македония влезе в ЕС, тази организация със сепаратистки цели ще бъде използвана като инструмент за дестабилизиране на българската държава. Тогава Северна Македония постепенно ще започне да има претенции за идентичността на населението в Пиринска Македония и нищо няма да може да спре северномакедонските активности. Гръцката държава по отношение на Северна Македония е много точен механизъм, който работи съвършено. А българската държава в момента е една разпасана команда. Забележете, че този агресивен език, който Северна Македония употребява спрямо нас напоследък, накара гърците преди няколко дни официално да напомнят на северномакедонците, че трябва стриктно да спазват Преспанското споразумение. Тоест гърците се стреснаха, като наблюдават какво се случва с нашия диалог...

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати