Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Андролова: ПП са едни брокери, използвани от ядосан бизнес кръг да се противопоставят на Борисов

Мнения

Андролова: ПП са едни брокери, използвани от ядосан бизнес кръг да се противопоставят на Борисов

Андролова: ПП са едни брокери, използвани от ядосан бизнес кръг да се противопоставят на Борисов - Tribune.bg

Бойко Борисов ги действа като в риалити шоу, пише им сценария, по който се движат, коментира журналистът

Интервю на Tribune с журналиста Калина Андролова за лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, скритите знаци и послания, които отправиха водещите политически фигури по време на разговорите, възможните комбинации за кабинет и ролята на президента в сложната политическа игра

- Г-жо Андролова, какви са впечатленията Ви от първата лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в Народното събрание, има ли реална воля за съставяне на правителство, какво Вие лично разчетохте в знаците на основните политически фигури от двете водещи формации?

Впечатлението ми е като усещането на целия български народ. Че няма да има кабинет между ГЕРБ и ПП/ДБ, но се търси да се излъчи, ясно да се прожектира виновникът за този провал. ГЕРБ например заявяват, че в момента търсят аргументи да подкрепят втория мандат на ПП/ДБ. Но когато поначало няма аргументи (каквито наистина няма), те не могат да се търсят зад шкафа или под килима. Електоратът на ГЕРБ е напълно наясно с това. Електоратът на ГЕРБ не желае партията да има нищо общо с ПП/ДБ. И не защото е имало политическа война. А защото ПП са абсолютно недоразумение. Това са едни брокери, използвани от ядосан бизнес кръг, за да се противопоставят на Борисов, да го отстранят. На всичкото отгоре са толкова заблудени относно собствената си роля, че мислят извън обективната реалност. Бойко Борисов ги действа като в риалити шоу. Той им пише сценария, по който се движат, завърта ги, опъва им ластик, спъва ги, позволява на публиката да им издърпа ушите, да им сложи клоунски топчест нос, да се разсмива от тях. Но най-психопатологичното от всичко е, че ПП наистина са убедени, че те оформят Космоса. Мислят си, че те дърпат ръчките на политическата машина. А всъщност са в капана на Борисов. Също така са в капана и на задкулисието, което ги подпомогна да се появят като бухалка срещу ГЕРБ. И не на последно място ПП са в капана на собствената си меркантилност и абстиненция по властта. Те искат властта само за себе си, защото иначе ще бъдат наблюдавани отблизо. Няма воля у ПП за съвместен кабинет. Те не могат да приемат загубата и правят всичко, за да се ходи на избори.  

- Кирил Петков за пореден път категорично изрази позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат. За сметка на това обаче ще обсъдят в партиите си варианта да предложат управленска програма, която да бъде съгласувана с ГЕРБ. Борисов ги контрира, че иска да знае техния състав на кабинет, защото ако в него има неприемливи лица – ГЕРБ-СДС няма да го подкрепят. Как бихте коментирали тези заявки?

Борисов знае, че Кирил и Асен искат да бъдат в кабинета, който ще предложат. Това ще даде разумен аргумент на ГЕРБ защо не могат да подкрепят втория мандат. Колкото до управленската програма, която ще съгласуват, всичко това е разказ за пред електората. Знаете ли, отдавна думите, идващи от ПП, не означават нищо. В съвкупното ПП сивото вещество е опасно разредено. Ясно е, че ПП/ДБ няма да подкрепят първия мандат. Не е ясно обаче по каква логика предлагат ГЕРБ да ги подкрепят. Вие виждате ли логика? Когато няма логика, значи действията са задвижени от задкулисие. Аз виждам непремерено нахалство, съответно на политическата им неграмотност. Не може да има общо правителство с хора, които обитават свят на фантасмагоричен популизъм, извън законите на физиката и математиката. Вижте какво казват ПП, бюджетният дефицит от 3% за тях е много важна цел, едновременно без да се вдигат данъците и без да се съкращава социалната програмата. Тоест как?! На принципа на финансовата пирамида ли? Емитираме дълг докато можем, а после си обираме крушите и „след нас и потоп“?! „Ние вярваме, че това е възможна цел“, обяви безотговорно човекът, чийто кабинет вкара България в най-тежката криза за последните 20 години. Е, как се подкрепя подобна власт! Тези хора говорят лековато, сапунено, четвъртинтелигентно за политики, бюджет, енергетика, служби и пр. Подобни спектакли на популистки бози са омръзнали на нацията. Новаторството на харвардските момчета се оказа булеварден трик. Лидерите на ПП усещат, че вече губят смисъл, но техните същности са такива, че отхвърлят това и се опаковат в ролята на „винаги победители“. Нали знаете, че търговските образи не отразяват качествата на продукта, а разбирането на рекламистите за психологията на целевия пазар. ПП са хора на управлението на фасадата. Те не управляват през силата на съдържание, те управляват на принципа на цапаницата. Правят някоя поразия, след което се опитват да я надраскат със словесни обяснения колко това, което са направили, е обратно на това, което хората са разбрали, че ПП са направили. Да де, ама хората ще изгладуват техните цапаници.

- След като виждаме, че коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е кауза пердута, какъв ще е вариант Б на Борисов?

ПП/ДБ няма да постигнат идеята ГЕРБ да ги подкрепи с втория мандат. Аз не мога да приема новината, че Борисов може да подкрепи кабинет на тези, които го арестуваха. Просто Борисов е изключителен играч, той умее да управлява своя негативизъм и това е едно от най-продуктивните му качества. Не мисля, че Борисов забравя, той просто прибира емоцията в джоба си и започва да прилага ефективни политически тактики на враговете си. Като например тази, че когато яростно подгониш врага си, той втвърдява своята позиция, става по-враждебен, по-трудно пробиваем. Когато си гъвкав, подаваш ръка и общуваш, ти отваряш своя враг, обезоръжаваш го. Борисов разширява оперативното си политическо пространство, защото умее да намалява конфликтите. Борисов също е много затруднен. Би било унизително да подкрепи ПП/ДБ. Би било дори предателство от държавническа гледна точка. Вариант Б може да е, че Борисов се коалира с БСП и ДПС и си управлява, докато ПП нарастват, защото подобна коалиция ще ги захрани до затлъстяване. Но има и трети вариант. ГЕРБ предлагат кабинет на националното спасение, експертен, с няколко разписани задачи, който да спре всички вихрещи се в момента далавери. Нещо като служебен кабинет, който би могъл да се подкрепи от разнообразна конфигурация (премислена и договорена). Това ще отнеме възможността на Радев да управлява и да контролира организацията на местните избори. Ще даде възможност на партиите да си отпочинат малко от избори. Ще свърши някои задачи. И след местните избори нека партиите пак си премерят силите за по-устойчива власт!

- От ГЕРБ вече обявиха, че ще имат срещи с лидерите на всички партии в парламента. Според депутати от различните групи предстоят сериозни разговори за формиране на правителство с БСП, ДПС и ИТН. Какъв развой на събитията очаквате?

Очаквам да няма стандартен коалиционен кабинет. Ситуацията е нестандартна, както се изразиха от ГЕРБ. Би било проява на партийно достойнство ГЕРБ да предложат свой кабинет, с колиция или без коалиция, „просто да мине“, на базата на знанието, че ситуацията е без изход, че е сложна и дори вече е опасна. Всички разбираме, че ГЕРБ искат да привлекат ПП/ДБ да участват в изваждането на държавата от кризата. Защото те закопаха страната, а сега ще си почиват удобно, ще си пийват коктейли, ще критикуват и ще трупат енергия, докато други чистят кочината, която харвардските възпитаници оставиха след себе си. Въпреки това, по-важно е да се спре разрушаването на държавата, отколкото да се търси здраво оправдание за бягство. Сега е моментът да се използват по-умни и смели хора, некорумпирани. Нека малко да си почине задкулисието от източването. Има и друг вариант. Избори. След които „Възраждане“ може да се окажат втора политическа сила.

- Президентът проведе на един дъх консултациите с парламентарно представените партии, но няма да бърза с връчването на мандатите, каква е неговата стратегия?

Той няма стратегия, той е тактик на късите пасове. Той реагира съобразно заплахите отвън към него, тоест реагира на провокативни медийни вируси. Много е чувствителен към критиките, честолюбив е, придоби самочувствие на властник. Властта е увеличителна лупа за същността на човека. За съжаление Радев се превърна в силно зависим човек. Той вдига телефона, за да му кажат кой ще бъде енергиен министър, финансов министър, шеф на АЕЦ „Козлодуй“, шеф на БЕХ и пр. Радев го размиха като капка мляко в кофа с катран. Те го приключват, като му дават. А той много непрозорливо се радва, че нещо придобива. Хората се отпускат в кожени кресла, под кристални полилеи, аромат на пури и вкус на висок клас алкохол. Така можеш да спасяваш държавата само ако си Чърчил. Ако си от Славяново, което е село на Балканите, кичозната житейска имитация на английски викториански клуб те деградира, унищожава целите ти. Защото вече не спасяването на нацията, а креслото и пурата се превръщат в цели. Снощи четох в една книга на Умберто Еко и Жан-Клод Кариер, че един виден италиански майстор на афоризмите бил написал, че „човек не може да бъде голям български поет“. Това явно трябва да е смешно. Умберто Еко казва, че било расистко и се опитва да обясни учтиво какво може би е искал да каже авторът, че страната е малка и пр. Аз искам да уточня с известна тъга, че човек явно не може да бъде и голям български политик. Властта моментално го премоделира, предоставяйки му огромни възможности, на фона на които той ежедневно се смалява. Радев няма да бърза с мандатите, защото е притиснат публично да не бърза. Иначе си бърза, защото това, което му е най-добре е да управлява еднолично държавата, при това без парламентарен контрол и при нулева опозиция. Радев се опитва да прикрива катастрофата на държавата зад евтин пиар на служебните си кабинети. Радев също така не позволява на умни хора да го съветват, той падна жертва на полуабсолютната си власт и се смали. Смали се до няколко свои лични задачи – да се разправя с враговете си, да си изгражда лична финансова сигурност, да се опива от удоволствието да ползва службите за опериране с лична и чувствителна информация. Този ни е неудобен, я да видим какво имаме за него. Тоест играта му е дребна, тя е банална, тя е обичайната игра. Така че от този човек няма да излезе „голям български поет“, въпреки че ни го презентираха навремето като възможен Нобелов лауреат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати