Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Калина Андролова: През последните години ни управляваха хора с ментални травми, Радев се движи като слепец

Мнения

Калина Андролова: През последните години ни управляваха хора с ментални травми, Радев се движи като слепец

Калина Андролова: През последните години ни управляваха хора с ментални травми, Радев се движи като слепец - Tribune.bg

„Има воля за сформиране на кабинет, но не на ярка партийно-коалиционна основа, а нещо като служебно-отговорно правителство. Българската държава е пред разпад, въпрос на време е да се появи натиск за изземване на ключови функции на държавата, като например защита на гражданите. Оздравяване на държавността изисква махане на куклите-министри и поставяне на смели и умни хора за движение нагоре. „Величие“ е типичен продукт на недостатъците на социалните мрежи, а именно, че всеки човек може да бъде медия, без ограничения, без изисквания за знания.

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера. Радев загуби възможността сам да определя своето поведение.“

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС известният журналист и публицист Калина Андролова.

БГНЕС: Г-жо Андролова, какви са предизвикателствата пред България, ако и този път не бъде сформирано редовно правителство?

Калина Андролова: Мисля, че ще има воля за сформиране на кабинет, но не на ярка партийно-коалиционна основа, а нещо като служебно-отговорно правителство. Ще се търси да се избегне вдигане на напрежението, въпреки че опозицията от страна на ПП/ДБ е буквално размазана. Партиите нямат сили за още едни избори веднага, ще загубят още повече гласове, да не говорим, че следващият път Радев ще опита да участва със свое прокси и така ще отлее избиратели от всички партии. Затова партиите имат интерес за известно време да има спокойствие, да си закърпят раните, да обмислят стратегия, да видят козовете, които държат и пр. След като се произнесе и Конституционният съд, възможно е в този парламент да се поправят някои недоразумения от промените в Конституцията.

БГНЕС: Оставането на правителството на Димитър Главчев като редовен кабинет изход ли е от кризата и ще бъде ли приет един такъв ход от обществото или напротив?

Калина Андролова: Не! Самият Главчев е добронамерен и възпитан човек, но да бъде премиер не е неговото изразяване. Трябва нов премиер, безспорно доказала се, дейна и въздействаща личност, срещу която трудно могат да се вдигат възражения. Самият премиер трябва да може да създаде спокойствие, да овладее нестабилността. За съжаление нямам надежда, че нещата ще се развият интелигентно. Виждаме, че интелигентността стриктно се избягва. Предпочитат се индивиди, които само маскират анархията и грабежите, без да се справят с тях. Индивиди, които са контролируеми и на разпореждане. Ще се радвам, ако ГЕРБ опровергаят думите ми, съставяйки умен и отговорен кабинет. Но през последните няколко години по върховете се движеха само хора с ментални травми, включително и в служебните кабинети на Радев. Резултатът от това е разрушаване на държавността.

БГНЕС: През последните дни след вота две в едно много се заговори, че сме ударили дъното по избирателна активност, мнозинството не е отишло да гласува. Оставките на водещи политици може ли да преобърнат ситуацията и да върнат поне част от доверието на гражданите към политиката? Или може би става дума за по-дълбоки процеси, които не могат да се решат само с оставки?

Калина Андролова: Оставката е форма на поемане на лична отговорност. Но тя сама по себе си не решава кризи. Човек подава оставка, за да признае, че осъзнава своята грешка или несправяне. Колкото до доверието, то зависи директно от политическите действия, от политическото представяне. Вижте докъде стигна Марин льо Пен. Тя е в Националния фронт от 1986 г. когато започва да подкрепя баща си. Политическото значение зависи от това как разпознаваш проблемите, дали изобщо ги виждаш и как ги решаваш. Българската държава е пред разпад, въпрос на време е да се появи натиск за изземване на ключови функции на държавата, като например защита на гражданите. Класическа схема за усвояване на територии в смесени региони. И това не е заплаха, а обективна прогноза. Движим се упорито в тази посока.

БГНЕС: Не чухме нищо от политиците за бъдещето, такъв разговор отсъстваше както по време на кампанията, така и след вота. Кои според Вас са първостепенните въпроси, които трябва да се решават през следващите месеци?

Калина Андролова: Оздравяване на държавността! Това изисква махане на куклите-министри и поставяне на смели и умни хора за движение нагоре; Скептична съм, че това ще се случи.

Стабилизиране на целия сектор „Сигурност“, включително службите и предпазването им от некомпетентни политически вмешателства; Този сектор се нуждае от осигуряване на спокойствие, доверие и интелигентен ресурс!

Извеждане на страната от икономическата криза. Борисов знае как, защото ГЕРБ спазваше изключителна финансова дисциплина. Но за съжаление подобни намерения изискват продължителна политическа стабилност, каквато не се очертава.

Установяване на междупартиен мир поне за кратко. Критичност, да! Но не и разрушителни цветни революции-войни. Защото, за да може една власт да прилага управленски решения за развитие и оздравяване, трябва да разполага с възпитана опозиция, а не с враг, който е решил да събори парламента. Войната вътре в българската политика трябва да приключи недоразвития си и невъзпитан период в името на бавното вдигане на страната ни нагоре. Но тук завършвам с един риторичен въпрос: Българският политически елит способен ли е на велики, стратегически обмислени и умни дела в името на България?! Отговорът си го знаете.

БГНЕС: Какви са опасностите, които крият нови проекти като „Величие“? Защо българинът продължава да попада в капана на подобен тип проекти? Има ли шанс това да се промени или поне да се ограничи?

Калина Андролова: Българинът бяга от фалшивото говорене и попада на въдици за шарани и клапани за отпушване на напрежението. „Величие“ е типичен продукт на недостатъците на социалните мрежи, а именно, че всеки човек може да бъде медия, без ограничения, без изисквания за знания или отговорност за някаква стойност на това, което предлага на зрителите си. Достатъчно е да им въвежда емоции, да им обещава, че ще арестува всички, които са били във властта досега. Със сигурност зад „Величие“ стои конкретен фактор. И няма значение дали е руски или англосаксонски, маскирал се като руски. Има значение, че политическите проксита са начин за присъствие на някакво задкулисие в политиката. Има значение, че партийният инженеринг е основно лост за разтурване, а не за изграждане. Има значение, че който и да стои зад „Величие“, той няма да решава проблемите на България, а своите собствени задачи. Възможно е една такава задача да е отново взривяване на политическото пространство за издигане върху пепелищата на нов президентски или друг вид проект. „Величие“ са лост, лимонка (ръчна граната).

БГНЕС: С действията си президентът Румен Радев не допринася ли допълнително за унищожаването на парламентарната демокрация?

Калина Андролова: Румен Радев се представи зле със служебните си кабинети. Защото допусна частният бизнес да го влачи на каишка, да му доставя енергийни и други министри, практически да го управлява. Всичко около Радев е заснето, записано, прошнуровано. Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера. Радев загуби възможността сам да определя своето поведение. Той е тежко зависим от грешките, които направи. Тъкмо затова за него има план. Хората го харесват, защото считат, че той някак „по-умерено“ и смело се зъби на фалшивия евроатлантизъм и дори си позволява да говори за мир в Украйна. Всъщност Радев унищожи парламентарната демокрация още преди няколко години, когато от протеста срещу ГЕРБ сътвори недоразумението ПП. Сега е заел центристката ниша между алармения атлантизъм и разумния разговор за Русия – това му дава огромно предимство. Това е, което го избутва нагоре в електоралното доверие. Но както ви казах, той е зависим. Освен това е лош селекционер на хора, неговите ключови избори са поредица от девианти. В момента Радев е ползван и от двата полюсни външни фактора, той дори не си дава сметка за това и направи поредица от бели с критични ефекти за държавата. Движи се като слепец. Защото за да виждаш, трябва да знаеш. А Копринков не знае.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати