Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Калоян Методиев: В предреволюционна ситуация сме

Мнения

Калоян Методиев: В предреволюционна ситуация сме

Калоян Методиев: В предреволюционна ситуация сме - Tribune.bg
Снимка:

За деленето и "отлюспването" на партиите в Народното събрание, и има ли перспектива за реализиране на третия мандат за създаване на правителство в рамките на този парламент Tribune.bg разговаря с политолога и независим депутат Калоян Методиев.

Г-н Методиев, как си обяснявате това делене и „отлюспване“ на политическите субекти в последните дни?

В предреволюционна ситуация сме.

Останаха, май, само ГЕРБ и ИТН, които още не са засегнати?

Въпрос на време е и там да тръгнат процеси. В момента ги държи идеята, че може да има скорошни избори. Свидетели сме на имплозия на цялата партийна система.

Каква е ролята на президента в този процес?

Той е една от причините - договорките му с ГЕРБ през последните години. По същия начин, по който ГЕРБ се разбираше с Първанов да свалят Станишев, по същата схема работеха и с Румен Радев да разбиват БСП, а той да прави нови партии. И резултатите от това разбиване на партийната система са налице днес.

Социалистът Румен Овчаров коментира, че се връща клиентелизмът?

Абсолютно, по същата схема, по която бе превзета СДС през клиентелата в Столична община, ако помните тогава. Схемата на разбиване на партийната система си върви през тези години.

Има ли перспектива за третия мандат?

Виждам, че има радикализация. Определени политически формации - Възраждане, ПП-ДБ и ГЕРБ в най-голяма степен, си мислят, че на едни избори могат да спечелят вследствие на разпада на останалите, които са в тежка криза. Според мен си правят „сметка без кръчмар“. Процесът е толкова непредвидим, а избирателите са толкова уморени и отвратени, че на следващите избори, които вероятно ще са през октомври, може наистина да сме свидетели буквално на „взривяване“ на политическата и партийна система. А това отключва и въпросът каква ще е новата политическата система в страната – дали ще трябва да се минава през нова Кръгла маса, дали ще се минава през преструктуриране отново, но нещата са извън контрол.

Как ще стои страната на политическата сцена в тази тежка ситуация – искаме да правим актуализация на бюджета, а войната в Украйна може да тръгне към ескалация?

България е парламентарна република. Почти месец съм депутат, а парламентът „прелива от пусто в празно“. Не работят комисии. Законодателна дейност няма. Дори Правилникът за работа на Народното събрание не е готов за този месец. Давам го като пример на какво ниво функционира парламентарната република, т.е. това потвърждава констатацията, че в момента сме в криза – не работят институции, в състояние на безвремие сме.

Виждате ли лидер в пленарна зала, който може да поеме инициативата, да даде решение и да обедини другите около себе си?

Не виждам обединител – една фигура с авторитет, каквито имахме в началото на 90-те години. Тогава тези фигури градяха мостове, търсеха консенсус в името на България. Тук, за съжаление, повече се говори за пари, за интереси, за разбиване на партийната система, а не за строеж, мостове и нещо позитивно. Липсват градивните глаголи.

Ще се появили тази есен политическият проект на президента?

Три-четири пъти прави партия с държавния ресурс в президентството, не смее сам да излезе. Сега, вероятно, седи и наблюдава до каква степен кризата ще се засили с идеята той да поеме нещата със собствен проект. Но си прави и той криво сметката. Според мен историческия момент той го пропусна - на площада с вдигнатия юмрук. Той вече не е ново лице, не е нов лидер, нов субект. Той се изхаби. И той носи отговорност за случващото се в държавата в последните години. И той се занимаваше с политически инженеринг, с разбиване на политическата система, с конфронтация, така че той не може да бъде човекът, който ще изведе България от кризата.

Казват, че последният шанс за проект на президента е сега през октомври, защото в края на мандата ще е един от всички?

Кохортата около него плюс публичните му говорители помпат подобни тези, но смятам, че това е заслепяването им да се върнат по някакъв начин във властта, да консумират власт, а не са водени от идеята да стабилизират държавата.

Държавата не им е приоритет, така ли?

Не, не. Целта е една група да се уреди около него.

И чакат Конституционният съд да се произнесе?

Да, и помпат такива неоправдани очаквания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати