Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Новите кандидати за НС - без рецепта за управлението

Мнения

Новите кандидати за НС - без рецепта за управлението

Новите кандидати за НС - без рецепта за управлението - Tribune.bg
Снимка:

Единственото общо между тях е врагът – Бойко Борисов

Предизборният дебат с участието на пет опозиционни партии по БНТ не убеди зрителите, че политиците в студиото имат решение за проблемите им. По въпросите, които тревожат американските сенатори – корупцията и свободата на медиите, запътилите се към парламента не оставиха впечатление, че са набелязали конкретни стъпки за времето, когато вземат властта.

На логичния интерес на водещия за това с кого ще се коалират след изборите, Джема Грозданова от партията на Цветан Цветанов даде заучения отговор - с всички, които изповядват евроатлантическите ценности, а напористата Мая Манолова я засече - това означава ли и с ГЕРБ. Грозданова се изненада от атаката и започна неуверено, но в заключение изтъкна, че било важно да не се катурне държавата. За разлика от съпартийката на Цветан Цветанов Манолова имаше кратък и ясен отговор за коалиционната си политика, ако прескочи бариерата от 4% през април - без ГЕРБ, ДПС и техните патерици.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, обаче, успя да произведе новина. Това стана, след като доц. Мангъров отговори хлъзгаво на въпроса дали АБВ има намерение да се коалира с други леви партии. Доцентът не изясни по същество какви са отношенията на АБВ с БСП, но мина към въпроса кое е  ляво и дясно и се поинтересува каква точно е партията на съседа му по стол Атанас Атанасов.

„Ние сме центристка партия“, отговори доскорошният представител на градската десница.

Относно политическата грешка, за която се разкайват, Манолова за пореден път разказа как вместо Сергей Станишев е поела отговорността за предложението Делян Пеевски да е шеф на ДАНС.  Атанас Атанасов посочи, че „шест месеца стискал зъби, докато бил в коалиция с Борисов“, тъй като не издържал в управлението с него. А Джема Грозданова се разкая, че години  наред търпяла нередностите в ГЕРБ, но преди няколко месеца сложила край. Костадин Костадинов от „Възраждане“ простичко отговори, че много пъти се е предоверявал на хора, които назначавал в партията си. Между впрочем той бе лаконичен в отговора си и на първия въпрос, като посочи, че няма да се коалира с никого и остава в опозиция.

Дори изказването на американските сенатори за проблемите на страната ни с корупцията и свободата на медиите, обаче, не накара политиците да заемат обща позиция.

„Най-голямата легитимация на изказването на сенаторите е във факта, че то бе публикувано на сайта на американското посолство“, изтъкна Джема Грозданова и не скри задоволството си, защото критиката от Вашингтон учудващо идва след посещението в американския Сенат на председателя на партията й Цветан Цветанов и неговия заместник Павел Вълнев.

„Защо пък винаги трябва да чакаме американците да ни казват какво става у нас“, опонира й доц. Мангъров.

Относно мерките на правителството за овладяването на ковид пандемията Костадин Костадинов от „Възраждане“ смята, че "няма смисъл от маските“. По думите му трябвало нормалност, защото болниците станали търговски сдружения. Мая Манолова сравни положението със смъртността сега с това по време на Първата световна война и обяви плана на правителството за "шопинг листа". Доц. Мангъров я подкрепи и допълни, че заради мерките са починали хиляди. Той призна, че няма рецепта за корупцията.

„Трябва електронно управление, но ако се направи, ще стане електронна корупция. Ако не влязат във властта нови хора, нищо няма да се промени", заключи представителят на АБВ.

След говорилнята в предизборното студио стана ясно, че единственото, което събира политиците в него е общият им враг - премиерът Бойко Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети