Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Каракачанов пред ТАСС: НАТО не са искали от нас допълнителни бази и кораби в Черно море

Мнения

Каракачанов пред ТАСС: НАТО не са искали от нас допълнителни бази и кораби в Черно море

Снимка:

НАТО и Русия трябва да търсят точки на съприкосновение и основи за сътрудничество, заявява вицепремиерът

Сътрудничеството между НАТО, Европейския съюз и Русия трябва да бъде възстановено. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за ТАСС.

„Моето мнение като политик е непроменено: НАТО и Русия трябва да търсят точки на съприкосновение и основи за сътрудничество, още повече че вече е имало такъв период в историята на НАТО и Русия“, каза Каракачанов.

Той заявява, че България е станала член на Северноатлантическия пакт след кървавите конфликти в бивша Югославия през 90-те години на ХХ век.

„България стана член на НАТО веднага след като на Балканите се разразиха серия от конфликти, включително войната в бивша Югославия. Тази стъпка даде на нашата страна възможността да се почувства в безопасност. България е сравнително малка държава, а след разпадането на Варшавския договор ние видяхме, че светът не стана по-безопасно място. По това време НАТО остана единственият военно-политически съюз в света, затова ние решихме, че да бъдем член на организация, която гарантира сигурността, е далеч по-добре, отколкото да бъдем извън нея. Именно в това се заключава логиката на членството на България в НАТО и в нищо друго. Няма никаква идеология или други специфични причини“, заяви Каракачанов и добави, че нито една страна в Европа не може да гарантира самостоятелно своята сигурност.

На въпрос, какво България е загубила от членството си в НАТО, той отговаря: „Според мен не е загубила нищо“.

Според него да се говори за загуби може само в случай, ако към момента на избора е съществувала алтернатива. „Ние нямахме други варианти“, добави Каракачанов.

Помолен да коментира информацията в българските медии, че България възнамерява да предостави на НАТО свои военноморски бази Каракачанов заяви: „Тази информация се разпространява от сайтове, специализирани във фалшивите новини. Никой не се е обръщал към нас с предложение – да открием допълнителни бази на НАТО и да вкараме чуждестранни кораби в Черно море. Смятам, че подобни новини са част от хибридната война, която в момента се води в света. Повтарям, никой не е молил България да предостави свои черноморски военни бази на НАТО или САЩ“.

Каракачанов коментира сегашното равнище на отношенията между Северноатлантическия пакт и Русия.

„Винаги съм смятал, че Русия, като европейска държава, трябва да бъде включена по-активно в европейските дела. Задължително трябва да има сътрудничество между НАТО и Русия. Но събитията през 2014 г., ситуацията около Украйна и Крим започнаха да пречат на това сътрудничество. Аз и сега съм убеден, че проблемите трябва да се разрешават на масата на преговорите, въз основа на сътрудничеството, защото конфронтацията не носи нищо полезно“, каза той.

Българският министър на отбраната е убеден, че сегашните проблеми не могат да бъдат разрешени чрез нова военна надпревара. „Никой няма да победи по този начин. Убеден съм, че между Европа и Русия, НАТО и Русия трябва да се търсят точки на съприкосновение и пътища за мирното решаване на проблемите. От конфронтацията печелят трети страни, по-конкретно, радикалният ислям“, добави той.

И Русия, и НАТО в момента се стремят да постигнат максималното във военните си бюджети и подготовка на ВС. Конфронтацията води до допълнителни военни разходи, натрупването на оръжия, които в един момент могат да доведат до остър конфликт, предупреждава Каракачанов. По тази причина въоръжаването не може да бъде реална алтернатива на нормалния процес на преговори и търсенето на мирно решение.

„Преговорите и търсенето на решение на спорните въпроси са най-добрият вариант. Казвам това, като представител на България, страна, която няма агресивни намерения и не води агресивна политика“, подчерта министър Каракачанов.

Източник: БГНЕС и ТАСС  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема