Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Лидерът на ВМРО Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

Мнения

Лидерът на ВМРО Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

Лидерът на ВМРО Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт - Tribune.bg
Снимка:

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента, допълва още той Чешнегирово

Нов политически проект с партия под наем се задава на хоризонта. Начело са служебните на Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев. Дори социалогическите агенции броят евентуалните им проценти за предстоящите избори. Вчера те се обявиха за „новите спасители“ и „носителите на морала“. Дали обаче това е така и как реагират от ВМРО случващото се в политическия живот у нас, попитахме лидерът на партията Красимир Каракачанов. Пред медията ни той говори и в качеството си на бивш военен министър по скандалните теми за падналия МиГ-29 и съмненията, че се прикрива убийството на лейтенант Тодор Манчев. Ето какво коментира Каракачанов:

- Г-н Каракачанов, появи се нова партия-спасител за изборите на 14 ноември, а проучванията ѝ дават 9%, което според някои анализатори е малко. Харвардските възпитаници Петков и Василев обещават с десни инструменти да правят лява политика?

- По-глупаво изказване от това, че с десни инструменти ще се прави лява политика, не бях чувал. Може да се каже много по-простичко, че ще провеждаш дясна политика, но тя няма да е антисоциална. Те самите наричат себе си проект. Вие забелязвате ли, че последните 10 години в България се появяват проекти -  проектът на Слави Трифонов, проектът на Мая Манолова, проектът „Да, България“. Всъщност в България отдавна не се създават партии. Защо?! Защото няма идеологии, няма идеи, няма каузи. Това са проекти за власт. И тъй като сценаристите на досегашните проекти видяха, че техните протежета – сценаристите на т.н. „протестни партии“ нямат потенциал да управляват, защото това, което видяхме в двата парламента 45 и 46-ти беше най-грозната, отвратителна и просташка страница от парламентарния живот в България, видяха, че с досегашните си проекти за власт няма да успеят и затова създават поредния нов проект, който ни говори за морал, който ни говори как ще успеят да проведат политиката на Макрон в България. Аз се кръстя с двете си ръце и казвам – дано, не проведат политиката на Макрон в България, защото това означава да излязат хората на улицата, помните „жълтите жилетки“, да ударят средната класа, защото Макрон е проект на едрия капитал във Франция и нищо повече. Това означава да узакониш гей браковете в България и да провеждаш една сервилна спрямо САЩ политика. Това е Макрон. Ако ще провеждат същата политика, благодаря им и нека се връщат в Канада и да не се занимават с външните работи на България.

Аз си задавам и друг въпрос – ако на някой от българските политици му се беше случило това, да се установи, че е подал документи с невярно съдържание, не говоря за чуждо гражданство само, по закон като станеш министър нямаш право да се член на Управителен съвет или да си изпълнителен директор на фирма или неправителствена организация и т.н., та представете си, ако се беше случило с министър от бившите правителства, да се установи, че е подал документ с невярно съдържание, че е излъгал, да си го кажем, то тук щеше да стане революция, да излязат на улиците и да го замерят с камъни и всички медии от сутрин до вечер щяха да му искат оставката. Тук имаме явен случай на нарушение на Конституцията – човек, който има двойно гражданство по Конституция няма право да е министър, а той се прави на „пръднал в рейс“ и се прави, че не знае за какво става дума. Да отиде да си вземе документите от канадското посолство в Букурещ, защото отговорът е там.

- До колкото е известно преди месец трябваше да е взел документите от Румъния.

- Какво го чакаме, документът е там. Да отиде да вземе. Отговорът е там и ще прочете какво пише, че той до 19 август тази година е бил и канадски гражданин. Той вместо да каже – извинявайте, пропуснал съм в суматохата, той излиза и казва – аз ще правя нов проект, ние ще спасяваме България. Извинявай, ти изначално си дошъл с една лъжа в политиката, а ще спасяваш България! Това, за съжаление, може да се случи в една държава, където хората са отчаяни от досегашния политически модел в България и търсят някакъв спасител. Именно от това се възползват едни или други заинтересовани икономически субекти. Всъщност какво се случва, олигарсите около т.н. либерално-протестърски проекти се опитват да махнат тези на ГЕРБ и ДПС. Нищо повече от това не се случва. Ето, казвам го, запомнете го, пак ще си говорим след половин година.

- Днес стана ясно, че пиарката на Валентин Златев вече пое новият политически проект – Диана Дамянова. Как ще коментирате това?!

- Я вижте тези двама бивши служебни министри чии хора са. Да не се лъжем. Те са хора на Прокопиев. Диана Дамянова отдавна, уж, излезе в отпуск. Нещата са ясни, това е поредният проект за докопване на властта, а не проект, който ще реши някакви проблеми на хората. Казвам го съвсем отговорно. Каква е идеологията на този проект?! Чухме тази глупост, че с десни инструменти ще правят лява политика. Уж си дал гръб на т.н. жълтопаветни десни, а дърпаш социалния електорат на БСП, за да могат да изсмучат каквото могат. Също така, освен няколко олигарха, които, уж, акушират на този нов проект, виждаме, че служебното правителство през областните управители също удря едно рамо. Виждаме модела „Стани да седна“, нищо повече.

- Преди шест дни в Европарламента се прие резолюция, че всички страни в ЕС трябва да признават гей браковете. Радан Кънев гласува „за“, евродепутатите на БСП гласуваха „за“, точно тази група – жълтопаветни десни и БСП?

- И тук нито една от политическите партии в България с изключение на ВМРО не реагира на това. България е суверенна държава. Не може някой отвън да ни налага как да променяме нашия начин на живот, да променяме нашата религия и традиции, отношението ни към цялото семейство, което по закон Божий, а и по Конституцията на Република България, се състои от мъж, жена и децата. Не съм очаквал от служебното правителство да реагира по някакъв начин, защото то върви и бута България в тази посока. Не съм очаквал реакция и от протестните партии, а и в дясно мълчат, което означава, че те се опитват да вземат завоя към тази ултралиберална европейска политика, която се диктува от новата администрация на американския президент Байдън.

- Като бивш министър на отбраната и въоръжените сили как ще коментирате двата случая – разкодирането на черната кутия на Миг-29, който се разби в Черно море при учението в Шабла и смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев?

- За катастрофата с Миг-29 още същия ден аз казах моята версия, а именно, че не става дума за повреда в двигателя, тъй като самолетът е бил в абсолютна изправност. Спомняте си интригите, че американците са го свалили,  не става дума за това, а за загуба на ориентация. Аз съм присъствал 3-4 пъти на подобни стрелби в Шабла. Нощните стрелби са изключително трудни, защото всичко се слива и губиш ориентация. Тогава предположих, че не става дума за техническа неизправност или външна провокация, а става дума за загуба на ориентация. Още повече като видиш снимките от катастрофата, опашката на самолета е разцепена. Това означава, че пилотът, стреляйки от по-ниска височина, е загубил ориентация. Забележете, самолетът се движи с 800-900 км/ч. Буквално за секунди е загубил ориентация и се е ударил във водата. Но пилотът в последните секунди е видял какво се случва и се е опитал да изправи обратно машината и е ударил морето с опашката на самолета. Затова тя е разцепена, както се вижда от снимките. Защо бе това дълго чакане за черната кутия – ще я пращаме в Украйна, ще я пращаме в Русия, да се тупа топката и да се свали напрежението. Беше ясно, а това бе и констатацията на специалистите във ВВС буквално дни след инцидента, че става въпрос за загуба на ориентация. Самият пилот е много добре подготвен, инструктор, летец първи клас и т.н. Не става въпрос за неподготвен пилот, не става въпрос за неподготвен самолет. След три месеца и половина го установиха! Авиокатастрофи се случват във всяка една държава. В САЩ подобни авиокатастрофи има десетина всяка година. И в други европейски държави се случват подобни неща.

Другият инцидент е много по-неприятен поради глупостта на служебното правителство. Започва се с един обикновен инцидент, при който група американски военнослужещи се объркват и влизат в частен обект, а не в полигона, където трябва да си проведат учението. И такива неща се случват и много простичко се решават нещата. Просто викаш американското военно аташе, искаш му обяснение, получаваш необходимите документи, необходимите извинения и ако има материални щети, необходимото обезщетение и нещата приключват. Аз съм постъпвал така през 2017г. в едни още по-неприятен случай. Извиках американския посланик, американското военно аташе. Изясни се, че американските военнослужещи са в нарушение, поднесоха официално извинения и случаят приключи, защото нямаше материални щети.

Тук, обаче, от типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента. Това, което казва министърът на отбраната, че той не е бил информиран за този инцидент, меко казано не отговаря на истината. Мен четири години Военна полиция и дежурният по министерство всяка сутрин ме информират за всеки един инцидент, дори при пътно-транспортно произшествие с български военнослужещ без жертви. Това е установеният законов ред. И ти три седмици да мълчиш, а после да кажеш, че не са те информирали, най-вероятно са се постарали или са си помислили, че инцидентът ще бъде забравен или че няма да се разчуе. Но, от друга страна, собственикът на този цех е решил да го огласи и тогава хвърлиха вината на Военна полиция. Ако Военна полиция е виновна, защо по предложение на служебния военен министър президентът Радев издаде указ на изпълняващия длъжността полк. Сотиров да му се присъди генералско звание, ако той е виновен и не е докладвал. Ако той не е докладвал, той не би трябвало да бъде произведен от полковник в генерал, защото по мое време аз съм го определил за изпълняващ длъжността началник „Военна полиция“. Издаденият указ означава, че той си е докладвал надлежно, най-вероятно МО и МС са решили да потулят инцидента и когато той гръмна, започва натиск някой по-нисшестоящ да „опере пешкира“.

Аз имам информация, че въпреки разследването, което е правила Военна прокуратура, Военна полиция е правила паралелно разследване, което е ненужно, тъй като Военна прокуратура е с по-висок ранг и тя е оторизирана да извършва такива проверки и на един от разпитите лейтенантът е разпитван шест часа. Най-вероятно е оказван натиск върху него да поеме вината и да се потулят нещата на ниско ниво. Много е вероятно на момчето да не са му издържали нервите и да е посегнало на живота си. Това, което излиза като информация, че има сериозни съмнения за убийство, а не за самоубийство, също трябва да бъде разследвано. Аз не мога да кажа и не искам да се ангажирам с категорично мнение, защото става дума за загинал български офицер. Не искам да си помисля, че някой ще се опита да прикрие подобен пиклив инцидент, защото това е дребен инцидент, прибягвайки до подобни средства. Честно казано, не вярвам. Съмненията налагат, както виждате родителите на лейтенанта и някои политици го твърдят, затова следва да се направи съдебно-медицинска експертиза и да се установи действително ли са верни фактите, които са изнесени. Но ето виждате с един опит да се подмажеш, да прикриеш нещо дребно, да не би да ти се разсърди „големият брат“, се стига до подобни инциденти, които са абсолютно ненужни.

- Ако това е един дребен подмазвачески опит, какво да кажем за намесата на правителството по важни въпроси за цялата страна като високите цени на тока?

- Индустрията започна да спира някои предприятия заради високите цени на тока. Сериозни предприятия спряха. Това е сериозен удар за тях, защото цените за бизнеса у нас са два пъти по-високи от Белгия. Това е абсурд. Получи се от некомпетентност. В желанието си да осигури служебна победа на т.н. протестърски партии, служебното правителство се зае не с това да реши проблемите на държавата, вкл. се намаляваше умишлено броя на починалите и заразените с ковид, това го казвам най-категорично, и се започна с опити да се търсят компромати. Аз го казах още в началото. Има инструкция от МС и пресцентъра му изискваше от всички министри в 13ч. всеки ден да подават неща от съответните министерства, които могат да бъдат квалифицирани като компромати към предишните министри. И както виждате, те много активно, по график го правеха.

Само че заети с това да изчегъртат предишните управляващи, изтърваха икономиката, изтърваха монополите, допуснаха спекула на пазара. Цените на основни хранителни продукти растат – цените на брашното са с 15% нагоре, олиото – с 54% нагоре, да не говорим за горивата. Така монополите и спекулата бяха изтървани. След това се провалиха двата злополучни опита за правителство с последните парламенти, където видяхме буквално цинични хулигани, а не нови политици с нов морал и нова визия за държавата. Така стигнахме до това, което наблюдаваме в момента и пак няма виновни. Предишните са виновни за всичко, но сегашните са много добри, даже голяма оценка даваме на двама министри, които правят партия. Ами скандала с НАП. И тези хора ще ми правят нов проект! Добре, прави, каквото искаш, но кажи едно извинявай!

- Кого според вас ще облагодетелстват изборите „2 в 1“?

- Те ще облагодетелстват действащия президент, защото е ясно, че ако има избори на различни дати, ще има ниска избирателна активност. При ниска избирателна активност, подредените електорати на ГЕРБ и ДПС щяха да добутат сегашния президент до втори тур. Идеята е, ако има избори „2 в 1“, да се вдигне избирателната активност, за да може да се премине от първия тур и да няма втори тур на президентските избори. Това са едни тънки политически сметки. Но и хлябът, и ножът са в ръцете на президента, имам предвид определянето на датата на изборите. Той ги насрочи „2 в 1“, а кого ще облагодетелства, ще видим. За съжаление, отново очаквам да няма нормален дебат – за опитите на външни фактори да ни налагат политика и решения по отношение на гей бракове и трети пол, по отношение на Северна Македония - да клекнем и да се съгласим с техните позиции. Разбира се, има много други геополитически интереси, които се преследват и тези фактори са заинтересовани в България да има едно правителство, което да бъде слабо, за да изпълнява поръчки, а не да изпълнява национална политика. За съжаление, няма да се проведе този дебат. Няма да има дебат за спекулата, за енергетиката, защото аз не ги чух да кажат ще продължаваме ли проекта „Белене“, ще правим ли проекта „Козлодуй“, защото е ясно, че след 10 години България ще трябва да внася електроенергия. Не ги чух служебното правителство да кажат нещо по т.н. „Зелена сделка“, която означава смърт за българската енергетика, защото трябва да затворим ТЕЦ-овете на България. А при изтичаш ресурс на АЕЦ „Козлодуй“ последните два блока, при затворени ТЕЦ-ове, извинявайте, с перки и фотоволтаици ли ще правим икономиката на България?! Това е несериозно. Отново дебатът ще бъде кой е крал повече. А това не го решават политиците, а го решава съдът. С дебата ще се раздвои вниманието на обществото и хората да се хранят с шоу, защото виждаме, че някои освен шоу друго не могат да правят. По-лесно е да си популист, отколкото да даваш държавнически решения.

- И стигаме до римската максима, че хората се нуждаят от хляб и зрелища!

- Точно така, само че останаха само зрелищата, защото и хлябът става скъп.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати