Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кацаров преди половин година: Има починали от имунизация с „Астра Зенека“, дискриминират се неваксинираните

Мнения

Кацаров преди половин година: Има починали от имунизация с „Астра Зенека“, дискриминират се неваксинираните

Само преди половин година Стойчо Кацаров, който бе назначен от Румен Радев за служебен здравен министър разпространява, че ваксините на „АстраЗенека“ убиват, а тези които не са си поставили имунизация са дискриминирани.

Видно от постовете в профила на Стойчо Кацаров, който от първи антиваксър в България се превърна в радетел на това всеки да се имунизира, от човек който не желаеше да носи маска и ги отричаше, днес чинно покрива лицето си. Следите обаче остават и ясно се вижда, как назначеният от Румен Радев здравен министър с охота е разпространявал новини свързани с починали от ваксината на „АстраЗенека“.

В сайта „Право и здраве“, в който очевидно от признанието на Кацаров той също има участие е публикуван материал със заглавие „Дискриминация ли са привилегиите на ваксинираните?“ В него се описва подробно, че ваксинационните паспорти под всякаква форма са непряка дискриминация. Същите, които Кацаров наложи само за часове в цялата страна.   

„В общия случай, определени рестрикции се прилагат при отказ от задължителна имунизация, ваксините срещу Ковид, обаче не са такива. Нещо повече, при ваксинирането с одобрените ваксини срещу коронавирус се подписва информирано съгласие, за това че сме запознати с ползите и рисковете. При „срещата“ на ваксинираните с неваксинираните има известно място за тълкуване дали законовата цел (справяне с пандемията) оправдава средствата (привилегиите)“, се пише в материала, който няма автор, но Кацаров признава, че е съгласен с всеки един написан ред.  

Авторите на сайта, който служебният здравен министър на Радев нарича „нашия“ са се допитали дори до двама адвокати, Анели Чобанова и Русенска, които са бивши членове на Комисията за защита от дискриминация. Според тях има дискриминация спрямо неваксинираните с оглед на имунизационни паспорти.  

В статията също така е описано, че на невакисинираните се ограничава свободата да пътуват, без това официално да е обявено. При въвеждане на „зелен“ сертификат или ваксинационен паспорт, според статията споделена от Кацаров, с която отново подчертаваме той е напълно съгласен, се казва, че се ограничава и правото за свободно посещение на публични места, заведения.  

Когато човек се зачете в редовете става още по-интересно. Според материала най-дискриминираната група всъщност са преболедувалите. Повтаряме – преболедувалите, които лично Кацаров заяви, че под никаква форма не могат да бъдат призанати за такива, ако са изкарали вируса без да са били регистрирани, независимо дали имат тест за антитела.  

„Смята се, че преболедувалите Ковид имат поне три месеца гаранция, че няма да се разболеят отново. Тепърва предстои да се докаже колко точно може да се разчита на имунитет след преболедуване, но същото важи и за ваксините. От това би следвало, че поне хората с активни антитела биха могли да са равнопоставени на ваксинираните“, пише ясно в статията.  

В нея дори се цитира пенсионирания от Стойчо Кацаров проф. Тодор Кантарджиев, който не веднъж е казвал, че преболедувалите коронавирус също трябва да изчакат 3 месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът и при тях е по-слаб“

Авторите на въпросния материал, който Кацаров така е харесал пишат, че без никаква медицинска обоснованост, приоритет се дава на ваксинираните лица.   

„Не бива да забравяме и хората, които по медицински показатели не могат да се ваксинират или не е препоръчително за тях. С въвеждането на имунизационни паспорти, които осигуряват привилегия, фактически се дискриминират пациентите с хронични заболявания, за които ваксинацията е непрепоръчителна и дори опасна“, пишат още в материала.   

Изводът, който очевидно прави и Кацаров, както и неговата съветничка днес д-р Мира Кожухарова, която с охота също споделя мнението му е, че въвеждането на привилегии за ваксинираните, без да се вземат предвид всички странични фактори е доста прибързано и необмислено действие. „Дори и целта да оправдава средствата, пак е немислимо фундаменталните права на човека и неговите свободи да бъдат изкупителна жертва на погрешно проведена политика и индустриален недостиг“, завършва статията.

Нашият извод пък може да е само един и той напълно отговоря на поговорката, че „Вълка козината си мени (поста си), но нрава не“. Колкото и да се опитва Кацаров да изтрие антиваксърското си минало и да тръби, че други са му виновни за провала на ваксинацията и тежката ситуация в която изпадна страната ни, архивите и следите винаги остават. Остава и това, че с днешна дата под управлението на Румен Радев и Стойчо Кацаров ежедневно умират около 200 българи на ден, а новозаразените вече минаха 5 хиляди случая за денонощие. Болниците са препълнени, интензивните легла свършиха, линейките обикалят с часове, а скоро може и да няма кислород.  

Стойчо Кацаров във фейсбукСтойчо Кацаров във фейсбук
Стойчо Кацаров във фейсбукСтойчо Кацаров във фейсбук
Стойчо Кацаров във фейсбукСтойчо Кацаров във фейсбук
Стойчо Кацаров във фейсбукСтойчо Кацаров във фейсбук
Стойчо Кацаров във фейсбукСтойчо Кацаров във фейсбук


Топ новини

виж още

Актуална тема