Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кирил Петков изхвърли Патриарха

Мнения

Кирил Петков изхвърли Патриарха

Кирил Петков изхвърли Патриарха - Tribune.bg
Снимка:

За първи път от 20 години новозаклеващ се премиер не покани църквата

Кирил Петков е първият ни премиер от последните 20 години, който не се закле пред църквата и Конституцията, а само пред основния закон. Новият министър-председател и министрите му положиха своите клетви в отсъствието на патриарх Неофит.

Причината за неприсъствието на главата на българската православна църква е прозаична – не е нито знак от патриаршията за нежелание за взаимодействие, нито отношение към новата власт. Патриарх Неофит просто не е бил поканен, а без подобна официална покана той няма дори как да влезе в парламента. Присъствието му, разбира се, е чисто символично. Патриарът може да бъде гост на церемонията и да я изгледа от балкона.

Петков не е първият български премиер, който избира да не се кълне пред патриарха. Това е практика, която се спазва от 2001 година насам, когато беше наложена от Симеон Сакскобуртотски и после съхранена от Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Кирил Петков влиза в отбора на „старите“ премиери, които се кълняха само пред Конституцията – Филип Димитров, Любен Беров, Жан Виденов и Иван Костов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати