Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Климатична комедия в Глазгоу

Мнения

Климатична комедия в Глазгоу

Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg

Грандиозната климатична среща в Глазгоу можеше спокойно да се прекръсти на Олимпиада по лицемерие или Световно състезание по пропаганда. От заспалия американски президент Джо Байдън, през пищните антуражи на милиардери-активисти, до поредните психопатични пристъпи на вече пълнолетната Грета Тунберг, правдиво и забавно описана от големия Джереми Кларксън като „гоблин на гибелта“ - целият позорен спектакъл заслужава да бъде селектиран за специален скеч на „Монти Пайтън“.

Тези хора не спасяват света, те демонстрират плашещи нива на его онанизъм. А и на отделени въглеродни емисии, ако трябва да сме честни. С тези частни самолети и със специфичните навици и проблеми на лидери като Джо Байдън – атмосферата на подобни събития е максимално отдалечена от концепциите и идеалите за свежест и приветливост.

Барак Обама, който публично призова младите хора да продължават да бъдат „луди“ и „гневни“ на тема климат, забрави да добави, че преди време си купи огромно имение за над 15 милиона долара на брега на океана. Бряг, който самият Обама би трябвало да вярва, че скоро ще бъде под вода и затова нахъсва немислещите, свръхемоционални младежи с неоформени съзнания, да продължават да правят глупости като влошават живота на нормалните хора със системни блокирания на трафик, атаки върху бизнеси, всякакви форми на градски саботаж и какви ли не опити за привличане на внимание.

Скептици вече коментираха, че ако има подходящ повод за икономична конферентна онлайн Zoom среща, то това е именно подобна климатична екстраваганца, посветена уж на опитите за намаляване на вредните емисии и общото смирение пред описваните като могъщи и разрушителни процеси на човешко разхищение.

Разбира се, че това не стана. Климатичната комедия се провежда по възможно най-демонстративния, пищен, публичен, материален начин. Няма как Лео ди Каприо и принц Чарлз да се ограничат до ниската резолюция на компютърния монитор. Те, разбира се, очевидно са топ експерти по въпросите на климата и екологията.

Колко нелепо е да се наблюдава как пристигат ВИП-загрижените за климата милиардери и знаменитости. Близо 400 частни самолета кацнаха за срещата, на която свръхбогати хора размахват пръст срещу средните класи и ги предупреждават да внимават с месото и разхода на гориво.

Само като се замислиш, че тези хора ще се опитат да направят всичко възможно да вдигнат изкуствено цените на нормалните полети за нормални хора, за да задоволят някакви крещящи деца и екстремисти, докато самите те се разхождат из целия свят с личните си машини, и направо ти кипва кръвта.

Трудно е да се открият по-високи и токсични нива на лицемерие от тези на „исторически“ климатични срещи като настоящата в Глазгоу, Шотландия.

Разхищението на ресурси за подобно лишено от смисъл упражнение е гавра със средната класа. Глобалната олигархия оркестрира наистина историческа кражба и през контролираните корпоративни медии пуска послания за „планирано свиване на стандартите на живот“.

Същите хора лобират за отваряне на границите и заселване на западните градове с млади мъже от Третия свят, докато техните семейства са на сигурно в оградени и обилно охранявани общности и разполагат с допълнителни имоти в места, на които миграция от бедни и изостанали региони няма и никога няма да има.

Историкът Виктор Дейвис Хансън пише как днешните либерални елити отказват да живеят по правилата, които създават за другите. Това е причината за гнева към тях. Не защото са богати, успели или прочути. А защото искат и използват своя капитал, за да сринат стандарта на средната класа и да превърнат някога проспериращи общности в зависими мултикултурни гета.

А климатичната параноя е ключова за постигане на пълна доминация над средните класи в Западния свят. Съпротивата е задължителна. Осмиването също. Добре, че има и представители на елита, които още са способни да говорят истината.

Споменатият водещ Джереми Кларксън отново стана мишена на либералните издания с разкошните си коментари по адрес на Тунберг, която също остана недоволна от климатичната среща в Глазгоу, но само защото не била достатъчно радикална, тиранична и екстремистка.

Кларксън написа: „Не разбирам този Тунберг феномен. Тя не знае как работи света, няма обноски, не ходи на училище, защото пътува по света за чужда сметка и основно се кара на всички и тормози възрастните. Тя е шведски гоблин на гибелта и досадна кофа с его.“

Човекът е напълно прав. Между заспалия на срещата Байдън и крещящата Грета – този позорен спектакъл наистина заглушава целия въглероден присмех на планетата.

***

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник “Труд”. Коментатор в bTV и БНР  


Топ новини

виж още

Актуална тема