Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – кметът Корнелия Маринова: Поехме отговорността Ловеч да не бъде тъжен, затихващ град

Мнения

На Трибуната – кметът Корнелия Маринова: Поехме отговорността Ловеч да не бъде тъжен, затихващ град

Снимка:

Кампанията беше изтъкана с много манипулации от опонентите и това доведе до ниска избирателна активност

Интервю на Tribune.bg с Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч

Г-жо Маринова, сядате отново на кметския стол, трудна ли беше битката и как оценявате кампанията?

Не бих казала, че беше трудна, но беше различна кампания. Беше изтъкана с много манипулации от опонентите, с изкуствено създадени напрежения с една очевидна цел – да разколебае хората в начина им на гласуване. Резултатът, който се получи, е една сравнително ниска избирателна активност. Всички тези препятствия, които ни създадоха, въпросите, които ни отправяха опонентите, нямаха нищо общо с правомощията на кмета, с институцията Община. Но така или иначе, използвайки незнанието на някои хора, изкуствено се създадоха напрежения. Но ние отстояхме. Опитвахме се с разумни доводи, без да влизаме в оправдателен режим, да показваме направеното. Водихме една изцяло позитивна кампания, съсредоточена върху постигнатото, върху проблемите и начините за тяхното решаване, върху нашата нова визия за работа в Община Ловеч, за приоритетите за бъдещето, за мерките, които предлагаме.  Заложили сме 11 на брой приоритета и 134 мерки в предизборната програма. Ще предложа тази програма в Общинския съвет да стане управленска програма на Община Ловеч. Имаме тримесечен срок, който ЗМСМА предоставя за работа на тези, които са спечелили изборите.

Кампанията не предложи сблъсък на идеи, нямаше реална дискусия с опонентите. Самият факт, че те отказаха телевизионен дебат, означава, че всъщност нямат идеи, които да се противопоставят на нашите идеи,  на нашата визия, на нашата програма. Това е много тъжно. Защото когато няма съревнование на идеи, тогава няма как да оценим една кампания като положителна.

Хората отново Ви се доверяват, какво означава това за Вас?

Високо ценя доверието, подхождам с респект към вота на гражданите. Отбелязвам и  това, че мнозина останаха по домовете си и не се включиха, и не участваха изобщо в гласуването. Това означава на практика, че ние имаме много работа да вършим по отношение на гражданската инициатива, на гражданската активност. Хората трябва да осъзнаят, че решаването на проблемите минава през израза на тяхното собствено мнение и в гражданската им активност.  Нашето гражданско общество има нужда да бъде подпомогнато, за да бъде още по-активно.

Кое е първото нещо, с което ще се заемете през този мандат?

Ние продължаваме да реализираме инвестиционната програма на Община Ловеч по ОП „Региони в растеж“. В момента тече процедура за избор на изпълнител на етап 3 от „Мярката за енергийна ефективност“, по който трябва да приложим мерки за енергийна ефективност на още пет сгради, да финализираме избора на изпълнител. Трябва да финализираме и поръчката за изработване на проект за „Регионалната система за управление на отпадъците“, което е от изключително важно значение. Заемам се с всички текущи проблеми, които излизат на дневен ред. Това са предстоящата  зима и решаването на проблемите, свързани с есенно-зимния сезон.

Имаме всички договори, които са необходими - за снегопочистване на общинска пътна мрежа, за почистване на улиците в града и в другите населени места. Ще осигурим спокойствие и сигурност по пътните артерии на община Ловеч. На дневен ред е и организацията как всички заедно на площад „Тодор Кирков“, който е обновен и със съвършено различна визия, да посрещнем Новата 2020 година. Ще поканим всички граждани на Ловеч да се включат. Коледната украса на града също е на дневен ред и в момента точно се изготвя проектът как точно да изглежда Коледен Ловеч, окъпан в коледните светлини.  Тъй като създаваме организация за стартиране на ремонта на Транспортния мост към кв. „Вароша“, това ще нанесе известни корекции в избора кой от мостовете да бъде осветен. Най-вероятно ще се насочим към  Богоявленския мост – ще променим и ще сменим украсата на това място. Естествено, Покритият мост също ще е в коледна премяна.

Предстои и финализирането на обектите от етап 2 на ОП „Региони в растеж“ – пет жилищни сгради. По национална програма „Енергийна ефективност“ също сме в един напреднал етап по избор на изпълнители за прилагане на мерки по енергийна ефективонст на четири многофамилни жилищни сгради. Тече и процедура по верифициране на разходи от управляващия орган. Всичко това е на дневен ред и не бих могла да кажа кое е първо, второ или трето.

Кои са приоритетите и целите Ви през следващите четири години?

Да примомня, че преди четири години ние поехме отговорността Ловеч да не бъде тъжен, затихващ град. Но повечето политици говореха само за диагнозата, а малцина виждаха терапията. Ние предприехме тази терапия. Както всяко лечение, тя бе съпроводена с болка, лишения, имаше загуби. Но това беше единственият път. Днес градът изглежда много по-оптимистичен, много променен и с нови перспективи. Затова нашите приоритети включват поддържането на постоянен, устойчив икономически растеж. Приоритет е и умното управление на общинската администрация, с продължаваща модернизация на административния процес.

Ловеч е безопасен град, с охрана и видеонаблюдение, със стабилен обществен ред и сигурност. Провеждаме проактивна общинска политика за кандидатстване и реализация на европейски проекти, както и реаализацията на проекти със собствено финансиране. Продължаваме обновяването на инфраструктурата чрез ефективно планиране и ангажиране. За нас е важно да изградим  визията на Ловеч като устойчив бранд за популяризиране  в медиите и най-вече в туристическия бизнес. Имаме активни политики, насочени към младежта и спорта. Утвърждаваме културата  като първично благо и полагаме  грижа за естетическото възпитание на гражданите. Изграждаме екологична, икономическа и социално устойчива общност, с добро здравеопазване и социални грижи, с качествено и достъпно образование, с акцент на високите технологии и дуалното обучение.

Останаха ли недовършени проекти от предишния мандат, кои са те и смятате ли, че ще успеете да ги завършите през този мандат?

Имаме недовършени проекти и това е нормално, така както има и много започнати проекти. Знаем, че не съществуват бързи трикове в икономиката, има само постоянство и етапи. В момента работим по десет проекта. Има други десет, за които сме в процедура от предния мандат за избор на изпълнител. Предстои в междинното звено да бъде оценен проектът за площад „Свобода“, който ще бъде ремонтиран,  както и сградите на Младежкия дом и на Областната дирекция на МВР – Ловеч. Предстои страшно много работа и едва ли ще стигне един мандат да довършим всичко. Сред основните задачи е цялостен ремонт на спортната зала, на зоопарка и изграждането на парк в Бившата казарма. Едно е сигурно – след още четири години ще бъдем много много напред, спрямо това, което заварихме през 2015 г. и сега, в началото на мандата на 2019 г.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема