Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кметът на Сопот пред Tribune: В момента сме на прага на хуманитарна криза

Мнения

Кметът на Сопот пред Tribune: В момента сме на прага на хуманитарна криза

Кметът на Сопот пред Tribune: В момента сме на прага на хуманитарна криза - Tribune.bg
Снимка:

За обстановката в община Сопот, която е на прага на хуманитарна криза, за липсата на водоподаване и очакваните протести Tribune.bg се свърза с кмета Деян Дойнов.

Каква е обстановката при вас, г-н Дойнов?

Вследствие на природната стихия и бедствие, на което цялата държава стана свидетел през последните няколко дни, община Сопот остана без водоподаване. Все пак аз съм градоначалник на 11 000 жители и в момента сме на прага на хуманитарна криза.

За какъв период сте без вода?

Вече над 72 часа, откакто няма водоподаване. На практика влизаме в четвърти ден на безводие. Всички сме съпричастни със съдбата на потърпевшите от тази природна стихия. Не си мислете, че и нашият град не е засегнат. И ние имаме щети, но за мен по-големият проблем е безхаберието на държавата и конкретните ресорни институции, които би следвало да се ангажират своевременно и адекватно за възстановяването на водоподаването към нашата община. 

Кого имате предвид освен ВиК?

Основно ВиК, защото те са компетентната институция, в чиито ресор е водоснабдяването на нашия град. Техен дълг е в най-кратки срокове да възстановят водоподаването.

Към кое дружество сте, ВИК-Пловдив?

ВИК-Пловдив. Лично за мен там няма концепция за разрешаването на проблема, тъй като няма никаква конкретика. Ние в момента не можем да разчитаме кога ще има вода. Готови сме на всичко, каквото зависи от нас - на доброволен труд и каквото трябва, да ходим да помагаме, за да възстановим водоподаването, което е жизненоважно за нашата община. Ние сме на прага на бедствено положение и затова днес съм спрял няколко основни ресора към общината - комплексът за социални услуги, детските градини и болницата. Знаете, че и най-големият работодател ВМЗ-Сопот не може да възстанови производствения процес, тъй като във ВМЗ процесът е свързан с вода.

Какво казва областният управител?

Областният управител е уведомен. Аз съм уведомил всички институции - областният координатор на ВиК знае, областният управител, който не е запознат добре, защото му се свежда една информация, а на терен работата е друга. Всеки си пази службичката и може би човекът не е запознат на 100% с проблема. Запознал съм всички държавни институции, които могат да въздействат за решаването на проблема - МРРБ, МВР, МЗ, Президента, Главната прокуратура. Търся всяка една форма за подкрепа от държавата. Не може такова безхаберие четири дена след бедствието. Аз разбирам, че потърпевшите места имат нужда от подкрепа и доста хора от нашия град се включват в доброволни инициативи, ходят и помагат, но проблемът за водоподаването на нашия град е генерален, защото засяга и останалите населени места. Искам да видя концепция за решаването на проблема и ясни, конкретни ангажименти към жителите на община Сопот. Аз не мога да ги спра, вчера направиха спонтанен протест. Сега излизат с гражданска инициатива да затварят главни пътища и жп линии. Аз не мога да ги спра, ако те решат да го направят.  Разчитам, че в близко бъдеще до ден-два ще има механизъм за по-ускорено решаване на проблема. От три дена хората не могат да измият бебетата, не могат да обслужат възрастните си родители, не могат да извършат елементарни битови нужди. Ние не отричаме проблема, разбираме, но искаме държавата малко по-адекватно да задейства разрешаването му.

А водоноски поне имате ли?

За щастие ние имаме течащи градски чешми. Имаме около 15-20 чешми и в момента всеки ходи там и си налива прясна балканска вода. Основният водопровод, който е на 15-20 км от Сопот, той е разрушен. Водохващането, което е над нашия град и обслужва вилните зони с едно държавно училище, също е разрушено. Разчитаме в момента на градските чешми и всяко домакинство, макар и дискомфортно, се реди и налива вода оттам,  но това не е нормално. Уговорил съм три водоноски от 61 Стрямска механизирана бригада, които по необходимост ще бъдат взети. Засега няма необходимост от тях. Градските чешми стигат за елементарните битови нужди. Изключително неприятно е и не мисля, че за 72 часа тази държава не може да реагира и да вземе приоритетно решение за този проблем. Въздухът и водата са приоритет. Те са жизненоважни за всяка една община. Ще помогнем на населените места, които са затънали в кал и тиня, но водоснабдяването с питейна вода трябва да е приоритет за всички.

То и калта без вода не е ясно как ще се изчисти?!

Абсолютно.


Етикети кмет
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети