Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кошмарните планове за катедралата „Нотр Дам“

Мнения

Кошмарните планове за катедралата „Нотр Дам“

Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg

Когато пламъците се плъзнаха по превъзходните готически форми на катедралата „Нотр Дам“ в Париж в средата на април, 2019-а година, милиони хора проследиха с ужас огнените разрушения по един от най-красивите символи на Западната цивилизация. Още тогава с полушеговит, но все пак леко тревожен тон се коментираше, че в днешния политически коректен културен климат възстановяването може нанесе повече щети от пожара. Създаваха се забавни колажи, в които архитектурният шедьовър се превръща в експериментална площадка за ужасяващите постмодерни опити на съвременни архитекти и активисти.

Е, тази седмица стана ясно, че обагрените с хумор притеснения са си били напълно адекватни. От авторитетния британски вестник Telegraph публикуваха изтекли предварителни планове за реновирането на „Нотр Дам“ преди официалното отваряне на катедралата, предвидено за 2024-а година. Някои от тях бяха потвърдени и от интервюта с отец Жил Друен, на когото църковните власти са поверили проекта за преработка на интериора на катедралата.

От изданието коментират, че ако изтеклите планове се осъществят, вековното великолепие в сърцето на Париж ще се превърне в нещо като политически коректна „Дисни“ атракция. Детайлите от проекта за възстановяване са едновременно комични и злокобни, предизвикват смях, веднага след това и гняв.

Според документите, с които медията разполага се планира създаването на „експериментален шоурум“, в който библейски цитати ще се прожектират по стените на различни езици, а изповедални, олтари и скулптури на стотици години ще бъдат заменени от „произведения“ на съвременното изкуство и тренди арт инсталации.  Предвиждат се „светлинни  и звукови ефекти в диалог с модерните представи.“ 

Цялото вътрешно пространство на „Нотр Дам“ подлежи на преобразяване, според изтеклите планове на все още необявения официално проект. Някои от авторите на този „ремонт“, начело с отец Друен, защитиха „иновациите“ с желанието катедралата да бъде по-достъпно пространство за все повече туристи, които били представители на „нехристиянски и пост-християнски култури“. Особен акцент се поставя върху китайските посетители, които трябвало по-лесно да се ориентират в катедралата и тя да се адаптира към техните вкусове и потребности. Ако търсите в речника дефиниция на безобразие, това ще да е.

Проектът предвижда тематични пространства, посветени на Азия и Африка, плюс абстрактни картини с облаци по стените. Критици на бъдещите планове споделиха, че тези концепции са пълно безумие. За щастие изгорелите външни части ще бъдат реставрирани точно, с материали като камък  и дърво, но вътрешността ще се превърне в увеселителен парк за чуждестранни туристи.

Официалното представяне на проекта за възстановяване ще бъде на 9 декември. Ако властите във Франция наистина одобрят предложеното премахването на старинни структури, орнаменти и произведения, и тяхното заменяне с модерно и глобалистко „изкуство“, това може да се превърне в национален скандал.

Отец Жил Друен отрича плановете да са радикални: „В продължение на осем века „Нотр Дам“ еволюира постоянно и сега Църквата възнамерява да спази традицията като възложи проекти на живи артисти“. В интервю пред AFP той потвърди, че се предвиждат специални усилия новият интериор да допадне на все по-големия брой китайски туристи.

Това е рецепта за културна катастрофа. Почти всяка западна институция се подчинява на два фронта – местен мазохизъм и китайска експанзия. Холивуд цензурира филмите си спрямо изискванията на Пекин, докато пренаписва европейската история в синхрон с патологичните доктрини на Критическата расова теория.

Повечето западни журналисти, интелектуалци и други активисти водят дългогодишна война срещу архитектурното наследство на Стария свят и използват всеки момент за промоция на абсурдната идея за „деколонизация“ на сградите, картините, книгите, музиката и изобщо всеки аспект от европейската култура.

Един корпоративно и политически коректно преработен интериор на „Нотр Дам“ , съобразен с желанието за привличане на още повече китайски капитали, ще бъде зрелищна победа на тъмните сили, които искат да видят Запада унизен, смазан и безличен.

Милионите посетители на Париж през годините едва ли са излизали от катедралата, мислейки си, че е ОК, но би било направо супер ако има модерни арт инсталации, съвременно осветление и прожекции с китайски надписи по стените. Това важи и за дарителите на общо стотиците милиони евро за възстановяването след пожара от 2019-а година.

Автентичното европейско наследство е най-голямата атракция за хора от целия свят. Те молове си имат. „Дисниленд“ естетиката също е добре представена на много места. Но готическите катедрали и средновековните площади са нещо съвсем друго и истински ценно. Тяхното оварваряване е непростимо.

***

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник “Труд”. Коментатор в bTV и БНР.  


Топ новини

виж още

Актуална тема